MENÜ
İzmir 24°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'e Volkswagen iddiaları yeniden gündemde.. Almanlar pazarlık kızıştırıyor!
Ekonomi
3 Ağustos 2019 Cumartesi 15:46

İzmir'e Volkswagen iddiaları yeniden gündemde.. Almanlar pazarlık kızıştırıyor!

Alman otomotiv devi Volkswagen (VW), yeni fabrikasını kuracağı yer konusunda Türkiye ile Bulgaristan arasında tercihini netleştiremedi. Yeni fabrikanın yeri için aylardır ortaya atılan İzmir Torbalı, Manisa, Bursa ve Balıkesir iddialarında başa dönüldü. Alman gazetesi Bild, yeniden İzmir iddiasını gündeme taşıdı. Ancak, diplomasiye yakın kaynaklar, bu iddialarla Türkiye ve Bulgaristan arasında pazarlığın kızıştırılmaya, VW'ye tanınacak imtiyazların genişletilmeye çalıştığını öne sürdü.

Mustafa AKBAŞ/SONKALE- Alman otomotiv devi Volkswagen’in Passat serisinin üretimi için yer arayışı sürüyor. Almanlar açıkladıkları üzere, 1 milyar Euro'luk yatırım ve 2 bin kişiye istihdam içeren yeni fabrika yatırımı konusunda henüz Bulgaristan ve Türkiye arasında tercihini yapmadı. VW'in başındaki isim Herbert Diess (60), bir süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Ankara'da görüştü. Diess, özellikle Türkiye'nin daha fazla teşvik vermesinin dışında, jeopolitik konumu nedeniyle de tercih sebebi olabileceğini söyledi.

Almanya'nın önemli gazetelerinden Bild de yeniden VW'nin yatırımının Türkiye'ye yakın olduğunu yazdı. Bild Gazetesi, VW Yönetim Kurulu'nun da Türkiye konusunda Herbert Diess gibi düşündüğüne yer verdi. VW'nin yönetim kurulunda, “Türkiye'de binlerce Alman işletmesinin bulunması, nakliyedeki kolaylıklar, 250 binden fazla Türk'ün otomobil endüstrisinde olması, yetişmiş eleman sıkıntısının bulunmaması, mühendislikteki yeterlilik, gelişmişlik düzeyi“ gibi konular nedeniyle Türkiye seçeneğinin öne çıktığı belirtildi.

SCHRÖDER TÜRKİYE İÇİN KULİS YAPIYOR

VW'nin başkanının, Erdoğan'la görüşmesiyle ilgili olarak Alman Hükümeti'ni bilgilendirdiği ve stratejik bir karar verme aşamasında, hükümetin de desteğini talep ettiği anlatıldı. Alman Hükümeti'nin de Türkiye'nin NATO üyesi olması ve Batı ile daha fazla entegrasyonu için İzmir'deki fabrika fikrine sıcak baktığı öne sürüldü. Bu iddiaları gündeme taşıyan Alman Gazetesi, ayrıca, SPD'li eski Başbakan Gerhard Schröder'in de yatırımın Türkiye'ye kayması noktasında etkili kulisler yaptığını yazdı. Türkiye'nin ağır bastığı ancak VW'nin kararını ay sonuna doğru açıklayacağı ifade edildi. Bulgaristan'ın ise teşvikler konusunda Türkiye'nin gerisinde kaldığı belirtildi.

PAZARLIK KIZIŞTIRIYORLAR

Öte yandan, diplomasiye de yakın ekonomi kaynakları, Alman basınında çıkan VW haberlerinin kasıtlı ve tamamen Bulgaristan ile Türkiye arasındaki pazarlığı kızıştırmaya dönük olduğunu anlattı. Bu sayede VW'ye tanınacak imtiyazların genişletilmeye, Almanlar'ın kazanımlarının artırılmaya çalışıldığını kaydeden kaynaklar, Türkiye tarafının ise yatırım için İzmir Torbalı konusunda kulis yaptığını iddia etti. Ancak, VW'nin Bulgaristan yerine Türkiye'yi seçmesi durumunda, Torbalı değil de Bursa Mustafakemalpaşa ya da Manisa seçeneklerine sıcak baktığı belirtildi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir