MENÜ
İzmir 19°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'de yeni evli çifte kuru soğan taktılar!
Güncel
14 Nisan 2023 Cuma 15:34

İzmir'de yeni evli çifte kuru soğan taktılar!

İzmir'de Birlik Sağlık Sen üyesi memurlar, maaşlarına ek zam talebiyle dikkat çeken bir eyleme imza attı. Eylemde, sembolik olarak yeni evli bir çifte altın yerine soğan takıldı. Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, "Memurlar açlık sınırında yaşamaya mahkum edilmiştir" dedi.

SONKALEİZMİR-Birlik Sağlık Sen üyesi memurlar, İzmir’de maaşlarına ek zam talebiyle Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bir araya geldi. "Seçimi geçim belirler", "Açlık, yoksulluk kaderimiz değil", "Memur muhtaç oldu kuru soğana" yazılı dövizler açıp hükümete tepki gösteren memurlar, sembolik olarak yeni evli bir çifte altın yerine kuru soğan taktı.

SARI SENDİKA TEPKİSİ

Yüksek enflasyon nedeniyle alım gücünün düştüğüne vurgu yapan Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, şu açıklamayı yaptı: 

"Ocak ayında asgari ücrete yüzde 54,7, tüm vergi ve harçlara ise yüzde 123 oranında zam yapıldı. Memura ocak ayında verilmesi gereken zam da bu seviyelerde olmalıydı ki denge sağlanabilsin. Memur reel kayba uğramasın. Her türlü ihtiyaç maddelerinin yüzde 150, yüzde 200 arttığı bir ortamda, memura verilen düşük oranlı zamlar memur maaşlarını açlık sınırına ve asgari ücrete doğru çekmiştir. Böyle giderse, ilerleyen süreçte memur maaşları asgari ücretle eşitlenecektir. Memur maaşlarının bu hale gelmesinin en büyük sorumluları ise, bu güne dek imzaladıkları bir tek toplu sözleşmenin enflasyonun üzerinde olmadığı, bir sonraki toplu sözleşmede yokluklarını varlıklarını tercih edeceğimiz, sözde yetkili olup, etkileri olmayan sarı sendikalardır.”

AÇLIK SINIRI YAKLAŞIK 9 BİN 500 TL

Açlık sınırına ilişkin araştırmalara atıfta bulunan Doğruyol; “Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için, yapması gereken aylık gıda harcaması 9 bin 500 lira. Yine dört kişilik bir ailenin gıda harcaması ile giyim, konut, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani diğer adıyla yoksulluk sınırı yaklaşık 31 bin liradır. 2023 Ocak maaşı zamlarına göre en düşük memur maaşı 9 bin 105 liradan, 11 bin 396 liraya, en düşük memur emekli aylığı 6 bin 78 liradan, 7 bin 597 liraya yükseltilmiştir. Memur maaşları açlık sınırına dayanmıştır” diye konuştu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir