MENÜ
İzmir 35°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
FETÖ’den yargılanan hakime tazminat
Türkiye
29 Ocak 2020 Çarşamba 16:39

FETÖ’den yargılanan hakime tazminat

FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan, adli kontrol şartıyla tahliye edilen eski hakim Mustafa Özterzi, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Özterzi'ye "tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği" gerekçesiyle 27 bin 500 lira tazminat ödenmesine karar verildi.

Bursa’da hakim olarak görev yapan Mustafa Özterzi, 17 Temmuz 2016’da FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Özterzi, iki gün sonra ‘silahlı terör örgütüne üye olma ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme’ suçlarından tutuklandı. Özterzi, tutuklama kararının ardından haklarının ihlal edildiğini belirterek Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.

7 AY SONRA TAHLİYE EDİLDİ

AYM, başvuruyu incelerken HSK kararıyla görevden uzaklaştırılan eski hakim, “Bylock programını bu aşamada kullanmadığının anlaşıldığı, sabit ikametgah sahibi olduğu, soruşturmanın geldiği aşama ve mevcut delil durumu itibariyle tutuklama tedbiri yerine adli kontrol tedbirinin uygulanmasının daha uygun olduğu” gerekçesiyle 20 Şubat 2017’de tahliye edildi.

Bursa 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Mustafa Özterzi hakkında, suçu işlediğinin sabit olmadığı gerekçesiyle 2 Eylül 2019’da beraat kararı verildi. Beraat kararının ardından dosyaya bakan cumhuriyet savcısı, hakimin KHK ile kapatılan YAR-SAV derneğine üye olduğu gerekçesiyle İstinaf Mahkemesi’ne başvurdu.

DAVA DOSYASI İSTİNAF MAHKEMESİ’NDE

Özterzi’nin istinaf incelemesi devam ederken Anayasa Mahkemesi, “tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna” karar verdi. AYM heyeti, Mustafa Özterzi’ye 27 bin 500 lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Kararda, Özterzi'nin FETÖ bağlantılı kişilerle telefon görüşmelerinin de suçlama konusu yapıldığı anımsatıldı ve “Görüşmelerin içeriğine ilişkin herhangi veri mevcut değildir. Bu durumda telefon görüşme kayıtları, örgütsel ilişki bakımından kuvvetli suç belirtisi sayılamaz” denildi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir