MENÜ
İzmir 25°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İncirde büyük oyun... Diren üretici!
Ekonomi
1 Ekim 2019 Salı 11:00

İncirde büyük oyun... Diren üretici!

Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya birincisi olduğu kuru incirde sezon krizle başladı. Bu yılki çok yüksek kaliteye rağmen incire geçen yıldan daha düşük fiyat verilmesi üreticiyi sıkıntıya soktu. İhracatın 26 Eylül'de başladığını aktaran Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, "Birileri bize oyun oynuyor. Düşük fiyata inciri elimizden almak istiyor. Üreticinin direnmesi, malını satmaması lazım. Ama ekim kasım aylarına denk gelen banka kredi borçları üreticimizi sıkıştırıyor" dedi.

Mustafa AKBAŞ/SONKALEİZMİR- Türkiye'nin yıllık 80 bin tonluk üretimle dünya birincisi olduğu kuru incir, ihracat sezonuna sıkıntılı başladı. Aydın, İzmir Tire, Beydağı, Kiraz ve Selçuk'ta üreticiler, 26 Eylül'de start alan ihracatla birlikte umduklarını bulamadı. Bu yılki çok yüksek kaliteye rağmen, kuru incire geçen yılkinden çok daha düşük fiyatlar verilmesi akıllarda soru işareti bıraktı. İzmir'in en kaliteli incirinin yetiştiği, yıllık 10 bin tonluk rekolteye sahip Tire'den çarpıcı bir çıkış geldi. Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, geçen yıl ortalama kalitedeki incirin 21- 22 lira gibi bir fiyatla ihracatçıya satıldığını, bu yıl çok daha yüksek kaliteye rağmen fiyatların 14- 15 liralara gerilediğini vurgularken, "Geçen yıl kalite çok düşüktü. Ciddi paralar verip ürünü aldılar. Ama bu yıl kalite çok yüksek olmasına rağmen o fiyatları bulamıyoruz. Birileri bize oyun oynuyor. Biz, ihracatçıların bu oyunu oynadığını düşünüyoruz. İncirleri çok düşük fiyata elimizden almaya çalışıyorlar" dedi.


SAKIN SATMAYIN...
Üreticiye çağrı yapan İbişoğlu, "İncirlerinizi elinizde tutun, satmayın, direnin. Yahut ihtiyacınız kadar satın, gerisini saklayın. Çünkü bu fiyatlar mutlaka ama mutlaka yükselecek. Yükselmek zorunda" diye konuştu.

BORÇ SIKIŞTIRIYOR
İbişoğlu, üreticinin banka borçlarıyla da sıkıştırılmaya çalışıldığını savunurken, "İncir üreticisinin büyük çoğunluğu bankalara borçlu. Banka kredilerinin ödemeleri de ekim, kasım ve aralık ayları. Dolayısıyla zaman ilerledikçe üreticide bir panik oluşuyor. Bir an önce ürünü satıp borçlarını ödemek istiyorlar" dedi.

HERKES AKLINI BAŞINA ALSIN
Türkiye'de üretilen incirin yüzde 90'ının ihracata gittiğini, Fransa, Almanya, ABD, İsrail, İspanya ve İtalya gibi ülkelere satıldığını aktaran Halil İbişoğlu, "Dünyada toplam incir üretimi 130 bin ton. Bunun 80 bin tonunu Türkiye üretiyor. Yani dünyanın en büyük incir üreticisiyiz. Ve en kaliteli incirleri üretiyoruz. Bundan hem ihracatçı, hem tüccar hem de ülke ekonomisi kazanıyor. Eğer üreticiyi küstürürsek hepimiz kaybederiz. İhracatçı da tüccar da bunu bilmeli ve herkes aklını başına almalı" diye konuştu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Mahmut
 2 Ekim 2019 Çarşamba 21:25
Başkan bari 25 ile, 50 liradan sen al kardeş emi
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir