MENÜ
İzmir 26°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'de zeytinlikleri, doğayı ve kelebekleri kurtaracak karar!
Güncel
21 Temmuz 2023 Cuma 15:23

İzmir'de zeytinlikleri, doğayı ve kelebekleri kurtaracak karar!

İzmir 3. İdare Mahkemesi, Ekovar firmasının Aliağa'da hayata geçirmek istediği Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf Tesisi'ne karşı açılan davada flaş bir karar aldı. Mahkeme, söz konusu tesisle ilgili daha önce verilen "ÇED olumlu" kararının yürütmesini; zeytinliklere, gündüz kelebeklerine ve doğaya zarar vereceği gerekçesiyle itiraz yolu kapalı olmak üzere durdurdu. 

SONKALEİZMİR-Aliağa Şehitkemal Mahallesi Akçakise mevkisinde Ekovar firması tarafından hayata geçirilmek istenen Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Berteraf Tesisi ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı. 

Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) ile çevrecilerin açtığı davada mahkeme heyeti, tesisle ilgili "ÇED olumlu kararının yürütmesinin itiraz yolu kapalı olmak üzere durdurulması" kararını verdi. 

"TELAFİSİ GÜÇ ZARARLAR DOĞURABİLİR"

Mahkeme kararında şöyle denildi:

"ÇED raporunda yüzey ve yeraltı sularının beslenmesini olumsuz etkileyeceği beklenen kirletici parametrenin (toz) toplam kirlenme değerinin ilgili yönetmelik ve bağlı kılavuza uygun hesaplanmadığı, reseptör noktalarının doğru seçilmediği, faaliyetin zeytinliklere zarar vereceği, tesise ulaşım sağlayacak yolarda cüruf taşıyacak ağır tonajlı araç trafiğinin arazinin eğimli yapısı da göz önüne alındığında depolama tesisi civarında yaşayanların ve bu yörede otlatılan/otlayan canlı hayvanlar için hayati riskler oluşturabilecek potansiyeli bulunduğu, projeden kaynaklı etkilerin doğal çevreyi nasıl etkileyeceği, bu etkilere karşı alınacak önlemlerin neler olacağının belirtilmediği, omurgalı hayvan türlerinin belirlenmesine karşın, omurgasız hayvan faunasının özellikle gündüz kelebeklerinin belirlenmediği fauna için izleme ve taşıma dışında önlemlerin alınmadığı ve arazi çalışmalarının her mevsimi kapsayacak şekilde yapılmadığı, ÇED raporunda verilen türlerden 7 tanesinin (Duyarlı-Zarar Görebilir), 1 tanesinin 'EN' (Tehlikede) kategorisinde olması dikkate alındığında dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır. 

Öte yandan; dava konusu işlemin çevreye etkileri dikkate alındığında uygulanması halinde telafisi güç zararlar oluşabilecegi açıktır. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar dogabileceğinden 2577 sayılı Kanunun 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, anılan yasanın 22/A maddesi uyarınca itiraz yolu kapalı olmak üzere 11/07/2023 tarihinde oybirligiyle karar verildi." 

"ZEHİR BÖLGESİ OLMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Aliağa Çevre Platformu da kararın ardından şu açıklamayı yaptı:

"Bizler yöre halkı olarak meralarımızın, su kaynaklarımızın, zeytinliklerimizin, bal ormanımızın bulunduğu 5 köyün tam ortasında bulunan bizim için olmazsa olmaz öneme sahip bu bölgenin zehir bölgesi olmasına izin vermeyeceğiz! Kendi zehrimiz yetmiyormuş gibi 7 ilin zehrinin de bölgemize taşınmasına müsade etmeyeceğiz! Demiştik ve idare mahkemesi de bizim nekadar haklı olduğumuzu teyit etmiş oldu. Haklı mücadelemize devam edeceğimizi, Mahkemenin işlemi tamamen iptal edene kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi buradan yetkililere duyurmak istiyoruz."
 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir