MENÜ
İzmir 26°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'de depremzedeler için Halk Konut projesi start aldı...
Güncel
15 Haziran 2022 Çarşamba 16:40

İzmir'de depremzedeler için Halk Konut projesi start aldı...

İzmir Büyükşehir ve Bayraklı belediyelerinin depremzede yurttaşların konutlarını yeniden inşaa etmek için başlattığı "Halk Konut Projesi" kapsamında ilk imzalar atıldı. Belediye şirketleri ve İzmir Depremzedeleri Derneği'nin (İZDEDA) kurduğu kooperatif ile yürütülecek proje kapsamında ilk etapta 40 konut yapılacak. Bu konutlardan 32'si hak sahiplerine verilecek. Emsal artışı ile sağlanan fazladan 8 konutla da inşaat maliyetleri karşılanacak. Başkan Soyer, "Bu model Türkiye'ye umut" dedi.

SONKALEİZMİR- Depremin en çok vurduğu Bayraklı'daki Dilber Apartmanı ile başlanacak Halk Konut Projesi için bugün Tarihi Havagazı Fabrikası'nda tanıtım toplantısı yapıldı. Kentsel dönüşümde "kooperatifleşme" modelinin ilk kez uygulanacağı projenin tanıtım toplantısı ve imza törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, İZDEDA Başkanı Haydar Özkan ve çok sayıda depremzede yurttaş katıldı.

Burada bir konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şunları söyledi:

“Geleceğimiz için umut olan bu projemizin can suyunun verileceği, ilk kez filizleneceği yer Dilber Apartmanı. Apartman sakinlerimizin kurduğu kooperatifin, belediyemizin şirketleri EGEŞEHİR A.Ş., İZBETON A.Ş. ve Bayraklı Belediyemizin şirketi olan BAYBEL A.Ş. ile ortaklaşa yürüteceği bu çalışma hakikaten tam bir dayanışma örneği. İlk olarak, depremde orta hasarlı olduğu tespit edilen ve bize başvuruda bulunan apartman sakinlerimize, yeni yapılacak apartman için bir kooperatif kurmaları önerisinde bulunduk. Deprem mağduru olan apartman sakinlerimiz, Halk Konut 1 Yapı Kooperatifi’ni kurarak kendi yapacakları yeni binanın müteahhidi oldu. Bu sayede Dilber Apartmanı’nın sakinleri aynı zamanda kooperatif üyeleri olarak yeni yapılacak apartmanda hak sahibi oldu. Yıkılan Dilber Apartmanı’nın olduğu bu alana toplamda 40 daire yapılacak. Kooperatif üyeleri ise 32 kat malikinden oluşuyor. Belediye Meclisimizde kabul edilip uygulamaya konulan yüzde 20 emsal artışı ile fazladan oluşacak 8 dairenin satışından elde edilecek kazanç ile de 40 dairenin inşaatı tamamlanacak.”

ÇATILARINDA GÜNEŞ ENERJİSİ OLACAK, YAĞMUR SULARI TOPLANACAK

Dilber Apartmanı ile başlatılacak projenin tüm Bayraklı'da uygulanacağını, Türkiye'ye de model olacağını belirten Soyer, "Tüm depremzedelerimiz için bunu uygulamak amacıyla canla başla çalışacağız. Bir küçücük hikaye yaratabilirsen tüm dünyayı değiştirebilirsiniz. Siz ve biz hep birlikte tüm dünyayı değiştiriyoruz. Bu model Türkiye'ye umut. En olumsuz koşullarda bile bizim ortak irademizin önünde hiçbir güç duramaz. İnşa edeceğimiz bu yapılar ileri mühendislik sistemleri, yeşil çatı ve güneş enerjisi sistemleri ile donatılacak. Çatılarımızda yağmur sularını hasat edeceğiz. Bu yapılar aslında bir inşaat modeli olacak" dedi.

BAŞKAN SANDAL: BU İLK DEĞİL, BAŞLANGIÇ

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ise şunları söyledi:
"Bu çok duygusal bir gelişme. Burada vicdani bir rahatlıkla konuşmak beni mutlu ediyor. Çünkü atlattığımız afette Elazığ, Van'a, Malatya'ya göre başka bir iş yürütüldüğünün farkındayım. Gerek enkaz, gerek çadır sürecinde büyük gayretler sarf ettik. Bunu yalnız yapmadık. Sırtımızı dayadığımız Büyükşehir Belediyesi vardı. Konut sorununu çözme konusunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız imdadımızı yetişti. Sayenizde bizim bize yeteceğimizi, İzmir'in İzmir'e yetebileceğini ispatlamış olduk. Bu piyasanın düzenlenmesi konusunda da çok önemli bir rol üstleniyor... Bu bir ilk değil, bu bir başlangıç."

BÜYÜKŞEHİR VE BAYRAKLI'YA TEŞEKKÜR, HÜKÜMETTEN KREDİ TALEBİ

İZDEDA Başkanı Haydar Özkan ise başta Tunç Soyer ve Serdar Sandal olmak üzere projede emeği geçen herkese teşekkür ederken, şöyle konuştu:

"Bu modelin başarılı olması sorumluluktan öte artık bir zorunluluktur. Öyle ki ne evini yıktıran depremzedenin bekleyecek gücü, ne de hasarlı yapılarda oturan vatandaşlarımızın bekleyecek sabrı kalmıştır... İZDEDA KOOP üst birliğe giden süreçte hızla yol alıyor. Depremzedelerin kooperatifleşme konusundaki bilgi eksikliklerini hızla gidermeye çalışıyoruz. Halen bu sözleşmenin imzalanmasını bekleyen birçok depremzedenin ve apartmanın olduğunu bilmek, bu konudaki gücümüzü ve kararlılığımızı artırıyor. Kooperatif dışında emsal artışının yarattığı kısmi rahatlamayla bazı müteahhitlerle sözleşme imzalayan depremzedelerimiz de mevcuttur. Bu durumdaki apartmanlarımız için gerek ruhsat işlemleri, gerekse diğer bürokratik işlemlerde belediyelerimizin vatandaşın işlerini hızla çözmesini umuyoruz. Dernek olarak, bu işin en önemli ayağı olan finansal kaynak konusunda uzun vadeli, ödenebilir bir kredi arayışımıza devam ediyoruz. 18 aydan beri söylemekten vazgeçmediğimiz bu talebimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum: 2 yıl ödemesiz, faizsiz ve 20 yıl vadeli bir kredi istiyoruz. Depreme biz sebep olmadık, faturayı neden bize ödettirmeye çalışıyorsunuz?"

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir