MENÜ
İzmir 35°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'de Gediz Elektrik önünde dikkat çeken protesto...
Güncel
16 Temmuz 2024 Salı 21:27

İzmir'de Gediz Elektrik önünde dikkat çeken protesto...

İzmir'de Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay adlı iki yurttaşın sağanak yağmurdan kaçarken Alsancak Enver Dündar Başar Sokak'taki elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesinin ardından dikkat çeken bir protesto düzenlendi. Türkiye Komünist Partisi İzmir İl Örgütü, Gediz A.Ş. Genel Müdürlüğü önünde toplanıp, "Elektrik üretim ve dağıtım hizmetleri derhal Türkiye Komünist Partisi'nin çağrısı açıktır: Gediz A.Ş.'ye derhal el konmalıdır" denildi. 

SONKALEİZMİR-Türkiye Komünist Partisi İzmir İl Örgütü, Alsancak'ta 2 yurttaşın hayatını kaybetmesine neden olan elektrik akımı faciasının ardından dikkat çeken bir protesto düzenledi. Ağaçlı Yol'da bulunan Gediz A.Ş. Genel Müdürlüğü önünde toplanan grup sloganlar atarak hükümete ve firmaya tepki gösterdi. 



TKP İzmir İl Örgütü adına Eren Selanik'in okuduğu basın açıklaması şöyle:

"Sevgili İzmirli yurttaşlar, elektrik dağıtımı bir kamu hizmetidir. Tüm insanların bu hizmete ücretsiz, eşit, güvenli bir şekilde erişimi bir insan hakkıdır. Türkiye'de elektrik dağıtım işi AKP iktidarınca özelleştirilmiş, elektrik dağıtımı bir yurttaşlık hakkı olmaktan çıkarılmış, sermaye gruplarının halkın sırtından zenginliğine zenginlik kattığı bir kazanç kapısı hâline getirilmiştir. Türkiye'de enerji üretim, dağıtım ve perakende satış süreçlerini özelleştirme adı altında eline geçirmiş olan bir avuç büyük sermayedar, hem yurttaşlardan aldığı fatura bedelleri hem de AKP'den aldığı sübvansiyonlara rağmen doymamaktadır. Diğer yandan da, elektrik dağıtımının güvenli şekilde gerçekleşmesi için gerekli olan bakım, onarım ve altyapı iyileştirmelerini bir yük olarak görmektedir. Altyapı hizmetlerinde merkezi planlama, denetim ve kurumlar arası koordinasyonun neredeyse tamamen ortadan kalkmasının asli sebebi de özelleştirmelerdir. Elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesi, birçok acı örnekte de yaşamış olduğumuz gibi, büyük felaketlere yol açmıştır ve açmaya da devam etmektedir.


İzmir'de elektrik dağıtım işini üreten kamu iştiraki niteliğindeki Gediz A.Ş. ,2013 yılı içerisinde özelleştirildi. Bu özelleştirme  yapılırken de komünistler şu temel doğruyu dile getirdi: Elektriğe erişim, aynı su gibi barınma gibi temel bir haktır. Bu hakkın para ile satılması suçtur. Bu hizmetler kâr amacı güdülmeden yerine getirilmelidir. Bu temel hakkın ranta açılması, yanında birçok ihmali, hatayı ve tehlikeyi de getirmektedir. İnsanların temel ihtiyaçlarına erişimi, holdinglerin insafına bırakılmamalıdır. Alsancak'ta Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay isimli iki yurttaşımızın hayatını kaybettiği cinayet, bu acı gerçeği bir kez daha ortaya koymuştur. İnsanlarımızın ölümüne sebep olan; Gediz A. Ş.'nin de parçası olduğu, insan hayatını hiçe sayan soygun sistemidir, elektrik dağıtımının güvenli şekilde yapılmasını bir yük olarak gören holdinglerdir.
Gediz A.Ş.'nin son 3 yılda gelir vergisi ödemediği bilgisi kamuoyuna yansımıştır. Bir yandan insanlar fatura bedellerini takip bile edememekte, soygun niteliğinde faturaları ödemek zorunda kalmakta; diğer yandan ise bu soygunu gerçekleştiren Gediz A.Ş. kâr beyan etmemekte, kamuoyunu daha büyük bir zarara uğratmaktadır. Elektrik üretim ve dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesinin sonucu işte budur:  Kamu zenginliklerimizin çalınması, insanların daha yoksul olması, insanların yaşamının tehlikede olması... Gediz A.Ş. önünden tekrarlıyoruz: Elektrik üretim ve dağıtım hizmetleri derhal devletleştirilmelidir! Kamu kaynaklarımızın üzerine çöken sermaye gruplarının bizden çaldıklarına el konmalıdır! Elektrik üretim ve dağıtım hizmetleri kâr amacı gütmeden, kamu yararına, merkezi olarak planlanmalı ve yapılmalıdır! Türkiye Komünist Partisi'nin çağrısı açıktır: Gediz A.Ş.'ye derhal el konmalıdır!"

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir