SONKALEİZMİR- Türkiye'yi yasa boğan, Kahramanmaraş merkezli, 11 kenti etkileyen depremlerin ardından İstanbul Valiliği, İstanbul'daki 93 okulu boşaltma kararı aldı. Bu karar, 2 yıl önce depremin vurduğu İzmir'de de yankı buldu. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de 2022-2023 eğitim öğretim yılının ikinci yarısı öncesi, kentteki riskli bulunan 8 okulun daha boşaltılacağını açıkladı. Vali Köşger, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılacak okullarla ilgili şu açıklamayı yaptı:
"26 derslik ve 797 öğrenci kapasiteli Aliağa'daki Şehit Oğuz Özgür Anadolu Lisesi, 22 Şubat tarihinde Şehit Bahattin Elden Anadolu İmam Hatip Lisesine, 6 derslik 110 öğrenci kapasiteli Aliağa'daki Hasbi Şengül İlkokulu (A Blok) aynı tarihte Hasbi Şengül İlkokuluna (B Blok), 9 derslik 336 öğrenci kapasiteli Çiğli'deki Sasalı İlkokul/Ortaokulu, Kaklıç İlkokulu/Ortaokuluna, 13 derslik 309 öğrenci kapasiteli Foça'daki Reha Necla Midilli Ortaokulu yarın itibarıyla Reha Necla Midilli İlkokuluna, 17 derslik 470 öğrenci kapasiteli Kemalpaşa'daki Armutlu Ortaokulu yarın itibarıyla Veli Üzümcü İlkokulu ve Armutlu İlkokuluna, 10 derslik 150 öğrencili Kemalpaşa'daki Halilbeyli Hatice Ali Katrancı İlkokulu yarın itibarıyla Aliya İzzetbegoviç Ortaokuluna, 10 derslik 833 öğrencili Kemalpaşa'daki Faruk Ergüden Mesleki Eğitim Merkezi, İbrahim Polat - Ege Seramik Meslek Lisesi ve Teknik Anadolu Lisesine, 8 derslik 22 öğrenci kapasiteli Urla'daki Esrar Koman Sümen Özel Eğitim Uygulama Okulu (1-2 Kademe) 22 Şubat tarihinde Urla Ayşe Hafsa Sultan Özel Eğitim Anaokuluna taşınacak."
İzmir'de yıkım kapsamındaki 128 okuldan 36'sının yapımının tamamlanıp eğitim-öğretime kazandırıldığını, 47'sinde ise halen yapım çalışmalarının devam ettiğini aktaran Köşger, "Kalan 45 okuldan 20 okulun projelendirme işlemleri tamamlanmış olup ihale süreçleri başlamıştır. 25 okulun proje çalışmaları ise devam etmektedir" dedi.
(İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger)
Yıkılıp yeniden yapılacaklar haricinde de 64 okulun 2017-2022 yılları arasında eğitime kazandırıldığını belirten Köşger, yık-yap kapsamında 15 okulun yapımına devam edildiğini, 7 okulun projelendirme işlemlerinin ise tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.
(Adem Yıldırım)
"ACABA KAÇ OKULUMUZ DAHA RİSK ALTINDA?"
Ancak, Kahramanmaraş depreminin hemen arkasından gelen 8 okulla ilgili yeni tahliye kararı akıllarda soru işareti bıraktı. İzmir depreminden 2 yıl 3 ay sonra gelen bu karar, faaliyetteki başka okulların da depreme dayanaksız olabileceği şüphesini uyandırdı. Eğitim- İş İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Adem Yıldırım, "Bu durum 30 Ekim sonrası okullarımızda ciddi şekilde inceleme yapılmadığını ve çok daha fazla depreme dayanıksız okul olma ihtimalini ortaya koyuyor. Acaba şu an İzmir'de kaç okulumuz daha risk altında? Bunu bilmiyoruz. Acaba bu okullara ilişkin tespit süreci daha ne kadar uzayacak? Bu konuda çekincelerimiz var. Acilen kentteki devlete ait ve özel sektöre ait tüm okulların incelenmesi gerekiyor. Ayrıca, İzmir Valiliği'nin bu konuda tüm kamuoyunu şeffaf bir şekilde bilgilendirmesi lazım" dedi.
"RESMİ YAZIMIZA BİLE YANIT VERMEDİLER"
Geçen yıl mart ayında Eğitim- İş olarak 81 kentteki tüm valiliklere yazı yazdıklarını ve okulların depreme dayanıklılık durumunu, fiziki yeterliliklerini sorduklarını anımsatan Yıldırım, "Fakat bu 81 valilikten 8- 10 kadarı bize bir yanıt vermedi. Bunlardan biri de İzmir Valiliği idi. Biz de bu kez bilgi edinme kanunu kapsamında hakkımızı kullanıp İzmir Valiliği'ne ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yazı yazdık. Halen bir yanıt vermediler. Biz okullarımızın akıbetini bilmek istiyoruz" diye konuştu.
(Necip Vardal)
Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal da okulların fiziki yapısına ilişkin net bilgi alamamaktan yakındı. İzmir'de bakanlığa bağlı 2 bin 496 okul ve eğitim kurumu bulunduğunu belirten Vardal, "Bunun kaçı depreme dayanıklı. Kaçına performans testi uygulandı. Kaçı 1999 depreminden önce yapıldı. Kaçı sonra yapıldı" diye sordu.
"MARAŞ DEPREMİ OLMASA BOŞALTILACAK MIYDI?"
Vardal, şöyle devam etti: "Kahramanmaraş'tan hemen sonra İstanbul ve İzmir'de okulların tahliye edilmesi akıllarda soru işareti bırakıyor. Bu deprem olmasa bu okullar tahliye edilecek miydi? Bu performans analizleri ne zaman yapıldı? Valilik bu soruların cevabını vermeli. Öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve veliler, bir dizi kaygı taşıyor. Bu kaygıların giderilmesi ve güvenli okullar oluşturulması lazım. Yıpranmış ve yorgun düşmüş eski okullar acilen güçlendirilmeli."
(İzmirli veliler, tamamlanamayan okullarla ilgili tepkilerini dile getirmişti)
"BU OKULLAR NEDEN TAMAMLANMIYOR"
Okulların depreme dayanıklı hale getirilmesi konusunda hızlı hareket edilmediğini, İzmir depreminin üzerinden 2 yıl 3 ay geçmesine rağmen yıkılan birçok okulun halen ihalesine dahi çıkılmadığını, pandemideki eğitime ara verilen dönemin de iyi kullanılmadığını savunan Vardal, "Uzun bir süredir bu okulların inşaatlarının tamamlanamamış olması bir incelemeye tabi tutulmalı. Nereden kaynaklanıyor bu. Kurumlardaki yöneticilerin yetersizliği mi, liyakatsızlığı mı, kaynak sıkıntısı mı var? Yoksa başka bir şeyden mi kaynaklanıyor bu gecikme? Bu gecikmenin hesabının verilmesi, soruların yanıtlanması gerekiyor" dedi.
(İzmir depremi sonrası bazı okullarda ikili, hatta üçlü öğretime geçilince bu manzaralar oluşmuştu)
İKİLİ EĞİTİME GEÇİLDİ, DEPREMZEDE ÇOCUKLAR DA GELDİ
Diğer yandan, tahliyeler nedeniyle birçok okulda sabahçı/öğleci olmak üzere ikili eğitime geçilirken, birçok bölgede sınıf mevcutları da kalabalıklaştı.
Kahramanmaraş depremi sonrasında ise bölgeden çok sayıda öğrenci de İzmir'e nakledildi.