
Annesini boğarak öldürdü: İçindeki şeytanı çıkarmak istedim!

59 genç daha tahliye edildi

Bakan Yumaklı'dan tavuk döner açıklaması: Ağır ceza uygulayacağız

İzmir'de kar sürprizi...

İzmir Seferihisar Polis Moral Eğitim Merkezi'nde, Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Güvenlik Yönetimi ve Eğitimi Araştırma Merkezi Müdürlüğü koordinesinde, Dış İlişkiler Daire Başkanlığı'nın iş birliğiyle, 'Polislikte Güncel Gelişmeler: Eğitim, Strateji ve İş Birliği Uluslararası Sempozyumu' düzenlendi. Sempozyuma İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Sağlam, Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Murat Balcı, İzmir Valisi Süleyman Elban'ın yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Özbekistan, Kırgızistan ve Türkmenistan'dan heyetler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından sempozyum başladı. Sempozyumda konuşan İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Sağlam, sözlerine İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın selamını ileterek başladı. Sağlam, "Polis Akademimizin polislikte güncel gelişmeler, eğitim, strateji ve iş birliği temasıyla düzenlediği bu sempozyum, aynı tarihsel hafızayı paylaşan ortak değerlere sahip kardeş milletlerin geleceğe dair güvenlik vizyonunu birlikte şekillendirmek üzere ortaya koyduğu samimi ve stratejik bir iradenin tezahürüdür. Bununla birlikte teorik meseleleri değerlendirmekten öte kökleri uzun bir tarihe dayanan vizyon ve strateji temelli bir iş birliği anlayışının da somut bir adımıdır. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak biz her fırsatta Türk dünyasıyla olan bağlarımızı kuvvetlendirmeyi ve bu bağları kalıcı kurumsal iş birliklerine dönüştürmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
'ORTAK KÜLTÜRÜ İNŞA EDİYORUZ'
Çok sayıda ülkeden polis adaylarının Türkiye'de eğitim gördüğünü belirten Sağlam, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu doğrultusunda Türk Polis Akademisi bugün sadece Türkiye'de değil, kardeş ülkelerin de istifade ettiği uluslararası standartlarda eğitim ve araştırmalar yürüten bölgesel bir güvenlik merkezi haline gelmiştir. 2024-25 yılı itibarıyla şu anda Türkiye'de Türk Polis Akademisi Başkanlığı'na bağlı eğitim kurumlarında eğitim öğretim gören öğrencilerimizin sayısı 12 bin 13'tür. Bunlardan 11 bin 753'ü ülkemiz öğrenciler olup 29 ülkeden 260 öğrenci eğitim almaktadır. Yani 29 ülkeden misafir öğrencilerimiz bulunmaktadır. Bilhassa son yıllarda Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başta olmak üzere pek çok kardeş ülkeden polis adayları Türkiye'de eğitim görmekte, karşılıklı tecrübe aktarımı gerçekleştirilmektedir. Bu iş birlikleri sadece bilgi değil aynı zamanda ortak güvenlik kültürünü de inşa etmeye yöneliktir."
'KENDİ GÜVENLİK TEŞKİLATIMIZI KURACAĞIZ'
Eğitim görmek isteyen polis adayları için kontenjan artırımı yapabileceklerinin altını çizen Sağlam, "Türkiye güvende olmazsa, Azerbaycan güvende olmaz. Kazakistan güvenli değilse, Türkiye'ye güvenli olmaz. Türkmenistan güvenli değilse olmaz, Ankara güvenli olmaz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti güvende değilse kendimizi güvende hissetmeyiz. Dolayısıyla bizim bizden başka kimsemiz yok. Kendi güvenlik teşkilatımızı kuracağız. Tecrübe aktarımlarımızı yapacağız. Dostça, kardeşçe birbirimize sarılacağız. Başka da şansımız yok. Türkiye olarak bu anlamda yapmamız gereken ne varsa yapmaya da hazırız. Ülkelerimizden Türkiye'de eğitim görmek isteyen polis kardeşlerimiz, adaylarımız varsa onlara da kapılarımızı açıp kontenjanlarımızı artırmamız gerekirse de artırırız. O sözü de buradan vermiş olayım" dedi.
'KATKI SUNMAYA KARARLILIKLA DEVAM EDİYORUZ'
Sempozyumda konuşan Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Murat Balcı ise katılımcılarla bir araya gelmekten dolayı çok mutlu olduklarını belirtti. Balcı, "Bugün burada yalnızca bir sempozyum değil, kadim bir kardeşliğin, ortak bir geleceğin ve köklü bir medeniyetin yeniden teyit edildiği bir zirvenin parçası olduğumuzu vurgulamak isterim. Sayın Cumhurbaşkanımız sadece kolluk kuvvetlerinin değil tüm kamu görevlilerinin bilgi, ahlak ve adalet temelinde yetişmesini esas alan bir anlayışı benimsemektedir. Bu vizyon doğrultusunda polis akademimizin eğitim müfredatları güncellenmiş, teknolojik altyapılar güçlendirilmiş, uluslararası iş birlikleri genişletilmiştir. Bu çerçevede polis akademisi olarak öncelikli hedefimiz polis eğitiminde kaliteyi artırmak, meslek içi gelişimi ise sürdürülebilir ve kurumsal bir kültüre dönüştürmek olmuştur. Bu vizyonla akademimizin tüm birimlerinde nitelikli insan kaynağı yetiştirmeye ve emniyet teşkilatımıza bilimsel temeller üzerinde katkı sunmaya kararlılıkla devam ediyoruz" dedi.
'LİDER KADROLAR ORTAK VİZYONLA YETİŞTİRİLECEK'
Türk dünyasının ortak bir vizyonla hareket eden uyumlu ve güçlü bir yapıya ulaşması için çalışmalara devam edeceklerini vurgulayan Balcı, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yürütülen politikalarla Türk Devletleri Teşkilatı yeniden dirilişimizin kurumsal adı haline gelmiştir. 'Daha adil bir dünya mümkün' diyerek küresel sisteme yaptığı çağrı, Türk milletinin tarihi misyonunu ve evrensel değerler temelinde yükselen duruşunu ifade etmektedir. Bu vizyon doğrultusunda Türk dünyasının birlik ve beraberliği yalnızca kültürel bir ideal değil, aynı zamanda güvenlikten eğitime, ekonomiden siyasete kadar her alanda somut iş birlikleriyle kurumsallaşmaktadır. Bu platform, Türk devletlerinin polis akademileri arasında akademik, teknik ve stratejik düzeyde sürülebilir bir iş birliği mekanizması kurulmasını hedeflemektedir. Bu platform sayesinde ortak eğitim müfredatları geliştirilerek akademisyen değişim programları uygulanacak, güvenlik konularında ortak akademik araştırmalar yapılacaktır. Bunun yanı sıra ortak tatbikatlar ve saha eğitimleri düzenlenecek kriz yönetimi, terörle mücadele, siber güvenlik, organize suçlar gibi alanlarda ortak stratejiler belirlenecektir. Böylece Türk dünyası güvenlik alanında da ortak bir vizyonla hareket eden uyumlu ve güçlü bir yapıya kavuşacaktır" ifadelerini kullandı.
'KARDEŞLİĞİMİZ GELECEĞİN TEMİNATIDIR'
Polis Akademisi olarak tecrübelerini kardeş ülkelerle paylaşmaya hazır olduklarını vurgulayan Balcı, "Türk Polis Akademisi olarak geçmişten aldığımız güçle geleceği inşa etmeye kararlıyız. Bugün burada attığımız bu adımların tarihin sayfalarında yalnızca bir sempozyumun değil, bir dirilişin, bir kenetlenişin ve bir medeniyet inşasının dönüm noktası olarak anılmasını temenni ediyorum. Çünkü biliyoruz ki birliğimiz gücümüzdür, gücümüz kardeşliğimizdir, kardeşliğimiz geleceğimizin teminatıdır. Sadece tarihimiz ortak değil, vizyonumuz ortak mücadelemiz ortak yüreğimiz de birdir. Türkiye Cumhuriyeti Polis Akademisi olarak bu büyük yürüyüşün bir parçası olmaktan gurur duyuyor, elimizdeki tüm bilgi, tecrübe ve kaynakları kardeş ülkelerimizle paylaşmaya hazır olduğumuzu bir kez daha ifade ediyorum" dedi.
Konuşmaların ardından İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Sağlam, katılımcılara sertifika verdi. Uluslararası düzeyde polis eğitimi, strateji geliştirme ve kurumlar arası iş birliğini güçlendirmeyi amaçlayan sempozyum yarın sona erecek.