Turizmci kimliğinin yanısıra sanayici bir aileden gelen Tercan, ‘Aile firmamız Terbay’da düzenlediğimiz meslek eğitimi ile ihtiyacımız olan ara eleman boşluğunu doldurmaya çalışıyoruz. Ancak işsizliğin bu kadar yüksek olduğu bir dönemde bile, iş garantili kurslarımız gereken ilgiyi görmüyor. Yalçın Ata reel sektörün içinden gelen bir başkan, kalifiye eleman sıkıntısını iyi biliyor’ dedi.
"Bahanemiz yok"
İzmir’e daha fazla yabancı turistin gelmesi gerektiğine de değinen Tercan, ‘Tüm İzmir halkı, yılda 5 milyon turist hedefine odaklanmalı. Doğru turizm politikaları uygulanırsa 5 milyon turist hedefi hayal olmaz. İzmir’de her şey var. Deniz, kum, güneş, tarih, kültür, gastronomi, son derece modern iç ve dış hatlar havalimanı var. İzmir’in eksiği yok, bahanesi de olamaz.’ diye konuştu.
"Sorumluluk almaya hazırız"
Bülent Tercan’ın aktardığı sorunların esnaf sanatkarları yakından ilgilendirdiğine dikkat çeken İESOB Başkanı Yalçın Ata da, ‘Göreve geldiğimiz ilk günden beri, ‘Esnafın Ekmeğini Büyüteceğiz’ sloganını benimsiyoruz. Bu noktada İzmir’e gelen yerli ve yabancı turistlerin artması esnaf sanatkarların ticaret hacmini genişletir. Kente gelen misafirlere ilk hizmetleri esnaf sanatkarlarımız verir. Taksicisinden lokantacısına, hediyelik eşya satan işletmelerden otel pansiyoncusuna, kahvehane, pastanecisine kadar çok geniş bir portföyde çalışan esnaf sanatkarlarımız gelen turistlere ürün ve hizmet sunumu yapar.
Bu nedenle kente gelen turist sayısının artması yönünde yapılacak çalışmalarda sorumluluk almaya hazırız. Bu çalışmalar Kemeraltı, Agora, merkez ilçelerin çarşıları gibi esnaf sanatkarların yoğun olduğu yerler ile turistlik beldelerdeki üyelerimizi rahatlatır. Kent turizminin gelişmesi, sadece esnaf sanatkarlarımızın değil, tüm İzmir halkının refahının artmasını sağlar’ diye konuştu.
Üreten sanayi sektörlerinin yetişmiş eleman bulmakta güçlük çektiğini de hatırlatan Ata, ‘Mesleki eğitimi özendirecek çalışmalara, kamu spotlarına ihtiyaç var. Aileler evlatlarını meslek eğitimine yönlendirmeli. Pek çok meslek kolunda çalışan ustalar, arkalarından yetiştirecekleri çırak ve kalfaları bulmakta zorlanıyor. Mesleki eğitim ülke genelinde geliştirilmeli ve yaygınlaştırılmalı. İESOB olarak mesleki eğitime yönelik çalışmalara yoğunlaşacağız’ dedi.