MENÜ
İzmir 35°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Güzelbahçe tam gaz Betonbahçe'ye...
Güncel
20 Mayıs 2021 Perşembe 14:13

Güzelbahçe tam gaz Betonbahçe'ye...

Çevre Bakanlığı ve belediyenin verdiği yapılaşma izinleriyle son yıllarda adeta betona teslim olan İzmir Güzelbahçe'de pandemiye rağmen inşaatlar hız kesmiyor. Yelki sırtlarında yer alan tepeler birkaç ay içinde adeta şantiyeye döndü. 4 ay öncesine kadar yemyeşil olan tepeler, açılan yollar ve inşaatlar nedeniyle betonlaşma tehditi altına girdi. İnşa etmek istediği Go-Kart pisti yüzünden hedefe konulan Mehmet Yaman, "O zaman bizi linç eden belediye ve çevreciler neden şimdi ortalıkta yok" dedi.

Haber-Analiz/SONKALEİZMİR (ÖZEL)- Metropolün son yeşil alanlarından Güzelbahçe'de betonlaşmanın vardığı ürkütücü boyut, 2006 ile 2020 yıllarına ait uydu fotoğraflarına da yansıdı. 14 yıl içinde ilçede inanılmaz bir yapılaşma olduğu görüldü.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve belediyenin verdiği yapılaşma izinleriyle son yıllarda adeta betona teslim olan Güzelbahçe'ye son darbeyi Milli Emlak indirmişti. Milli Emlak Daire Başkanlığı, Mustafa Kemal Paşa ve Yelki mahallelerindeki, büyüklükleri 514 metrekare ile 1500 metrekare arasında değişen 6 parseli geçen ocak ayında satışa çıkarmıştı. 1 Şubat'ta açık ihaleyle satılan taşınmazlar için 875 bin TL ile 1 milyon 875 bin TL arasında muhammen bedeller biçilmişti. Bu parsellerden 5'ine 2 katlı konut yapılabileceği belirtilmişti. Sadece Yelki'deki 1500 metrekarelik arsanın "tarımsal niteliğinin korunacağı" notu düşülmüştü.

(Milli Emlak'ın satışa çıkardığı yer)

ETEKTEN BAŞLAR TEPELERE KADAR DOLAR

Ancak, bu satılan parseller içinde, Seferihisar yolu kenarında ve dağın eteğinde yer alan, Mustafa Kemal Paşa Mahallesi sınırları içindeki, 1927 ada, 3 parselde bulunan 500 metrekarelik arsa dikkati çekmişti. Öncü olacağı ifade edilen bu arsa ile birlikte zaten kısmen yapılaşmanın başladığı dağın eteklerinin şantiyeye döneceği, Küçükkaya Köyü'nün batısı ve Çamlı Köyü'nün kuzey doğusunda kalan ormanlık bölgenin tehlikeye gireceği belirtilmişti.

BAKİR BÖLGEYE, 2 YIL ÖNCE, EGE-KOOP GİRMİŞTİ

Çamlı ormanlarına doğru açılan bakir alanda sadece, yıllar önce, Bademler Teras Evler Konut Yapı Kooperatifi tarafından yapımına başlanan ancak yarım kalan, 2018 yılında ise Ege-Koop’un devreye alınmasıyla adı La Casa Güzelbahçe Evleri olarak değiştirilen villalar bulunuyor. Ege-Koop’un planları değiştirtip yapılaşmayı artıracağı belirtilen bu bölgede, bir de Milli Emlak’ın bu satışıyla betonlaşmanın iyice tetikleneceği ifade edilmişti. Geçen birkaç aylık sürede, bu öngörü kısmen doğrulandı. Bölgede yapılaşma hız kazandı.

(Mustafa Kemal Paşa Mahallesi sınırlarında kalan, yapılaşmanın hız kazandığı Yelki sırtları)

ARAP DERESİ, ŞANTİYEYE DÖNDÜ

Diğer yandan, buranın kuzey doğusuna düşen, Yelki sırtlarındaki Arap Deresi Mevkii'nde de son 4 aylık sürede, pandemiye rağmen yapılaşma akıl almaz bir hızla artış kaydetti. İş makineleriyle aşağıdan yamaçlara doğru yollar açılırken, yeşil bitki örtüsü de sıyırıldı. Sadece 4 ayda 4 villa inşaatının tamamlandığı sırtlar, dur durak bilmeden çalışan kamyon ve iş makinaları yüzünden şantiyeye döndü.

(Hafriyat kamyonlarının biri çıkıyor biri iniyor)

GO-KART YÜZÜNDEN FIRTINA KOPARDILAR AMA ŞİMDİ ÇIT ÇIKMIYOR!

Bir süre önce Güzelbahçe Yelki'ye inşa etmek istediği Go-Kart pisti yüzünden Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ve çevreciler tarafından hedefe konulan İzmir Karting Kulübü Başkanı Mehmet Yaman ise bölgedeki artan yapılaşmaya isyan etti. "O zaman bizi linç eden belediye ve çevreciler neden şimdi ortalıkta yok" diyen Yaman, Başkan İnce'ye de sert ifadelerle yüklendi.

(Go-Kart yapılmak istenen bölge)

"BAĞIŞ İSTEDİ" İDDİASI

Mehmet Yaman, şunları söyledi:

"Kartingde 25 yılımı doldurdum. Çocuklara hizmet etmek için uğraşıyoruz. Kartingin bir spor olarak ne kadar önemli olduğunu gördüm. Hiperaktif çocuklara eğitime adadım kendimi. Bir pist aradım, Yelki'yi buldum. Uluslarası organizasyon yapabilecek bir pist yapmak istedik. İzmir'i ve ilçeyi tanıtmak istedik. Önce Başkan Mustafa İnce'ye çıktım. 'Ben belediyeden bir şey istemiyorum, tersine tanıtımınıza da katkımız olacak' dedim. Ama bana 'burası SİT alanı' dedi. Belediyeye yönlendirdi. Oradan da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yönlendirdiler. İznimizi aldık. İmar planı yapıldı. Sonra iş yüzde 90'a gelince Mustafa İnce benden bağış istedi. Tam da seçim dönemiydi. 300 bin TL önce, iki ay sonra 200 bin TL, sonra da 100 bin TL gibi rakamlar konuşuldu. Ama çok iyi yöntemler kullandıkları için bunu ispat etmemiz mümkün değil. Biz bu isteği kabul etmedik. Pist, pansiyonlar ve çadırlar faaliyete geçtiğinde 30'dan fazla bölge insanını istihdam edeceğimizi söyledik, ikna edemedik. Sonrasında bizi linç etmeye başladılar. Burası 'tarım alanı' dediler. Çevre Bakanlığı'ndan parselasyon yaptırdık. Planlar kabul edildi. Bu kez de Go-Kart'a giden yolda bulunan araziyi satın alıp bizi durdurdular. Peşinden de mahkemenin plan iptali kararı geldi."

(Mehmet Yaman)

"MANDALİNA BAHÇESİNE VİLLA KONDURDU"

Sonrasında ise işin AK Parti- CHP savaşı gibi lanse edilip kendilerinin çevrecilere linç ettirildiğini savunan Yaman, "Ama şimdi kimin çevreci olduğu, kimin olmadığı daha iyi ortaya çıkıyor. Güzelbahçe'de dağ taş inşaat oluyor, her yer betona teslim ediliyor ama kimsenin sesi çıkmıyor. O zaman bize karşı duran Güzelbahçe Kültür, Çevre Ve Güzelleştirme Derneği (GÜLDER) de ortalıkta yok. Samimiyetsiz olduklarını herkes görüyor. Başkan İnce ile hareket ediyorlar. Güdümlüler. Hatta bir GÜLDER üyesinin arazisindeki mandalina bahçesini söktürüp villa yaptırdığını biliyoruz. Bunu yapan kişiler nasıl çevreci olur? Peki şimdi inşaatlarla dağları delik deşik ediyorlar. Neden bu çevrecilerin çıtı çıkmıyor. Biz Go-Kart için sadece 5 bin metrekare asfalt atacaktık, yeri göğü yıktılar. Ama şuan yüzbinlerce metrekare yer inşaata açılmış, betona teslim edilmiş durumda. Güzelbahçe'yi betona boğuyorlar kimsenin sesi çıkmıyor. Özbilimkent'in yanında asırlık zeytin ağaçları katlediliyor, tek bir açıklama yok. Mustafa Kemal Paşa Mahallesi sırtları şantiyeye döndü, konuşan yok. Seferihisar'a doğru giderken, Çamlı'yı geçer geçmez soldaki moloz döküm alanı adeta dağa döndü. Asbest başta olmak üzere bir sürü tehlikeli atık var. İnsan sağlığı hiçe sayılıyor ama bu Go-Kart için yeri göğü yıkanlardan ses seda yok. Bir de kalkmış, belediye olarak törenle ağaç dikiyorlar. Z Kuşağı ormanı kuruyoruz diye şov yapıyorlar. 260 tane ağaç dikip yalan üstüne yalanla kendilerini doğasever gibi tanıyorlar. İnsanların bu ikiyüzlülüğü görmesini istiyorum" dedi.

(Henüz kısa öncesine kadar tarım yapılan ve bahçelerle dolu olan ovada şimdi inşaatlar yükseliyor)

MUHTAR AYKUT: OVAMIZI DA BİTİRECEKLER DİYE KORKUYORUZ

Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Muhtarı Hüseyin Aykurt ise Yelki'nin 1999 yılında belde olduğunu, sonrasında tüm bölgenin imara açıldığını, peşindende bütünşehir yasasıyla Güzelbahçe Belediyesi'ne bağlandığını anlattı. Arap Deresi sırtlarındaki bölgenin 1999'dan beri imara açık olduğunu belirten Muhtar Aykurt, "Elbette betonlaşmaya karşıyız. Ama oradaki arsalar çoktan satıldı. Alanlar birer birer villa yapıyor. Ancak imar planları iptal edilirse bu yapılaşma durur. Biz söylesek, tepki göstersek ne olacak ki! Hatta, yolun diğer tarafındaki bizim ovalarımız da büyük yapılaşma tehditi altında. SİT alanı olmasına rağmen insanlar oraları dolaşıp arazi almaya çalışıyor. Ovamızın da imara açılmasından korkuyoruz. Çünkü bu bölgede halen tarım ve hayvancılık yapılıyor. Ovanın imara açılması tarımı ve hayvancılığı bitirir" dedi.

Güzelbahçe'deki 2006 ve 2020 yılına ait uydu görüntüleri

(2006)

(2020)

UYDU FOTOĞRAFLARI ÇARPICI TABLOYU ORTAYA KOYMUŞTU

İzmir metropolünün son yeşil alanı olarak kabul edilen Güzelbahçe'deki yapılaşmaya ilişkin tartışmalar, bir süre önce paylaşılan 2006 ve 2020 yıllarına ait uydu fotoğraflarıyla alevlenmişti. 2006 yılında 19 binlerde olan nüfusu 2020'de neredeyse iki kat artıp 34 binlere ulaşan Güzelbahçe'de üst üste inşa edilen, fiyatları 700 bin TL ile 1,5 milyon TL arasında değişen konutlar ve villalar, AKP ile CHP’yi karşı karşıya getirmişti.

(AK Partili Hakan Yıldız)

AK PARTİ: DERE TEPE KONUT OLDU

İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, son yıllarda artan yapılaşmayla Kahramandere ve Yelki mahalleleri arasındaki bölgede boş alan kalmadığını, dere tepe her yerin konut olduğunu söylemişti. Bu bölgenin önceden köy yerleşke alanında kaldığını ifade eden Yıldız, "Burada imar yoğunluğu 0.20 olması gerekirken Büyükşehir ve ilçe belediyesi mevzi imar planlarıyla 0.60-0.80'e varan oranlarda imar yoğunluğu getirmiş. Yani olması gerekenin 4-5 kat bir imar yoğunluğu söz konusu. Bölgede 5 katlı apartmanların yer aldığı siteler bulunuyor. Siz bir yandan çevrecilik söylemlerinde bulunurken diğer yandan ilçenin bu hale gelmesine neden oluyorsanız ortada büyük bir çelişki vardır. Burada mevzi imar planlarıyla tarım alanlarına siteler yapıldı. Ama iş o kadar trajikomik ki, bu sitelerin bazılarının yolu bile yok. Özellikle Kahramandere'de bahçe alanı olmayan 3-4 katlı yapılar bile var" diyerek topu CHP’li İzmir Büyükşehir ve Güzelbahçe belediyelerine atmıştı.

(Başkan Mustafa İnce)

CHP: İMAR PLANLARINI BİZ YAPMADIK!

Güzelbahçe Belediye Başkanı CHP’li Mustafa İnce ise geçen eylül ayındaki meclis toplantısında şunları söylemişti: “1994-1999 yılları arasında Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura siyasi partisi Anavatan Partisi, Güzelbahçe Belediye Başkanı Hülya Yarbuz siyasi partisi Anavatan Partisi olmak üzere Kahramandere Mahallesi imar planları yapılmış, Maltepe Mahallesi revizyon planları bu dönem içerisinde yapılmış. Bu dönemdeki siyasi partiler buna oybirliği ile onay vermişler. Yelki’de bu onayları oybirliğiyle geçirmiş, daha sonraki süreçte zaten bir imara açma çalışması olmamış. Bu konuda da kamuoyunun ve ilgili kişilerin yanlış anlamamaları için Kahramandere imar planlarını Cumhuriyet Halk Partili belediye yapmadı… Bir siyasi partinin grup sözcüsü beyanat veriyorsa kendisinin bu planlara verdiği oyları da gözden geçirip öyle konuşması gerekir. Kim ne derse desin Güzelbahçe yaşanılacak bir yer. Yeşili, doğası ve deniziyle herkesin tercih ettiği bir yer. Bir gazetenin yazmasıyla Güzelbahçe ‘Betonbahçe’ olmaz. Kötüde göstermek istese de yine Güzelbahçe’mizin reklamını yapmış olur.”

(Go-Kart protestoları...)

GO KART İÇİN DİRENİLDİ AMA…

Güzelbahçe’nin Yelki Mahallesi, bir süre önce de 52 dönüm büyüklüğündeki tarım arazisi ve doğal SİT alanına yapılmak istenen Go Kart pistiyle gündeme gelmişti. CHP’liler, imar değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanan Go Kart pistini engellemek için Belediye Başkanı Mustafa İnce öncülüğünde direniş başlatmıştı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve çok sayıda ilçe belediye başkanının da destek verdiği eylemlerin ardından Go Kart çalışmaları durdurulmuştu. Ardından mahkemeden de yürütmeyi durdurma kararı gelmişti.

(Onlarca çarpık villa manzaralarından sadece biri...)

VİLLA MEZARLIĞI GİBİ!

52 dönümlük pist için mücadele sergilenirken, yüzlerce dönümü kapsayan Güzelbahçe’nin dağ ve tepelerindeki yapılaşma ise dikkati çekiyor. Özellikle Kahramandere Mahallesi’ndeki yapılaşma, yeterli yeşil alan ve rekreasyon alanı ayrılmaması nedeniyle adeta villa mezarlığını andıran haliyle objektiflere yansıyor. Bölgede yapılaşma hızla artamaya devam ediyor.

Diğer yandan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alındığı belirtilen özel izinle Küçükkaya Köyü’nün batı sırtlarındaki dağın tam tepesine kondurulan “Panorama Evleri” ise Seferihsar ve Urla yönüne devam eden otobandan gidilirken bile göze çarpıyor.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Ahmet
 22 Mayıs 2021 Cumartesi 12:56
Tepelere villa yapsalar iyi 4-5 katlı apartmanlar yapılıyor. Güzelbahçe Yelki arka yoldan gidin görün. Go Kart bunların yanında en masum proje kalır.
 Süleyman
 20 Mayıs 2021 Perşembe 23:18
mustafa ince'nin ne mal olduğunu tüm güzelbahçe bilir. bu dönem kurtuluyordu vatandaş ama son anda direkten döndü. chp yönetimi artık bu adamı ve şürakasını görmeli
 Güzelbahçe'nin güzeli
 20 Mayıs 2021 Perşembe 23:17
Müfettişler, savcılar bir el atsa bu Güzelbahçe Belediyesi'ne neler bulurlar neler... Aklınız durur
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir