Manisa’nın Salihli, Gölmarmara, Ahmetli ve Saruhanlı ilçeleri sınırları içerisinde yer alan ve bir zamanlar 100’ün üzerinde kuş türüne ev sahipliği yapan Gölmarmara Gölü, yaşanan kuraklık nedeniyle yok olma riski ile karşı karşıya. Merhum Cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel'in açılışını yaptığı ve bir süre Gölmarmara Gölü'ne su basmak için kullanılan tesis, yöre çiftçisinin iddiasına göre, yıllardır elektrik sorunu çözülmediği için atıl bekliyor. Hem gölün kurumasını engellemek hem de Gölmarmara'dan Menemen'e kadar Gediz havzasındaki tarım arazilerinin sulanmasında büyük önem taşıyan Gölmarmara Gölü'nün, Gediz Nehri'nden beslenmesinin önemine dikkat çeken bölgedeki ziraat odası başkanları ve muhtarlar, bir çağrı yaptı.
Pandemi döneminde sağlık çalışanları ve çiftçinin tam kadro çalıştığına dikkat çeken Menemen Ziraat Odası Başkanı Metin Karagöl, "Suyun da savaşını biz vereceğiz" dedi.
SULAR DENİZE AKIYOR
En önemli stratejik ürünlerin başında gelen pamuk ve üzümün bu bölgede yetiştiğini ifade eden Karagöl, "Bu tesis yıllarca önce kurulmuş. Tarım bakanımız dedi ki yağmur sularını hasat edeceğiz, kuraklık yüzünden ihtiyacımız var. İşte Gölmarmara stok alanı işte su basma tesisleri. Uzun uzun konuşmaya gerek yok. Yağan yağmurlarla dolan Gediz Nehri'nden sular boşu boşuna denize akıp gidiyor. Yeniden bir tesis yapmaya gerek yok. Bunun çalışması lazım" dedi.
Yağmurların 3 ay geç geldiğini ifade eden Karagöl, şöyle devam etti: "Akan sular boşa gidiyor. Ne kadar yağacak bilmiyoruz ama akan sular boşa gitmesin istiyoruz. Bu bölgemiz için başka tesise gerek yok. Gediz'den bir milyon dekar arazi sulanıyor."
ÜRETMEK İSTİYORUZ
Ahmetli Ziraat Odası Başkanı Adnan Uysal, yoğun yağmurlarda bölgede toplanan suyun, Gediz üzerinden denize döküldüğünü ifade etti. Uysal, "Biz bundan fayda sağlayamıyoruz. Kuşların da burada toplanmasını istiyoruz. Üretim eksikliğimiz suyumuzun olmamasından kaynaklanıyor. Gediz Havzası'ndaki pamuk, üzüm ve zeytin üreticilerine destek verilirse üretim artar. Bir an önce atılda kalan bu devasa borularla su basılsın biz de rahat rahat mahsullerimizi sulayalım" dedi.
HÜKÜMET, EYLEM PLANI AÇIKLAMIŞTI
Tarım ve Orman Bakanlığı bir süre önce "Yer Altı Suyu Suni Besleme ve Yeraltı Barajları Eylem Planı" açıklamış, yarı kurak coğrafyada bulunan ülkenin su rezervine katkıda bulunulması amacıyla 2023 yılına kadar 100'ün üzerinde yeraltı barajı ve suni besleme tesisi inşa edileceğini ileri sürmüştü. 1 milyar TL olarak öngörülen bu projelerin tamamlanması ile 40 milyon metreküp su depolama imkanı, 600 bin kişiye içme suyu olanağı, 60 bin dekar arazinin sulanması ve 45 milyon lira gelir artışı sağlanacağı belirtilmişti.