MENÜ
İzmir 35°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'de ulaşıma üçlü neşter! Başkan Soyer: Heyecan duyuyoruz!
Yerel Yönetimler
30 Temmuz 2020 Perşembe 13:52

İzmir'de ulaşıma üçlü neşter! Başkan Soyer: Heyecan duyuyoruz!

İzmir Büyükşehir Belediyesi yurttaşları canından bezdiren trafik çilesi için harekete geçti. 11 kilometrelik Karşıyaka- Çiğli Tramvayı ile Buca- İzmir Otogar bağlantısında kullanılacak tünel ve viyadükler için ihaleye çıkıldı. Fahrettin Altay- Narlıdere Metrosu ise sona doğru yaklaştı. Geçen hafta atılan bu 3 kritik hamle ile ilgili SonKaleİzmir'e konuşan Başkan Tunç Soyer, "Büyük bir heyecan duyuyoruz. Bunların hemen arkasından Buca metrosu geliyor" dedi.

SONKALEİZMİR- İzmir'in kronikleşmiş sorunlarından, yurttaşları canından bezdiren trafik çilesine köklü çözümler geliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, en kalabalık ilçe olan Buca ile öğrenci merkezi Bornova arasında açılacak "İzmir'in en uzun karayolu tüneli" ile otogar bağlantısını sağlayacak viyadüklerin yapımını tamamlamak için kolları sıvadı. Projeyi yürüten firmanın işten çekilmesi nedeniyle yarım kalan inşaatların en kısa zamanda bitirilmesi için yeniden ihaleye çıkıldı. Kent içi trafiği rahatlatacak, şehir trafiğine girmeden Buca’daki Homeros Bulvarı’nı Işıkkent’teki İzmir Otogarı’na bağlayacak dev yatırım kapsamında ilk ihale 28 Temmuz’da yapıldı. Buca Onat Caddesi ile Şehirlerarası Otobüs Terminali ve Çevre Yolu Arası Bağlantı Yolu Yapılması Birinci Etap ikmal ihalesi kapsamında bin 850 metrelik güzergahta 2 viyadük, 2 alt geçit ve 1 üst geçit inşaatı tamamlanması için düzenlenen ihaleye 6 firma teklif sundu. İhale komisyonun değerlendirmesinin ardından önümüzdeki günlerde kazanan firma açıklanacak.

Sırada tünel ihalesi var
İhale sürecinin tamamlanmasının ardından başlayacak imalat çalışmaları 400 günde bitecek. Büyükşehir, ayrıca yarım kalan tünel inşaatının hızla bitirilmesi için de Aralık ayında ihaleye çıkacak. İzmir'in en uzun tüneli “Buca-Onat Caddesi ile Şehirlerarası Otobüs Terminali ve Çevre Yolu Arası Bağlantı Yolu Projesi”nin ikinci etabı kapsamında inşa edilecek. Derin çift tüp tünelin uzunluğu 2,5 kilometre olacakve 2 gidiş – 2 geliş toplam dört şeritli olarak hizmet verecek. Tünelin yüksekliği 7,5 metre, genişliği ise 10,6 metre.

Şehir trafiğine girmeden Otogar
7.1 kilometrelik güzergah üzerindeki tünel ve viyadük projesi ile Çamlık, Mehtap, İsmetpaşa, Ufuk Ferahlı, Ulubatlı, Mehmet Akif, Saygı, Atamer, Çınartepe, Merkez, Zafer, Birlik, Koşukavak, Çamkule, Meriç, Yeşilova ve Karacaoğlan mahalleleri aşılarak Bornova Kemalpaşa Caddesi’nden Otogar'a bağlantı sağlanacak. Homeros Bulvarı ve Onat Caddesi üzerinden İzmir'in en uzun tünelini geçen araçlar, şehrin yoğun trafiğine girmeden Otogar ve çevre yoluna ulaşabilecek.

ÇİĞLİ TRAMVAYI GELİYOR
Tramvay hattını Çiğli’ye uzatmak için hazırlanan projede de ihale aşamasına gelindi. Çiğli trafiğine nefes aldıracak, bu bölgedeki hastane, üniversite ve sanayiye ulaşımı kolaylaştıracak 11 kilometrelik Çiğli Tramvayı’nın yapımı için açılan iki aşamalı ihalede firmaların ön yeterlilik başvuruları alındı. Ön yeterlilik ihalesine aralarında Amerikalı, Ukraynalı ve Türklerin bulunduğu 17 firma katıldı. Değerlendirmeler sonucu ön yeterlilik koşullarını taşıyan firmalara ikinci aşama için davet gönderilerek mali teklifleri istenecek. Yıl sonunda başlaması planlanan Çiğli Tramvayı inşaatı 2 yılda tamamlanacak.

14 istasyon olacak
14 istasyondan oluşacak 11 km’lik güzergâhın büyük bölümü mevcut cadde ve yolların orta refüjlerinden geçecek şekilde çift hat olarak planlandı. Karşıyaka Tramvayı’nın devamı niteliğindeki Çiğli Tramvayı, Karşıyaka Çevreyolu İstasyonu’ndan başlayarak bağlantı köprüsü ile geçilerek Ataşehir, Çiğli İstasyonaltı Mahallesi’ne, Çiğli İZBAN Durağı’na ve Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’ne, Ata Sanayi ile Katip Çelebi Üniversitesi’ne ve Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne hizmet edecek şekilde planlandı. Ayrıca Ataşehir’den Mavişehir İZBAN istasyonuna da tramvay hattı ile ulaşım sağlanacak. Yaklaşık 500 metre uzunluğundaki bağlantı köprüsü çevre yolunun üzerinden geçecek. Köprüde tramvay hattının yanı sıra yaya ve bisiklet yolları da bulunacak. 2017 yılında 8,8 kilometrelik Karşıyaka, 2018’de de 12,8 kilometrelik Konak hattının devreye girmesiyle tramvay İzmir’de toplu ulaşımın en önemli unsurlarından biri oldu. Çiğli Tramvayı’nın da hizmete girmesi ile İzmir’deki tramvay hatlarının uzunluğu 32,6 kilometreye ulaşacak.

Çevre dostu
Kentteki karbon salımını azaltacak çevreci, hızlı ve konforlu ulaşım modeli, tramvayla birlikte daha da güçlendi. Büyükşehir Belediyesi'nin, kent içi ulaşımda fosil yakıt tüketimini en aza indirme hedefiyle ağırlık verdiği toplu taşıma yatırımları sayesinde her gün fazladan binlerce otomobilin trafiğe çıkarak havayı kirletmesi önleniyor. Her bir tramvay seferinde 3 otobüse sığacak kadar yolcu taşınabiliyor.

NARLIDERE METROSU SONA DOĞRU
İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran 2018’de temelini attığı Fahrettin–Altay–Narlıdere Kaymakamlık arasındaki 7,2 kilometrelik hattın yapımını sürdürüyor. Gidiş geliş olmak üzere ikili olarak devam eden çalışmalarda ikinci tüneli açan makine, Balçova ve Çağdaş istasyonlarından sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi istasyonuna ulaştı. Çalışmaların sürdüğü ilk tünelde ise Ocak 2020’de bu istasyona ulaşılmıştı. Hat Balçova, Çağdaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Narlıdere, Şehitlik ve Kaymakamlık olmak üzere 7 istasyondan oluşuyor.

Tünelin 4 bin 70 metresi açıldı
Tünel açma makinesi ile ilk hat üzerinde Balçova İstasyonu’ndan itibaren yaklaşık 2 bin 750 metre ilerleme sağlanarak Narlıdere İstasyonu’na yaklaşıldı. İkinci hat üzerinde Çağdaş İstasyonu’ndan Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi İstasyonu’na kadar olan 460 metrelik kısım da tamamlanarak bin 320 metrelik ilerleme sağlandı. Böylece 4 bin 70 metrelik tünel tamamlandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer iki hafta önce tünelin Üçkuyular tarafında ilk kaynağı yaparak ray döşeme işlemini başlatmıştı. Hattın tamamlanmasıyla hafif raylı sistem ağındaki istasyon sayısı 24’e ulaşacak. Böylece Bornova EVKA-3’ten metroya binen bir yolcu Narlıdere’ye kadar aktarmasız gidebilecek. İzmir’de raylı sistemin uzunluğu 179’dan 186,5 kilometreye ulaşacak.

HEYECAN DUYUYORUZ
SonKaleİzmir
’e konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Ulaşım bizim önceliklerimiz arasında. Bu sürecin en önemli kilometre taşlarından biri ise Çiğli Tramvayı, Buca- Otogar tünelleri ve Narlıdere metrosu. Büyük bir heyecan duyuyoruz. Bunların hemen arkasından Buca Metrosu geliyor. Kent içi trafiği rahatlatmak ve yurttaşlarımızın huzurlu bir şekilde toplu ulaşımı kullanmasını istiyoruz. Dolayısıyla bunlar bizim için son derece önemli ve değerli adımlar. Seçim sürecindeki vaatlerimiz arasında da yer alıyordu. Bunları kararlılıkla başlayıp bitirmek, İzmirliler’e nefes aldırmak istiyoruz. İleriki dönemde hem karada, hem denizde yeni projelerimiz olacak. Bisikleti de unutmayacağız. Arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yapıyorlar” dedi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir