MENÜ
İzmir 35°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'de işçiler
Güncel
15 Aralık 2022 Perşembe 12:58

İzmir'de işçiler "Vergide Adalet" için alanlarda...

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirleme görüşmeleri sürerken, İzmir'de işçiler "Vergide adalet" için alanlara indi. "Vergide adalet istiyoruz", "Hükümet istifa" sloganları atan işçiler, "Ücretlerden ve tükettiklerimizden değil, kardan, faizden, ranttan daha fazla vergi alınan, az kazananın az, çok kazananın çok ödediği bir vergi düzeni şarttır" açıklamasını yaptı.

SONKALEİZMİR-DİSK üyesi işçiler, bugün İzmir'de Konak Sosyal Güvenlik Kurumu binası önünde toplanıp, "Vergide adalet için vergi daireleri önündeyiz" konulu basın açıklaması yaptı. "İnsanca ücret, vergide adalet" yazılı pankart açan işçiler, "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Vergide adalet istiyoruz", "Hükümet istifa" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları attı.

"VERGİ YÜKÜ İŞÇİYE, EMEKÇİYE YIKILIYOR"

İşçiler adına basın açıklamasını DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı yaptı. Yıllık enflasyon rakamlarını TÜİK'in yüzde 84, ENAG'ın ise yüzde 170 olarak açıkladığını vurgulayan Memiş Sarı şunları söyledi:

"Gıda enflasyonu mutfaktaki yangını gözler önüne seriyor. İnsanlar, eti sütü, peyniri bırakın bir kenara, sebzeye meyveye dahi ulaşamıyor artık. Bizlerin ekmeği küçülürken, 'Ülke büyüme rekoru kırıyor' diyenlerin cepleri doluyor. Fabrikalar, bankalar, işletmeler karlarına kar katıyorlar. İşçilerin ücretleri artsa bile, vergi kesintisi o kadar yüksek ki, yıl sonuna kadar işçinin eline geçen ücretin çoğu vergiye gidiyor. Çalışanların Ocak ayında yüzde 15 vergi kesintisiyle başlayıp, Nisan-Mayıs aylarında yüzde 20, Eylül-Ekim aylarında yüzde 27’lik vergi dilimleriyle gelirlerinin büyük bölümü, vergi olarak devlete ödeniyor. Yani Ocak ayında 637 TL vergi ödüyorsa bir çalışan, Eylül ayında 2 bin 342 TL vergi ödüyordur. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması gerekirken, Türkiye’de 'Verginin tabana yayılması' adı altında vergi yükü işçiye, emekçiye yani ücretli çalışana yıkılmakta. Ücretlerin büyük bölümünün vergi adı altında adaletsiz bir şekilde kesilerek çalışanların dilim dilim soyulmasına neden olmaktadır. Biz DİSK olarak bugün 'Vergide adalet olmadan, gelirde adalet olmaz' demek için alanlardayız ve bu soyguna 'Dur' diyerek vergi adaletsizliğine karşı; alanlarda, meydanlarda taleplerimizle mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz.

"BÖYLE ADALET OLMAZ"

İşçilerin taleplerini de sıralayan Memiş Sarı açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Öncelikle işçilerin gelirlerinden ödedikleri verginin patronlarıyla eşit oranda olması adaletsizliktir. Vergi gelirleri içerisinde dolaylı vergilerin, yani tükettiklerimizden alınan vergilerin payının yüzde 70’ e yaklaşması adaletsizliktir. Dolaylı vergilerde de en yoksul ve en zengin aynı oranda vergi verir. Böyle adalet olmaz. Daha da ötesi yaşam mücadelesi veren işçilerin, sanki zenginleşmişler gibi yıl içerisinde daha yüksek oranda vergi vermeleri adaletsizliktir. Bununla birlikte vergide adalet için yapılması gerekenler bellidir. Gelir vergisi oranı, ücretlilerde yüzde 10’a düşürülmelidir. Vergi tarife dilimleri en az asgari ücret veya yeniden değerleme oranında artırılmalıdır. İşverenlere uygulanan 5 puan SGK prim desteği çalışanlara da uygulanmalıdır. Çağdışı damga vergisi tümüyle kaldırılmalıdır. Özetle, ücretlerden ve tükettiklerimizden değil, kardan, faizden, ranttan daha fazla vergi alınan, az kazananın az, çok kazananın çok vergi ödediği bir vergi düzeni şarttır."

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir