Haberde, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelecek küresel zirvede ABD Başkanı Joe Biden’dan Ankara’nın onlarca ABD savaş uçağı satın almasına izin vermesi için talepte bulunacak. Erdoğan bu sayede Türkiye’nin Rus hava savunma sistemi almasından dolayı Washington’ın büyük silah anlaşmalarını engellemesinin önüne geçmeyi planlıyor” denildi.
Türkiye’nin 30 Eylül’de 40 adet yeni F-16 satın almak için resmi başvuruda bulunduğu belirtilirken, Bloomberg’e konuşan iki üst düzey Türk yetkili, bu anlaşmanın 6 milyar dolar olduğunu söyledi. Fakat bu yetkililer, “Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alması ve Türkiye’nin duruşunu değiştirmemesi dolayısıyla Kongre’den onay alınması zor” ifadesini kullandı.
Türk yetkililer bu ayın sonunda İtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleşecek G20 Zirvesi’nde Erdoğan’ın bu konuyu Biden’a açmasının beklendiğini söyledi. Fakat Bloomberg henüz taraflar arasında kesin bir toplantı detayı ve tarihi belirlenmediğinin altını çizdi.
Biden’ın bu silah talebi karşısında hoşnut kalıp kalmayacağının henüz bilinmediği belirtilirken konuyla yakından bilgisi olan bir yetkili, “Türkiye’nin amacı NATO ile uyumlu jetleri garantiye almak” dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili ise bu konuda Bloomberg’e bir açıklama yapmaktan kaçındı.
Ancak gümrük tarife istatistik pozisyonunda 3101, 3102, 3103, 3104 ve 3105 GTİP numaralarıyla yer alan gübre çeşitlerinin ihracatı, daha önce listede bulunan DAP ve NPK gübrelerini de kapsayacak şekilde genişletilerek kayda bağlandı.
BİR YILDA YÜZDE 157 ZAMLANMIŞTI
Doğalgaz gübre üretimindeki ham maddelerden biri olduğu için, dünyada yaşanan enerji krizi gübrenin tonunu geçtiğimiz günlerde bir gün içinde 500 TL artırmıştı.
Yurt içinde tarımsal girdilerde kura bağımlılık ve yüksek kur nedeniyle gübre fiyatları yıl başından bu yana yüzde 150 artmıştı. Dünyada rekor kıran doğalgaz fiyatları da bu zamları yüzde 200’e yaklaştırdı.
Bunun gıda fiyatlarını yüzde 15 artırması bekleniyor.
KAYDA BAĞLI İHRACAT NEDİR?
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) tanımlamasına göre ihracı kayda bağlı mallar, müsteşarlıkça yayımlanacak tebliğ ile belirlenir. Kayda Bağlı Mallar listesi kapsamındaki malların ihracından önce gümrük beyannamelerinin İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince kayda alınması gerekir.