MENÜ
İzmir 37°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir Büyükşehir'de gündem İZBAN... TCDD'YE KİRA TEPKİSİ!
Yerel Yönetimler
10 Haziran 2024 Pazartesi 20:11

İzmir Büyükşehir'de gündem İZBAN... TCDD'YE KİRA TEPKİSİ!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Haziran ayı olağan meclis toplantısında İZBAN tartışmaları yaşandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İZBAN için TCDD'nin ray bedeli olarak Büyükşehir'den aldığı kirayı bir yılda 71 milyondan 240 milyona çıkardığına vurgu yaparak, "Devlet Demiryolları ortak olmalı. Fedakarlık yapmalı. Ama ne yapıyor. Rayların kirası olarak aldığı kirayı bir senede 3 buçuk kat artırıyor" dedi. 

SONKALEİZMİR-İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Haziran ayı olağan meclis toplantısının ilk oturumu Kültürpark 4 No'lu Hol'de yapıldı. 

Toplantı öncesi İzmir Büyükşehir Belediyesi Metro AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Alev Sönmez, kentin ana ulaşım ağı İZBAN ile ilgili detaylı bir sunum yaptı. İZBAN'ın kuruluşundan sonra artan yolcu sayısına dikkat çeken Sönmez, sinyalizasyon sisteminin yenilenip geliştirilmesi gerektiğini söyledi. 
İZBAN'ın "Kendi yağıyla kavrulsun" anlayışı ile kurulduğunu belirten Sönmez, şu anda kurumun borcunun giderek büyüdüğünü dile getirdi. 

İZBAN'ın gelirinin giderinden yüksek olduğu 2018'den sonra her yıl zarar etmeye başladığını dile getiren Sönmez, "Elektrik gideri bir dönem yüzde 600 arttı. TCDD hattını kullandığımız için kira veriyoruz. Bu kira her yıl enflasyon kadar artıyor. Yüzde 243 arttı" dedi.

BORÇ YÜKÜ AĞIR
Sönmez, tren kredi borçları ile ilgili bilgi vererek "Toplam tren kredi borcu 120 milyon 67 bin dolar. Güncel kura göre karşılığı 3 milyar 859 milyon 911 bin TL. Orta vadeli plana göre Türk Lirası karşılığı 4 milyar 480 milyon 755 bin TL" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız sunum arasında söz alarak, "TCDD'ye 911 milyon borcunuz var mı yok mu? Neden bu krediyi ödemediniz. Çünkü paranız yok" dedi.

BAŞKAN TUGAY'DAN TCDD'YE KİRA TEPKİSİ! 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da "2023'ten 2024'e kadar neyin fiyatı 3 buçuk kat arttı. TCDD'nin talep ettiği bu rakamın nedeni nedir? Bilet fiyatlarını artırmamışız, millete yük olmasın diye. Bundan dolayı zarara girmiş bir kurum var. Devlet Demiryolları ortak olmalı. Fedakarlık yapmalı. Ama ne yapıyor. Rayların kirası olarak aldığı kirayı bir senede 3 buçuk kat artırıyor. 71 milyondan 240 milyona çıkarıyor. Zararın büyümesine değil, küçülmesine katkı sağlaması gerekiyordu" diye konuştu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir