EYT düzenlemesinin ardından SGK'da oluşan yoğunluk çalışanları isyan ettirdi. Personel eksikliği, düşük mesai ücreti gibi sorunları gündeme getiren emekçiler İzmir'de iş bıraktı. SGK İzmir İl Müdürlüğü önünde toplanan kalabalık ''Ulufe değil hakkımızı istiyoruz'', ''Emekçilerin ikramiyeleri derhal ödensin'' yazılı dövizler taşıdı.
Çalışanlar adında açıklama yapan Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven, seslerini duyurmak ve TBMM'de taleplerinin kabul edilmesi için iş bıraktıklarını belirterek şu şekilde konuştu;
''SGK Emekçilerini yok sayanlara, taleplerimizi görmezden gelenlere karşı, çoluğumuzdan çocuğumuzdan fedakarlık yaptığımız fazla mesai saatini 51 TL ye çıkardık diyenlere karşı, bizi EYT yoğunluğu altında unutanlara karşı sesimizi duyurmak TBMM’de taleplerimizin kabul edilmesi için bugün tam gün iş bırakıyoruz.
Ülke nüfusunun nerdeyse tamamına hizmet veriyoruz. Şu an aylık bağlama başvurusu İzmir’de 150 Bin geçen ay 8 Bin civarinda aylık bağlandı. Tek iş yükü aylık bağlanma değil, borçlanma talepleri ve yapılandırma işlemleri de olağanüstü iş yükü yaratmaya devam ediyor. Akşam Saat. 22.00 lere kadar çalışılsa dahi işlerin 3 Ayda bitmesi mümkün değil. Nitekim saati 51 TL gibi komik bir rakama gece saatlerin kadar vatandaşın işlemlerini yetiştirmeye çalışıyoruz.
Tüm bu hizmetleri Ankara Merkez teşkilatında 3.397, taşra teşkilatında 29.849 kişi olmak üzere toplam 33.246 (26371 memur, 945 sözleşmeli) personel tarafından yürütüyor.
Ancak Çalışma Bakanının açıklamaları bu gerçeklikten uzak. Çalışma Bakanı hala 1-2 Ayda bu işlemler bitecekmiş gibi açıklamalar yapıyor. Genel sağlık sigortalısı işlemleri ile birlikte 85 Milyona hizmet veriyor SGK Emekçisi , 1 sgk çalışanı başına 2557 GSS Sigortalısı, 661 aktif sigortalı düşmektedir. Bu OECD ülkeleri arasında en düşük orandır. Almanya Sosyal Güvenlik Kurumu Türkiye ye yakın bir nüfus olmasına rağmen Türkiye’ye göre 5 Katı daha fazla personel ile çalışmaktadır.
Vatandaşa bir söz veriliyorsa onun için yeterli personel alınması gerektiği açıktır. Yine Çalışma Bakanı memurun 20 Bin TL maaş aldığını iddia etmektedir. Şu an SGK da yeni atanan bir memur 11.200 TL civarinda maaş almaktadır. Yeni atanan SGK memurları ev tutamadıklarından öğrenci evlerinde, yurtlarında yaşamak zorunda kalmaktadırlar. SGK çalışanı esnek kuralsız, sağlığını bozacak şekilde fazla ve mobbing altında çalıştırılmaktadır. Yılda 270 Saat olan yasal fazla mesai sınırı ayda 100 saatle aşılmaktadır. Aynı zamanda SGK çalışanı fazla mesai, angarya çalışma dayatmasıyla günlük ortalama çalışma süresi 11 Saati geçmiştir.
Aşırı iş yükü sağlığımızı bozuyor, performans baskısı bir çok yerde mobbinge dönüşüyor. Sağlıklı ve vatandaşı ya da kurumu zarara uğratmadan aylık bağlamak zaman ve yeterli personel gerektiriyor.
Sosyal Güvenlik Emekçilerini bu ağır iş yükü ile baş başa bırakanlar, Soysal Güvenlik Emekçilerinin geçmişten bugüne yaşadıkları ekonomik kayıtlarını görmezden gelmeye devam etmektedirler.
2012 yılında yayınlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile daha önceden SGK Emekçilerinin almakta olduğu yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemeler sözde“eşit işe eşit ücret” adı altında kaldırılması ve ilgili kanun hükmünde kararnamenin mali hükümleri Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesine rağmen; ikramiye ve ek ödemelerin çalışanlara ödenmemesidir.
Sosyal Güvenlik Emekçilerinin geçmişe dönük bu mağduriyetlerinin yanına bir de, 3600 ek gösterge düzenlemesi dışında tutularak kapsam dışı bırakılması olmuştur. Geçen hafta SGK Fatura Birimlerinde çalışan doktor, diş tabibi unvanlarının ek ödemeleri % 700 den % 855 ve % 1010 a çıkarılırken, SGK da EYT, hizmet borçlanması, yapılandırma gibi 3 olağanüstü iş yükünün altında ezilen SGK çalışanının hiçbir talebi ile ilgili TBMM nde bir çalışma yapılmaması kabul edilemez. Üstelik bu düzenlemede Eczacı kadrosu yardımcı sağlık sınıfında değerlendirilerek kurum için de iş barışı bir kez daha bozulmuştur.
5510 sayılı yasa nedeniyle sürekli aylıkları düşen en düşük emekli aylığı 7500 TL ye çıkarılıyor, yeterli değil en az asgari ücret olması lazım, ancak şu an SGK ya yeni başlayan bir memur 11.200 TL alıyor. Yani emekli ile aktif çalışyan arasındaki fark yol+yemek parası kadar, o zaman ne için çalışıyoruz. Yoksulluk ve sefalet koşullarında çalışmaktan yok sayılmaktan artık bıktık.
Bu hafta TBMM Plan Bütçe Komisyon üyelerini dilekçelerimizle, maille faksla aşağıdaki talepleri ilettik. TBMM kapanmadan derhal SGK çalışanlarının aşağıdaki taleplerini yasalaştırmalıdır. SGK çalışanları olarak vatandaşa daha iyi hizmet vermek ve insanca ücret insanca çalışma koşulları için TBMM ni göreve çağırıyoruz.
Sosyal Güvenlik Kurumu Emekçileri olarak 2012 yılında bu yana gasbedilen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz!
Sosyal Güvenlik Kurumu Ek Ödeme Yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100 er puan eklenmesini ve ek ödemelerin taban maaş eklenmesini istiyoruz!
Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanlarına da 3600 ek gösterge istiyoruz!
Aynı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz!
Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz!
niyazi 7 Nisan 2023 Cuma 05:05
|