MENÜ
İzmir 35°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Erkan Pettekkaya'nın GES projesinde yeni gelişme!
Güncel
26 Ağustos 2024 Pazartesi 09:49

Erkan Pettekkaya'nın GES projesinde yeni gelişme!

İzmir'in Karaburun İlçesi'nde sanatçı Erkan Petekkaya'nın sahibi olduğu firma tarafından yapılmak istenen Güneş Enerji Santrali ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Bakanlık, projeye dair halkın katılım toplantısının 3 Eylül'de yapılacağını duyurdu. Karaburun Yerel Fok Komitesi ve Karaburun Sivil İnisiyatif ise projeye karşı çıkıyor. Küçükbahçe Mahalle Muhtarı Gizem Tezel Dağdelen ise imza topladıklarını ve projeden razı olmadıklarını söyledi. 

İzmir İli, Karaburun İlçesi, Küçükbahçe Mahallesi, Çullubağ Mevkii 518 ada, 100, 101 ve 102 parsellerde, (24,46 HA) Nano Yenilenebilir Enerji Yatırımları A.Ş tarafından yapılması planlanan Karaburun DGES (24 MWm /16 MWe- 24,46 ha) ve Elektrik Depolama Tesisi (16MWe/16MWh) Projesi ÇED Raporu, 03.09.2024 tarihinde Saat: 13.30’da Küçükbahçe Kahvesi Önünde halkın görüşüne sunulacak. 

DGES projesinin ÇED süreci 19.02.2024 tarihinde başlamış, Karaburun Yerel Fok Komitesi tarafından Proje ÇED raporuna ilişkin Yarımadada çalışmalar yürüten farklı disiplinlerden uzmanların görüşleri alınarak hazırlanan değerlendirme ve itiraz raporu ilgili birimlerle paylaşılmış ayrıca Küçükbahçe Muhtarlığı tarafından projeye itirazlar imza toplanarak ilgili birimlere gönderilmişti.

''PROJE GERİ ÇEKİLMELİDİR''

Karaburun Yerel Fok Komitesi ve Karaburun Sivil İnisiyatif tarafından DGES projesine ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı;

“..15.03.2019’da Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi  ilanı sonrası geçen 5 yıl içinde 18 yatırım projesi’nin ÇED süreci başlamıştır.  Yarımadada Küçükbahçe Sınırları içinde kurulan  Sevtur Turizm ve Ticaret A.Ş’nin Karaburun GES projesi dışında 8 GES projesinin ÇED süreci ise devam ediyor.

Küçükbahçe sınırları içinde kurulması planlanan ve 03.09.2024 tarihinde halkın görüşüne sunulacak DGES Projesi ; Natura 2000 statüsünde Karaburun – Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) içindeyken, proje alanına en yakını 100 ve 110 mt olmak üzere, 1 ve 1.6 km uzaklıkta yerleşim yerleri varken, diğer yandan proje alanı ve çevresi tahsisli mera ve tarım alanıyken, bölgede varlığını devam ettirdiği bilinen uluslararası anlaşmalarca (BERN, CITIES, IUCN gibi) korunan türler, flora ve fauna varlığı mevcut iken ÇED Raporu’nda hangi bilgiler halkın görüşlerine sunulacaktır?

Ekonomik ömrünün 50 yıl olduğu belirtilen proje ÇED raporunda; Avrupa Birliği ve UICN çalışmalarına göre sadece Natura 2000 koruma alanlarında değil, habitat direktifine dahil türlerin yaşadığı bölgelerde rüzgar ve güneş enerji santrallerinin de dahil olduğu enerji yatırımlarından kaçınılması şartına uyulmazken, güneş enerji santrallerinin ışık yansıması ve termal değişime sebep olması nedeni ile habitat ve özellikle göç eden kuşlar üzerinde oluşturduğu olumsuz etkileri bilinmesine rağmen, ısrarla yarımadada yerelde yapılan itirazlar görmezden gelinerek projenin kabulü yönünde adımlar atılmaya devam edilmektedir. 

Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne ilişkin karasal ve denizel biyoçeşitlilik araştırmaları yeni tamamlanmış ve bölgenin yönetim planı henüz hazırlanmamıştır. Ayrıca, koruma alanına ilişkin iptal edilen 1/25.000 ölçekli nazım imar planı bulunmaktadır. Bu sebeple Karaburun İlçesi’nde proje ve plan yapılamayacağına ilişkin Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nce verilen görüşler de mevcut iken Koruma bölgesinde binlerce yılda oluşan bitki örtüsü ve habitat alanlarının tahribatına izin verilmemeli, DGES projesi geri çekilmelidir..” 

''RAZI DEĞİLİZ...''

Küçükbahçe Mahalle Muhtarı Gizem Tezel Dağdelen ise “Küçükbahçe Mahallesi sınırları içinde ve Özel Çevre Koruma Bölgesi alanında önerilen Güneş Enerji Santrali (GES) ve Rüzgar Enerji Santrali (RES) projeleri bölgemizde hayvancılık ve tarımsal faaliyetleri bitme noktasına getirecektir. Bölgede yeni öneri ve çed aşamasında olan GES ve RES projeleri Küçükbahçe Mahallesi ekolojisi üzerinde telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açacaktır. Küçükbahçe Mahallemizin değerli habitatı, meraları, zeytin ve naranciye ağaçları kısaca tarım alanları ve su kaynakları etrafımızı devasa aynalar gibi çevreleyen GES ve RES projeleri ile tehdit altındadır. Küçükbahçe sınırları içinde ÇED aşamasında olan GES ve RES projelerinin sonlandırılmasını ve Karaburun-Ildırı Körfezi Öncelikli Çevre Koruma Bölgesi ilan kararlarının gereklerinin yerine getirilmesini talep ediyoruz. Küçükbahçeliler olarak DGES projesine razı değiliz. Bu kararımızı topladığımız imzalarla  ilgili birimlere ilettik. Sesimizin duyulmasını ve DGES projesinin iptal edilmesini istiyoruz” denildi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir