Vahşi sermayenin saldırısı altında olan Çeşme Germiyan'da yurttaşlar geri adım atmıyor. Kaçak taş ocağı ile doğanın katledildiği Germiyan için 6'ncı kez mahkemede yerlerini alan Çeşme Çevre Platformu temsilcisi çevreci ve avukatlar, yeniden ÇED olumlu kararının iptalini istedi. İzmir İdare Mahkemesi'ndeki duruşmada, çevrecilerle mahkeme başkanı arasında ilginç diyaloglar yaşandı. Barajın yanına kurulan ve çevreyi önemli ölçüde tahrip eden taş ocağına ilişkin 5 kez ÇED olumlu kararını iptal ettirmelerine karşın 6'ncı kez tekrardan verildiğini aktaran çevreci avukat Şehrazat Mercan, "Sadece Germiyan değil tüm Yarımada'da dilsiz doğayı savunuyoruz. Savunmaya da devam edeceğiz" dedi.
Engin Önen ise “500 yıllık Germiyanlı" olduğunu belirterek, RES'ler ve taş ocakları ile köylerenin, köylülerin yaşam alanlarının ve haklarının yok edildiğini savundu. Önen, "Köyümüz bu tesisler yüzünden yaşanmaz hale geldi" dedi.
Söz alan Germiyanlı çiftçi Şefika Kaya ise mahkeme başkanına "Hurma bilir misiniz" diye sordu. Başkan “hayır” yanıtını verdi. Şefika Kaya, "Hurma, dalında olgunlaşan ve dalından koparılıp hemen yenilen bir zeytin türüdür” deyince hakim, "acı olmaz mı?” sorusunu yöneltti.
Şefika Kaya ise “Yok acı olmaz. Hurma bizim Yarımada’da ve Sakız Adasının bize bakan yüzünde yetişir. Ama son yıllarda bu tesisler yüzünden hurma zeytini olmuyor, bulamıyoruz” ifadelerini kullandı.
Davaya çevreciler Behiye Önen, Hülya Önen, Cengiz Toper Kaya ve Nurcan Şen Albayrak müdahil oldu.
Germiyan'daki talana 6'ncı kez itiraz eden çevreci ve avukatlar, "5 defa kazandık. Bunu da kazanacağız. Ancak, burası bir hukuk devleti ve mahkeme kararlarının artık uygulanmasını bekliyoruz. Hukuk hileleriyle yeniden ÇED olumlu kararları verilmesin" dedi.