MENÜ
İzmir 27°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZDEDA Başkanı depremzedeleri bekleyen acı gerçekleri anlattı...
Güncel
13 Şubat 2023 Pazartesi 15:18

İZDEDA Başkanı depremzedeleri bekleyen acı gerçekleri anlattı...

İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, K. Maraş depreminden etkilenen yurttaşları bekleyen acı gerçekleri SONKALE'ye anlattı. On binlerce kişinin hayatını kaybettiği, 13.5 milyon kişinin etkilendiği depremler sonrası DASK ödemesinin yanı sıra kira yardımı ve 'Yeni ev' vaatlerine değinen Özkan, "İzmir'de kentsel dönüşümcü gibi görüldük. Kredi ile evlerimizi yaptırmaya çalışıyoruz. O bölgelerde de ağır, orta ve az hasarlı bina sorunu ortaya çıkacak" dedi.

SONKALEİZMİR-İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık depremlerden 10 ilde 13 milyonu aşkın bir nüfusun etkilendiğini belirterek bundan sonraki süreçle ilgili öngörüde bulundu. 

117 kişinin hayatını kaybettiği 30 Ekim Depremi sonrası İzmir'de yaşadıkları sorunları anımsatan Özkan, depremzedelerin DASK ödemesi, kira yardımı ve evlerine kavuşmayı bekledikleri süreçle ilgili SONKALE aracılığıyla bilgi verdi. 

(İZDEDA Başkanı Haydar Özkan)

"BİNALARI HASARA GÖRE SINIFLANDIRACAKLAR"

Depremden etkilenen bölgelere yardım malzemesi toplayıp gönderdiklerini ve her fırsatta bilgi desteği vereceklerini vurgulayan Özkan şöyle konuştu:

"Konuyla ilgili bilgilendirme videoları çekip, her ildeki dernekler vasıtasıyla depremzedelere ileteceğiz. Biz İzmir'de deprem sonrası bu sorunları yaşadık. Tecrübe ettiklerimiz doğrultusunda o bölgelerdeki depremzedelerimizin de bilgilenmesini istiyoruz. Öncelikli sorunumuz ağır, orta ve az hasarlı meselesi. Ağır hasarlı nedir? Faydalanacağı imkanlar nelerdir? Cumhurbaşkanımız bir yıl içerisinde depremzedeleri evlerine kavuşturacaklarını söyledi. Bu sadece ağır hasarlılar için geçerli. Binaları sınıflandıracaklar. Yıkılanlar, acil yıkılacaklar, yıkılmak üzere olan ağır hasarlılar... Bunun dışında da orta hasarlı ve az hasarlı binalar belinlenecek. Oradaki insanlar sanıyor ki herkesin evi sıfırdan yeniden yapılacak. Evlerine kavuşmaları bu sınıflandırmaya bağlı."

"DASK'TAN ALACAKLARI PARA 90-160 BİN TL ARASI"

İzmir'den örnekler vererek devam eden Özkan şunları söyledi:

"İzmir'de depremzedeler için 5 bin konut yapıldı. Ancak burada 80 bin arızalı bölüm var. 75 bini kaldı. Biz 75 bin hane evlerimizi yeniden yapabilmek için 2 yıldır uğraşıyoruz. Kredi konusunda büyük uğraşlar sonucu belli bir noktaya geldik. Kentsel dönüşümcü muamelesi gördük. O bölgelerdeki depremzedeler de bu sorunu yaşayacak.  Cumhurbaşkanımız ev sahipleri için 5 bin, kiracılara ise 2 bin 500 TL kira yardımı yapılacağını açıkladı. Peki bu yardımlar her bina için yapılacak mı?  Hayır! Mesela az hasarlı binalar için kira yardımı olmayacak. 'Oturabilirsiniz' denilecek. O travmadan sonra hangi aile o binada oturabilir? Zorunlu deprem sigortası konusunda şimdi herkes evlerinin maliyeti ölçüsünde para alacağını sanıyor. Öyle bir şey yok. Türkiye'de DASK zaten laf olsun diye yapılıyor. Kimse prim ücretini yüksek tutmuyor. Yüksek tutulsa bile depremzedelerin DASK'tan alacağı para 90 bin ile 160 bin TL arasında. "

"ZORUNLU GÖÇE MARUZ KALACAKLAR"

Can kayıpları için çok uzgün olduklarını vurgulayan Haydar Özkan, birçok ailenin de zorunlu göçe maruz kalacağını öne sürerek, "Maalesef depremzedeleri o büyük acıların yanında mali bir yıkım da bekliyor. Birçok insan evinden yurdundan oldu. Şimdi başka illere göç ediyorlar. Mecburlar. O insanları eski yuvalarına kavuşturmak herkesin görevi. İnşallah İzmir'de bizim yaşadığımız süreci yaşamazlar. Çok daha iyi koşullar sağlanır" diye konuştu.
 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir