Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki El-Ehli Baptist Hastanesi’ne hava saldırısı düzenlendiğini açıkladı. Saldırıda hastalar, kadınlar ve çocukların da olduğu en az 500 kişi hayatını kaybetti, yüzlercesi de yaralandı. Saldırıyı “soykırım” ve “insani felaket” olarak niteleyen Filistin, üç günlük ulusal yas ilan etti.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, saldırının ardından ABD Başkanı Joe Biden ile Ürdün'de yapmayı planladığı görüşmeyi iptal etti. Abbas'ın, Ramallah'a döndüğü belirtildi. El Cezire muhabiri Wael el-Dahduh olay yerinden verdiği bilgide “Tanık olduklarımız korkunç, dehşet verici. Çocukların, gençlerin, yaşlı erkek ve kadınların parçalanmış bedenlerini gördük. Bombalama hastanenin çevresinde değil, merkezinde gerçekleşti. Gördüklerimizin dehşetinden konuşamıyoruz. Çuvallara konulmuş et yığınları gördük” dedi.
İSRAİL ORDUSU: SALDIRIDAN İSLAMCI CİHAT GRUBU SORUMLU
İsrail ordusu, hastanenin Filistin İslami Cihat Örgütü tarafından başarısız bir roket fırlatması sonucu vurulduğunu ileri sürdü. Aynı iddia daha sonra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından da dile getirildi.
DÜNYADAN TEPKİLER… KANADA: KABUL EDİLEMEZ
Dünyadan saldırıya ilk tepki Kanada’dan geldi. Başbakan Justin Trudeau, İsrail'in saldırısını “korkunç ve kabul edilemez” olarak niteledi. Mısır da yüzlerce Filistinlinin ölümüne neden olan saldırı en güçlü ifadelerle kınadıklarını bildirdi ve uluslararası toplumu “İsrail’in toplu cezalandırma politikalarının” engellenmesi için müdahaleye çağırdı. Katar ve Ürdün de saldırıyı kınayan açıklamalar yaptı.
BM VE AB’DEN AÇIKLAMA
Birleşmiş Milletler, saldırıyı şiddetle kınayarak, siviller ve sağlık tesislerine yönelik saldırıların sonlandırılması çağrısında bulundu. Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel de “Çok fazla ölü var. Orada yaşayan insanlar için sahadaki dramatik durumu gösteriyor” dedi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de saldırıyı güçlü bir şekilde kınadığını bildirdi.
TÜRK DIŞİŞLERİ: BARBARCA SALDIRIYI EN ŞİDDETLİ BİÇİMDE KINIYORUZ
Dışişleri Bakanlığı, saldırı hakkında şu açıklamayı yaptı:
– “Bugün Gazze'de bir hastanenin hedef alınması sonucunda yüzlerce Filistinlinin hayatını kaybetmesinden ve bir o kadarının da yaralanmasından derin bir infial duyuyor, bu barbarca saldırıları en şiddetli biçimde kınıyoruz.
– Saldırılarda hayatlarını kaybeden Filistinli kardeşlerimize rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.
– Sivilleri doğrudan hedef alan, hastaneleri, okulları vuran bir zihniyetin uluslararası hukuk önünde ve vicdanlarda hesap vermesi kaçınılmazdır.”
İRAN DA “SOYKIRIM” DEDİ
İsrail’in hastane saldırısını “vahşi bir savaş suçu” ve “soykırım” olarak nitelendiren İran da Tel Aviv’in uluslararası hukukun ilke ve kurallarına en ufak bir bağlılığının olmadığını bir kez daha dünyaya ilan ettiğini belirtti. Öte yandan, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), abluka altındaki Gazze’de yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı UNRWA’ya bağlı bir okulunun vurulması sonucu 6 kişinin öldüğünü duyurdu.
“GİDECEK HİÇBİR YERLERİ YOK”
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Joyce Msuya, Gazze'de sivillerin giderek daha kısıtlı bir alana sıkıştığını belirtti ve gidecek neredeyse hiçbir yerleri olmadığını söyledi. Sivillerin temel ihtiyaç maddelerinin tükendiği konusunda uyaran Msuya, yardıma erişim için ateşkes çağrısında bulundu.
İSRAİL – FİLİSTİN ÇATIŞMASI
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.
Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlatmıştı. Gazze’den düzenlenen saldırılarda 299’u asker 1400 İsraillinin öldüğü, 3 bin 968 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında Gazze’de 3 bin kişinin öldüğünü, 12 bin 500 kişinin yaralandığını duyurmuştu.
İşgal altındaki Batı Şeria’da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 61 Filistinlinin öldüğü, yaklaşık 1250 kişinin yaralandığı belirtilmişti. İsrail’in saldırılarında ayrıca 13 gazeteci yaşamını yitirmişti. Lübnan sınırında 8 Ekim’de İsrail ordusu ile Hizbullah arasında başlayan çatışmalarda 8 Hizbullah, 2 İslami Cihad üyesi, 1 gazeteci, 2 sivil hayatını kaybetti.
Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 2 İsrail askeri ve 1 İsrailli sivil yaşamını yitirdi.