SONKALEİZMİR-Kültürpark'ta “Kültür: Geleceğimizi Kurarken” temasıyla düzenlenen Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Kültür Zirvesi 3 gün boyunca 65 ülkeden temsilcileri buluşturacak.
346’sı çevrim içi olmak üzere 864 konuşmacı ve katılımcının yer alacağı zirvede kültürün iklim kriziyle, toplumsal cinsiyetle, erişilebilirlikle, engeller ve eşitsizliklerle ilişkisi ele alınacak. Ayrıca pandemi sonrası kültür, çevre ve sağlık politikaları, kültürel haklar, yaratıcı ekonomi ve kültürel çeşitlilik, kültürel miras ve turizm, kültürel diplomasi gibi temalarda oturumlar yapılacak.
Zirveye İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.
"KÜLTÜRSÜZ SİYASET YIKIM GETİRİR"
Konuşmasını İngilizce yapan Başkan Tunç Soyer, kültürün birleştirici gücüne vurgu yaptı. Zorlu geçen pandemi sürecinde fikir alışverişi yapmanın önemine değinen Soyer şöyle konuştu:
"Kültür geleceğimizi inşa edecek olgudur. Anadolu medeniyeti binlerce yıldır varolmuş bir kültürü ortaya koyuyor. Biz yıllardır bir aradayız. Birlikteysek var oluyoruz, ayrıysak yok oluyoruz. Kültür, ağacı bir arada tutan kökleridir. Kültür, her şeyi bir arada kılan şeydir. Hayatın yapı taşıdır. Eğer kültür olmazsa hayattaki uyum azalacaktır. Sadece sanat değil, bilim ve spor da kültürün omuzlarında yükseliyor. Kültürden eksik ilerleme egoist bir zihni beslemektedir. Kültür olmaksızın bilim olmaz. Kültürsüz ekonomi olmaz. Kültür olmazsa krizler ve iklim krizleri ile karşı karşıya kalınır. Kültürsüz siyaset olursa yıkım ortaya çıkar."
"KÜLTÜRDEN YENİ BİR KATMAN OLARAK BAHSETMELİYİZ"
İzmir'in tarihsel olarak bir kültür etkileşimi yarattığını dile getiren Başkan Soyer şöyle devam etti:
"Bu zirvede kentsel dayanıklılık ve kolektif akıl ortaya konulacak. Burada çok değerli bir etkinlik yaptığımızın fakrındayız. İzmir 8 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip. 4 milyon 500 bin kişi yaşıyor burada. Yıllardır İzmir’deki tüccarlar Avrupa ve Asya'ya ürünlerini sunuyor. Dünyanın ilk şehirleri burada kurulmuştur. Binlerce yıldır bu kültür bir tohum gibi ilerlemiştir. Kabuğunu aşmıştır bu kök ve İzmir'den genişlemiş ve bütün Akdeniz'e yayılmıştır. Bu kültürün ortaya konması ve Anadolu'daki akış Akdeniz'de kendini yer bulmaktadır. İzmir büyük Akdeniz'i beslemiştir. Yüzyıllar içinde kültür akışı bu mavi kıtada gelişmiştir. Türkçe'de her şey rüku eder diye bir kelime vardır. Bu toplantıda kültürün tohumlarını İzmir'den atalım, her yere yayalım istiyorum. Bunu yapmazsak yoksulluk, açlık ve pandemi gibi sorunlarla ile karşı karşıya kalırız. Bu nedenle kültürden yeni bir katman olarak bahsetmeliyiz."