MENÜ
İzmir 32°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ESİAD’dan dijital dönüşüm için yol haritası
Ekonomi
4 Nisan 2023 Salı 11:41

ESİAD’dan dijital dönüşüm için yol haritası

Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, uluslararası alanda rekabet edebilmek için firmaların dijital dönüşümü strateji olarak benimsemesi gerektiğini söyledi.

ESİAD Sanayi, Kalkınma ve Yatırım Ortamı Yuvarlak Masası’nın katkılarıyla hazırlanan “Dijital Dönüşüm: İş Dünyasının Geleceği” başlıklı projenin son toplantısı, “Yol Haritamı Nasıl Hazırlarım” başlığıyla gerçekleştirildi. ION Academy Kurucusu Ali Rıza Ersoy’un moderatörlüğünü üstlendiği toplantıda ESİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Perihan İnci ana konuşmacı olarak yer aldı. Toplantıda Cevher Group COO’su Oğuz Özmen, Dikkan Group Strateji Dijitalleşme Müdürü Erman Yetimoğlu ve Albaksan Alaşımlı Bakır Fabrika Müdürü Tamer Hergül, dijitalleşme yolundaki deneyimlerini paylaştı.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM ZİRVESİ

Toplantının açılış konuşmasını yapan ESİAD Başkanı Sibel Zorlu, dijital dönüşümü uluslararası rekabet edilebilirliğin anahtarı olarak gördüklerini belirterek, “Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz toplantılarda, dijital dönüşüm için firmaların öncelikle bunu bir strateji olarak benimsemeleri ve insan kaynaklarına yatırım yapmaları gerektiği net olarak anlaşıldı. Dijital dönüşüm ile ilgili serimizi ‘Yol Haritamı Nasıl Tamamlarım’ toplantısıyla tamamlıyoruz. Bir sonraki adım ise Ege Genç İş İnsanları Derneği ile birlikte düzenleyeceğimiz Dijital Dönüşüm Zirvesi olacak” dedi.

ÜÇÜZ DÖNÜŞÜM

Avrupa Birliği’nin 2050 iklim nötr hedefini ve Avrupa Yeşil Mutabakatını açıklayarak yeşil dönüşümü yeni büyüme stratejisi olarak ilan ettiğini hatırlatan Zorlu, şöyle devam etti:

“Avrupa Birliği, yeşil dönüşümle eş zamanlı olarak dijital dönüşüm hedefini de ortaya koydu ve bunu ikiz dönüşüm olarak adlandırdı. Hem yeşil, hem de dijital dönüşümün başarılı olabilmesi ise toplumsal bir dönüşümden geçiyor. Bu gerçekten hareketle iş dünyası olarak üçüz dönüşümü destekliyoruz. Bu projenin, firmaların olgunluk seviyesini ölçmeleri, yol haritalarını hazırlamaları, gerekli alt yapıyı oluşturmaları ve teknoloji tabanlı uygulamaları kullanmaları açısından ufuk açıcı olacağına inanıyorum.”

MİLLİ GELİRİMİZ 30 BİN DOLARA ÇIKABİLİR

Aynı zamanda TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi olan ESİAD Başkan Vekili Perihan İnci de Türkiye’nin dijital dönüşümü odağına alması ve politikalarını buna göre şekillendirmesi gerektiğini belirterek, “TÜSİAD bünyesinde 2022 yılında ‘Yeni Bir Anlayışla Geleceği İnşa: İnsan, Bilim, Kurumlar’ isimli bir rapor yayınlandı. Burada şöyle bir saptama var: Günümüzde refahın asıl belirleyicisi ne yeraltı kaynakları ne fiziksel sermaye ne de vasıfsız iş gücüdür. Günümüzde refahın en önemli belirleyicisi maddi olmayan kaynaklardır. Gelişmiş ülkelerde kalkınmanın olmazsa olmazı üç temel unsurun birincisi insani gelişme ve yetkinleşme; ikincisi bilim, teknoloji ve inovasyon; üçüncüsü de siyasal, ekonomik toplumsal kurumlar ve kurallardır. Bu temeller üzerine kurulmuş yeni kalkınma anlayışıyla 21. Yüzyılın ikinci çeyreğinde Türkiye’nin kişi başı geliri 3 katına yükselebilir. Türkiye bugün 9 bin dolar seviyesinden 2040 yılında 30 bin dolar seviyesine çıkarak zengin ülkeler sınıfına girebilir” dedi.

EN ÜST DÜZEYDE SAHİPLENİLMELİ

ESİAD olarak her fırsatta sanayinin ve iş dünyasının ihtiyaçlarına cevap veren mesleki ve teknik eğitimin önemini vurguladıklarını söyleyen Perihan İnci, “yeterli sayıda ve uluslararası standartta yazılımcı yetiştirilmesini dijital ekonominin temel unsuru olarak görüyoruz. 2019 hesaplamalarına göre 2023 itibariyle Türkiye’nin 500 bin yazılımcıya ihtiyacı var deniliyordu. Şimdi bu rakam daha da artmıştır. Dolayısıyla dijital dönüşümden bahsedebilmek için her şeyden önce insan kaynağı ihtiyacımızın karşılanması gerekiyor. Ya bunu yapacağız ya da yok olacağız. Bu kadar önemli bir konunun, şirketlerde en üst düzeyde, hissedarlık ve yönetim kurulu düzeyinde ele alınması, sahiplenilmesi şart. Aksi halde ne yeteri kadar hızlı ne de etkin olabiliriz” diye konuştu.

İNSAN KAYNAĞI ŞART

Dijital dönüşümün yapı taşlarını anlatan Dikkan Group Strateji ve Dijitalleşme Müdürü Erman Yetimoğlu, yetkin ve beceri sahibi insan kaynağı olmadan dönüşümün sağlanamayacağını belirtti. Yetimoğlu, “Biz de Dikkan Akademi çatısı altında birçok gelişim kursları, mentor ve menti programları, kurum içi ve dışı kaynaklı eğitimler, üniversite sanayi iş birlikleri ve staj programları geliştiriyoruz. İnsan kaynağı çok kritik öneme sahip. İnsan kaynağına erişim zorluğu, ücret çarpanı ve buradaki dijital ürünü kullanırken yaşadığımız lisans maliyeti en önemli zorluklardan bazıları” dedi.

DÖNÜŞMEYEN YOK OLACAK

Cevher Group COO’su Oğuz Özmen de şirketlerinin dijitalleşme yolculuğunu şöyle anlattı: “Dijitalleşme maceramız 2018’in sonlarında başladı. Almanya’nın önde gelen bir araştırma enstitüsü ile yol haritamızı oluşturduk. Yaklaşık 1.5 yıl boyunca belli dönemlerde danışmanlık hizmeti alma şansımız oldu ve bu süreçleri onlardan öğrendik. Dijital dönüşüm yolculuğuna başlayacaklara 10 adımlı bir yol haritası öneriyoruz. Burada çok önemli bir konu var. Bütün planı, stratejiyi mükemmel yapsanız dahi eğer şirket kültüründe bir değişimi gerçekleştiremezsiniz bütün bir stratejiniz çok hızlı bir şekilde çökmeye mahkum. Burada kültür dönüşümünü gerçekleştirmek ancak etkili bir iletişim ve projenin sahiplenilmesiyle mümkün olabilir. Şirketler bu dönüşümü ya yapacak ya da belli bir vadede ne yazık ki piyasadan silinecekler.”

DÖNÜŞÜM İHTİYAÇ OLDU

Albaksan Alaşımlı Bakır Fabrika Müdürü Taner Hergül, dijitalleşme kararının hangi ihtiyaçtan çıktığını ve bu kararı aldıktan sonra nasıl bir yol izlendiğini katılımcılarla paylaştı. Hergül, “şirketimizin 2000’lı yıllarda çok büyük avantajları vardı. Hitap ettiğimiz sektörler özel gruplar. Üretim gruplarımız da dünyada limitli üretilen, çok üreticisinin olmadığı, genel itibarıyle know how içeren ürünler. Çok deneyimli mühendis kadromuz var. Ancak dünyadaki gelişmeler, müşteri beklentileri, maliyetler nedeniyle dijital dönüşüme ihtiyaç duymaya başladık. Sonunda bir danışman firmayla anlaştık ve tüm departmanlarımızla birlikte 1.5 yıllık yol haritamızı hazırladık”dedi.



 
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir