MENÜ
İzmir 32°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'de 215 Aile Sağlığı Merkezi kadro bekliyor!
Güncel
4 Şubat 2022 Cuma 09:22

İzmir'de 215 Aile Sağlığı Merkezi kadro bekliyor!

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, İzmir’de 215 Aile Sağlığı Merkezi’nin, çalışanı olmadan sadece hekimle faaliyet yürüttüğünü belirtertek konuyu meclis gündemine taşıdı. Kılıç, hazırladığı soru önergesini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sundu. 

CHP'li Kılıç, İzmir'de 215 Aile Sağlığı Merkezi'nin sadece hekimle faaliyet yürüttüğünü, buna rağmen İl Sağlık Müdürlüğü'nün sadece iki pozisyon için ilana çıktığını söyledi. Kentteki bin 363 aile hekiminden 215'inin aile sağlığı çalışanı olmadan hizmet verdiğini belirten Kılıç şunları söyledi;

“İzmir’deki bin 363 aile hekiminden 215’i aile sağlığı çalışanı olmadan görevini yürütmeye çalışmaktadır. Peki 215 boş kadro varken neden sadece iki kişi işe alınmaktadır? Pandeminin başladığı günden bugüne kadar geçen yaklaşık 2,5 yıllık süreçte çok yoğun çalışan ve hala çalışmaya devam eden aile sağlığı merkezleri sizler için önemli değil midir? Neden bütün boş kadrolar için ilana çıkarak ve o kadrolara atamalar yaparak, İzmir’deki bütün aile sağlığı merkezlerinde çalışan doktorlar ve personelin yükünü hafifletmiyorsunuz? Dışarıda yüz binlerce atama bekleyen sağlıkçı gencimiz varken, İzmir’deki ve varsa diğer illerdeki açığı neden kapatmıyorsunuz? İnsan sağlığından tasarruf mu yapıyorsunuz, yoksa Aile Sağlığı Merkezleri için başka planlarınız mı var? Sağlık Bakanlığı pandemi devam ederken, bir yönetmelikle aile hekimlerine ek yükümlülükler getirmiştir. Pandemi öncesi halk sağlığı müdürlüğü tarafından yapılan ‘okul çağı çocuk aşılarını’ aile hekimlerinin yapmasına karar verilmiştir. Kovid-19 aşıları aile sağlığı merkezleri için çok ciddi bir iş yükü oluşturmaktadır. Pandemi ile birlikte hastanelerden randevu alamayan hastalar da aile sağlığı merkezlerine gelmektedir. Çocukların aşıları, okula başladığındaki okul çağı aşıları, spor yapıyorsa spora katılım muayeneleri, 18 yaşına geldiğinde alacağı ehliyet raporu, askere giderken askerlik raporu, evlendiğinde istenen evlilik raporu gibi raporlar aile sağlığı merkezlerinin iş yükünü oldukça artırmaktadır. Bütün bu işleri eksik kadro ile yürütmek çok zor ve bir o kadar da risklidir. Çünkü, bütün bu aşılamalar ve diğer bütün hizmetler çok ciddi dikkat gerektiren işlerdir. Ama aile sağlığı merkezleri eksik kadrolarla kapasitelerinin çok çok üstünde çalışmaya zorlanmaktadır. Bunu da kabul etmemiz mümkün değildir. 

''VERDİĞİNİZ SÖZLER FOS ÇIKTI''
''Başta hekimler olmak üzere bütün sağlık çalışanlarının özlük hakları ve maaşlarında iyileştirmeler yapacağız'' dediniz, neredeyse yandaş medyanızda her gün, ‘şu kadar maaşları artacak, emekli olunca şu kadar aylık alacak’ haberleri çıkarttınız, onları oyaladınız, ağızlarına bir parmak bal çaldınız, bıraktınız. Hatta daha inandırıcı olsun diye bununla ilgili kanun teklifini meclise bile getirdiniz ama bu da daha önce hekimlere, sağlık çalışanlarına verdiğiniz sözleriniz gibi ‘fos çıktı.’ Sağlık çalışanlarımızın bütün bu hayalleri yine başka bir bahara kaldı. Bu yüzden de doktorlarımız bir bir istifa ederek, özel hastanelere, daha çok da yurt dışına gitmektedir. Şimdi bari aile sağlığı merkezlerinde boş bulunan kadrolara atamalar yapın da canımızı emanet ettiğimiz o doktorlarımızın üzerindeki yükleri hafifletin. Bu arada; başta hekimlerimiz olmak üzere bütün sağlık çalışanlarımız merak etmesinler, hayallerinin kaldığı o ‘başka bahar’ Cumhuriyet Halk Partimizin iktidarı ile gelecek ve biz o baharda bütün sağlık çalışanlarımızın özlük haklarını ve maaşlarını söz verdiğimiz gibi iyileştireceğiz.”

“Hemşire iki işi birden yapıyor ama iki maaş almıyor”
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Av. Kılıç, çoğu zaman kadrosu boş olan birimlerin işlerinin, aynı aile sağlığı merkezinde görevli başka bir çalışana yaptırıldığını ifade ederek, “İki işi birden yapan hemşire çok yoğun çalışıyor ama iki maaş birden almıyor” dedi.

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde, “Aile hekimliği biriminin, bir aile hekimi ve en az bir aile sağlığı çalışanından oluştuğunun” belirtildiğini vurgulayan Kılıç, “En az bir aile sağlığı çalışanından oluşur deniliyor ama İzmir’deki 215 aile sağlığı merkezi, hiç çalışan olmadan sadece hekimle hizmet veriyor''dedİ.

Kılıç, Bakan Koca'nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti;

1-İzmir’deki aile sağlığı merkezlerinde kaç personel açığı vardır?

2- İzmir’de çalışanı bulunmadığı belirtilen 215 aile sağlığı merkezine personel atanması düşünülmekte midir?

3- Aile sağlığı merkezlerinde kaç doktor görev yapmaktadır?

4- İzmir’deki aile sağlığı merkezlerinin günlük, aylık ve yıllık hasta sayısı kaçtır?

5- Pandeminin başladığı günden bugüne kadar aile sağlığı merkezlerinde kaç adet Covid- 19 aşısı yapılmıştır?          
 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir