Suriye ordusu, Halep'in düştüğünü kabul etti. Rus hava kuvvetleri Halep'in içinde Heyet Tahrir Al-Şam güçlerini vururken Suriye Demokratik Güçleri, HTŞ ile aktif olarak çatışmakta.
HTŞ, ele geçirdiği bölgelerde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Makam odalarına giren teröristler, burada fotoğraflar çektirdi. Meydanlarda ise Suriye bayrakları indirildi, Esad posterleri yırtıldı, heykeller devrildi. HTŞ militanlarının aynı zamanda birçok ağır silah, tank ve zırhlı aracı ele geçirdiği videolar sosyal medyada görüldü.
SDF'nin ise uluslararası havaalanlarını ele geçirdiği aktarıldı fakat sonrada Kuweyris Hava Üssü ve Halep Uluslararası Havaalanı ele HTŞ önderliğindeki militanların eline geçti. Tüm Halep uçuşları dünya çapında iptal edildi.
Bu çok taraflı taarruz, Suriye Başkanı Beşar Esad'ın son 10 yıldır yaşadığı en karanlık gün. Ordu, saldırıya karşılık vermek üzere yeni bir operasyon hazırlığı yaptığını açıkladı. Diğer yandan Suriye ordusu, Halep'te birçok zırhlı aracının ve ağır silahını HTŞ'nin ellerine bırakmış oldu.
Diğer yandan, HTŞ militanları teslim olan ya da ordudan bağımsız çatışan birçok Suriye Ordusu askerini öldürdü. Rehin alınan bazı askerlerin infaz edildiği görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.
Reuters'a konuşan iki ayrılıkçı militan ise, İdlib bölgesinin de tamamıyla ayrılıkçıların eline geçtiğini söyledi.
Halep'te Rus hava kuvvetlerinin düzenlediği saldırının sonrası
HALK KAÇIYOR
Reuters'ın haberine göre bir çok Halep sakini, en işlek yolları kullanarak Halep'ten kaçmaya başladı. Güney kentlerine doğru ilerleyen Halepliler büyük bir konvoy halinde savaş bölgesinden kaçmakta.
İslamcı grup Hayat Tahrir el-Şam liderliğindeki sürpriz saldırı, Suriye’nin kuzeybatısındaki isyancıların kontrolündeki bölgelerden başlatıldı.
Suriye ordusu, isyancıların Halep’in bazı bölgelerine nüfuz ettiğini, ancak bombardımanlarla sabit mevziler kurmalarının engellendiğini belirtti. Suriye ordusu, "İsyancıları kovarak şehir ve çevresindeki devlet kontrolünü yeniden tesis edeceğiz" dedi.
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Moskova’nın bu saldırıyı Suriye’nin egemenliğine bir ihlal olarak gördüğünü belirtti. "Suriye yetkililerinin bölgede düzeni sağlamasından yanayız" dedi. Rusya, bölgeye mühimmat ve asker gönderme sözü verdi ve bu yardımların 72 saat içinde ulaşacağını belirtti.
HTŞ liderliğindeki militan gruplar, bu saldırının Rusya ve Suriye hava kuvvetlerinin İdlib vilayetindeki sivillere yönelik artan saldırılarına bir yanıt olduğunu ifade etti. Militan gruplar, bu hamlenin aynı zamanda Suriye ordusunun muhtemel saldırılarını önlemeyi hedeflediğini belirtti.
ULUSLARARASI TEPKİLER GECİKMEDİ
Türk Dışişleri Bakanlığı, isyancılar ve hükümet güçleri arasındaki çatışmaların bölgede istenmeyen bir gerilime yol açtığını ifade etti.
Bakanlık sözcüsü Öncü Keçeli, Türkiye’nin bölgedeki istikrarsızlığı önlemeye öncelik verdiğini belirterek, İdlib’deki son saldırıların gerilimi azaltma anlaşmalarını baltaladığını söyledi. Türkiye, bölgede daha fazla kaos yaşanmaması için tarafları sağduyulu olmaya çağırdı.
Halep'e giden yollar kapatıldı. İsyancıların hızlı ilerleyişinin, İran destekli güçlerin Halep vilayetinde yeterli güce sahip olmamasından kaynaklandığı ifade edildi.
Mustafa Abdul Jaber, Jaish al-Izza isyancı tugayının bir komutanı, İran’ın bölgedeki müttefiklerinin Gazze savaşının genişlemesi nedeniyle İsrail’den darbeler aldığını söyledi. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, isyancı saldırının arkasında ABD ve İsrail’in olduğunu iddia etti. İran, Suriye’ye verdiği desteği sürdüreceğini vurguladı.
Türk Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre, Hakan Fidan ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov telefonda Suriye'deki durumu ve Astana sürecini görüştü.