MENÜ
İzmir 24°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'de kimyasal atık isyanı! 'Gaz gibi kokuyor, zehirleniyoruz'
Güncel
29 Nisan 2021 Perşembe 10:14

İzmir'de kimyasal atık isyanı! 'Gaz gibi kokuyor, zehirleniyoruz'

İzmir'in Bornova İlçesi'ne bağlı Gaziosmanpaşa, Yeşilova, Tuna, Birlik ve Koşukavak mahallelerinde kanalizasyondan gelen gaz kokusu yurttaşları tedirgin etti. Bölgeye yakın fabrikaların kimyasal atıklarını kaçak deşarjla kanallara aktardığını iddia eden ve mazgalların üzerini paspasla kapatan yurttaşlar, "10 yıldır gaz soluyor ve zehirleniyoruz" diyerek, Çevre Bakanlığı'na seslendi. İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu Başkanı Ahmet Soysal "Bakanlık, fabrikaların ruhsatını iptal edebilir" dedi

SONKALEİZMİR- İzmir'in Bornova İlçesi'ne bağlı Çamdibi semtindeki 5 mahallede yaşayan yurttaşlar, kanalizasyon kanallarından dönem dönem yayılan koku nedeniyle endişeli. Gaza benzer kokunun, çevreye yakın fabrikaların kimyasal atıklarını kanalizasyonlara kaçak deşarj etmesi sonucu ortaya çıktığını ileri süren yurttaşlar, tepkilerini dile getirdi. Gaziosmanpaşa, Yeşilova, Tuna, Birlik ve Koşukavak mahallesi sakinleri, kokunun yayıldığı kanalizasyon giderlerinin bulunduğu mazgalların üzerini paspaslarla örttü.



MAHALLELİ ÇÖZÜM BEKLİYOR

SONKALE'ye konuşan mahalle sakinleri, "Gaz gibi kokuyor, zehirleniyoruz. Bu bölgede yayılan koku nedeniyle sürekli başımız ağrıyor. Yetkililerden çözüm bekliyoruz" diyerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na seslendi.

Kokunun 2010 yılından bu yana aralıklı olarak yoğunlaştığını belirten Gaziosmanpaşa Mahallesi Muhtarı Ali Taktak, "Fabrikaların kimyasal atıkları kanalizasyonda su ile temas ettiğinde gaz olarak açığa çıkıyor. Genelde cuma ve cumartesi geceleri bu kokuyu yoğun şekilde hissediyoruz. Pınarbaşı ve Gökdere bölgesindeki fabrikalardan kaynaklanıyor bu sorun. Arıtma sistemleri çalışmıyor. Bunları atık merkezlerine götürmeleri gerek. Buraya sürekli olarak sızıntı şikayetleri üzerine doğalgazcılar geliyor. O kadar yoğun bir koku var. Evlerde durulacak gibi değil. Defalarca birçok yere başvurduk ama sonuz alamadık" dedi.



"VATANDAŞ PANİK YAŞIYOR"

Yeşilova Mahallesi Muhtarı Erkan Güler de vatandaşın panik yaşadığını belirterek, "Kaymakamlık toplantılarında, çevre sağlık müdürlüğü toplantılarında dile getiriyoruz. Bir numune alsalar ortaya çıkar bu atıkların nereden geldiği. Kimyasal maddeyi hangi fabrika ne şekilde kanala yolluyor, ortaya çıkmalı" diye konuştu.

"BİNLERCE KİŞİ MAĞDUR"

8 yıldır Gaziosmanpaşa Mahallesi'nde oturduğunu belirten İsmail Boyacı, "Son dönemlerde iyice arttı. Yaşlılarımız, hastalarımız bu kokudan çok rahatsız oluyor. Birçok kişi evinde baş ağrısı çekiyor. Bu koku mahallemizi çekilmez hale getirdi. Yetkililerin bir an önce el atması lazım. Birileri zengin olurken halk mağdur ediliyor" dedi. Yurttaşlardan Fethiye Sağlam, "Bu normal bir koku değil, kimyasal. Evde hala var etkisi. Bu kokuyu araştırsınlar, hayati tehlikesi olabilir. Evde lavabolardan, tuvaletlerden ve giderlerden yoğun şekilde koku geliyor" derken, Orhan Arslan, "Binlerce kişi mağdur. İnsanlar çok rahatsız. Gerekli müracaatlar yapılmasına rağmen çözüm bulunamadı" yorumunu yaptı. Hasan Avcıoğlu da, "Gece saatlerinde salınan ve hızlı aşırı derecede rahatsız eden korkutan bir koku. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı buna çözüm bulmalı. 300 bine yakın nüfus bu kokudan etkileniyor" dedi.

"BAKANLIK RUHSATLARI İPTAL EDEBİLİR"

İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu Başkanı Dr. Ahmet Soysal ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın söz konusu fabrikaları denetimden geçirdikten sonra talimatlara uymayanların ruhsatlarını iptal edilebileceğini söyledi.

Dr. Sosyal, şöyle konuştu:

"Fabrikaların hepsinin kimyasal arıtım sistemi olması gerekir. Ancak fabrikalar bu sistemleri yüksek maliyetli diye çalıştırmıyor. Geceleri kaçak deşarj yapıyorlar. Bu fabrikalar çevresel etki değerlendirme süreçlerinde atıkları nasıl atacaklarına dair Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na planlar sunuyorlar. Bu planları onaylayan bakanlık denetim mekanizmasını çalıştırabilir. Planlara uymadığı belirlenen fabrikaların ruhsatları iptal edilebilir. Büyükşehir Belediyesi de benim kanalizasyon sistemime bu atıkları boşaltamazsın diyerek kararlılık gösterebilir. Kanalizasyondan alınan numunenin hangi fabrikadan geldiği bile kolaylıkla bulunabilir. Ardından da mühürlemeye kadar yaptırım uygulayabilir."

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Nevzat
 3 Mayıs 2021 Pazartesi 00:09
Umarım sorun çözülür hakkatten çekilir gibi değil miğde bulandıran bir durum
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir