MENÜ
İzmir 23°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Edebiyat ve sinema İzmir’de buluşuyor!
Kültür-Sanat
8 Mart 2023 Çarşamba 15:27

Edebiyat ve sinema İzmir’de buluşuyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, hafta sonunda başlayacak 25. İzmir Kitap Fuarı kapsamında 11-19 Mart tarihlerinde Fuar İzmir’de “İzmir Unesco Edebiyat Kentine Doğru: Edebiyat-Sinema Buluşması” düzenliyor.  Başkan Soyer, “İki sanat dalını İzmir’de buluşturmaktan mutluluk duyuyor, bu vesileyle artık aramızda olmayan değerli yazar ve yönetmenlerimizi anmayı hedefliyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, hafta sonunda başlayacak 25. İzmir Kitap Fuarı çerçevesinde “İzmir Unesco Edebiyat Kentine Doğru: Edebiyat-Sinema Buluşması” düzenliyor.  11-19 Mart tarihleri arasında Gaziemir’deki Fuar İzmir’de, TÜYAP, İZFAŞ ve Kültürlerarası Sanat Derneği işbirliğiyle düzenlenecek etkinlikte sinemamızda edebiyat yapıtlarından uyarlanmış filmler gösterilecek, yazar, yönetmen ve eleştirmenlerin katılımıyla söyleşiler yapılacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İki sanat dalını İzmir’de buluşturmaktan mutluluk duyuyor, bu vesileyle artık aramızda olmayan değerli yazar ve yönetmenlerimizi anmayı hedefliyoruz” dedi. “Edebiyat- Sinema Buluşması” kapsamında bu yıl Orhan Kemal, Rıfat Ilgaz ve Haldun Taner’in yanı sıra iki İzmirli yazar, Attila İlhan ve Necati Cumalı ile sinemamızın usta yönetmenleri Atıf Yılmaz, Yılmaz Güney, Erden Kıral, Tunç Başaran ve Yusuf Kurçenli anılacak.

Uçurtmayı Vurmasınlar ve Karartma Geceleri
Fuar süresince her gün saat 15.00’te Seminer Salonu-A’da gösterilecek bir filmin ardından saat 17.00’de bir söyleşi olacak. 11 Mart’ta Erden Kıral’ın Orhan Kemal uyarlaması “Bereketli Topraklar Üzerinde” gösteriminin ardından Doğu Yücel’in söyleşisi ile başlayacak etkinlik dizisi, 12 Mart’ta Mahmut Fazıl Coşkun’un “Anons” filminin ardından Ercan Kesal ve Ömer Türkeş’in katılacağı “Edebiyatımız ve Sinemamızda Darbeler” başlıklı söyleşi ile sürecek.

13 Mart’ta Tunç Başaran’ın “Uçurtmayı Vurmasınlar” filminin ardından kitabın yazarı Feride Çiçekoğlu edebiyat-sinema ilişkisi üzerine konuşacak. 14 Mart’ta Yusuf Kurçenli’nin Rıfat Ilgaz uyarlaması “Karartma Geceleri”nin ardından Nesteren Davutoğlu, Kurçenli’nin asistanları yönetmen Aydın Sayman ve Yıldız Bakoğlu filmin yapım sürecini ve sansürle mücadelesini anlatacak. Yılmaz Güney’in “Baba” filminin 15 Mart’taki gösteriminin ardından İnci Aral “Devrimci Sanatçı Yılmaz Güney” başlıklı bir söyleşi yapacak.

Sokaktaki Adam’dan Adı Vasfiye’ye
Haldun Taner’in doğum günü olan 16 Mart’ta Atıf Yılmaz’ın “Keşanlı Ali Destanı” filmi gösterilecek; Behçet Çelik ve Zeynep Oral Taner’in öyküleri ve tiyatro oyunları üstüne konuşacaklar. 17 Mart’ta Attila İlhan’ın romanından uyarlanan Biket İlhan’ın “Sokaktaki Adam” filminin ardından İzmir’in UNESCO Edebiyat Kenti adaylığı çalışmalarının koordinatörü yazar ve şair Gülce Başer “Sinemada İzmirli Yazarlar”ı, Biket İlhan da Attila İlhan’la birlikte yaptıkları uyarlama sürecini anlatacak.

Necati Cumalı öykülerinden uyarlanan Atıf Yılmaz’ın “Adı Vasfiye” filminin 18 Mart’taki gösteriminin ardından filmin senaryosunu yazan, PEN Yazarlar Derneği 2023 Şiir Ödülü sahibi Barış Pirhasan edebiyat-sinema ilişkisi üstüne bir söyleşi yapacak. Fuarın son günü olan 19 Mart’ta Ahmet Ümit’in romanından uyarlanan “Sis ve Gece” filminin ardından yazar Ahmet Ümit ve yönetmen Turgut Yasalar romanın sinemaya uyarlanması süreci üzerine konuşacak. Söyleşilerin moderasyonunu yapacak etkinlik küratörü Vecdi Sayar, önümüzdeki yılın fuarında, bu yılki programda yer almayan usta yazarlarımızın yapıtlarının yanı sıra dünya edebiyatından uyarlanmış örneklere ve ünlü yazarlar üstüne yapılmış filmlere yer vermeyi planladıklarını söyledi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir