MENÜ
İzmir 35°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Eczacıbaşı da Kazdağları’na göz dikti!
Güncel
7 Aralık 2019 Cumartesi 10:55

Eczacıbaşı da Kazdağları’na göz dikti!

Kazdağları'nda henüz Kanadalı şirket tarafından yapılan çevre katliamının yaraları sarılmadan yeniden "maden arama ve ağaç kesme" planları gündeme geldi. Üstelik bu kez, işe gönüllü olan geçmişte, "toplumsal duyarlılık, sosyal sorumluluk ve çevrecilik" gibi mesajlarla ön plana çıkan bir Türk firması; Eczacıbaşı... 26 Şubat 2013 tarihinde ÇED onayı aldığı öğrenilen Eczacıbaşı’na ait altın-gümüş maden ocağı projesi, Çanakkale halkını ve çevrecileri tedirgin etti.

Ahmet ERTAN/SONKALEİZMİR- Kirazlı altın madeni nedeni ile artan toplumsal muhalefete rağmen Biga Yarımadası bölgesindeki altın madenciliği çalışmaları hız kesmiyor. 26 Şubat 2013 tarihinde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), onayı aldığı öğrenilen proje bugünlerde başlatılan ağaç kesimleri ile tekrar gündeme geldi. Çanakkale Valiliği internet sitesinde madencilik faaliyetini şöyle duyurdu:
"Çanakkale İli Lapseki İlçesi, Kocabaşlar Köyü civarında İR:68955 ruhsat nolu sahada, Esan Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler San. Tic. A.Ş. tarafından açılması planlanan 'Altın-Gümüş Maden Ocağı' projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Altın-Gümüş Maden Ocağı projesi hakkında, ÇED Yönetmeliği'nin 14. maddesi gereğince Bakanlığımızca 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' kararı verilmiştir."

MADEN BARAJIN YANINDA BULUNUYOR
Söz konusu proje, bölgede uzun süredir faaliyet gösteren Şahinli madenine 1,5 kilometre mesafede bulunuyor. Maden, Bayramdere barajına ise sadece 1 kilometre uzaklıkta. Bayramdere Barajı, 2002'de bölgeye sulama ve içme suyu temini amacıyla hizmete alınmış.
Söz konusu 1 kilometrelik uzaklık su toplama havzasına değil, fiilen baraj gölüne olan uzaklık. Şahinli madeni de Bayramdere baraj gölüne 2700 metre mesafede bulunuyor. ÇED raporlarının, madencilik ruhsatlarının ve orman kesim izinlerinin kolay erişilir ve şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmaması da halkın sağlığı için yaptığı mücadelede ciddi bir engel oluşturuyor.

HALKIN GÖRÜŞÜNE AÇILDI
Valilik internet sitesindeki 2 Ocak 2013 tarihli nihai ÇED süreci duyurusunda, "Altın-Gümüş Madeni Ocağı projesi ile ilgili olarak inceleme ve değerlendirme komisyonunca nihai kabul edilen ÇED Raporu, 31.12.2012-16.01.2013 tarihleri arasında Çanakkale Valiliği'nde (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) 10 iş günü olarak halkın görüş ve önerilerine açılmıştır” deniliyor.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Emre Ergamalı
 11 Aralık 2019 Çarşamba 13:33
Kapitalizm böyle bir şey??????
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir