MENÜ
İzmir 10°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ESİAD'da gündem yatırım ve finans...
Ekonomi
15 Kasım 2023 Çarşamba 10:28

ESİAD'da gündem yatırım ve finans...

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, yeni ekonomi yönetiminin dış kaynak bulma ve yatırım çekme yönündeki çabalarını olumlu bulduklarını kaydederek, “Ancak önümüzde bizi bekleyen bir seçim dönemi var. İstikrarlı ve öngörülebilir ekonomi politikalarının devam edeceğine dair güven yaratılması, bu politikaların yapısal reformlarla güçlendirilmesi gerekiyor” dedi.

Ekonomi, Finans ve Maliye Yuvarlak Masasının katkılarıyla düzenlenen “Türkiye’nin Makro Ekonomik Görünümü Işığında Yatırım ve Finans” konulu toplantıda Rota Portföy Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Tevfik Eraslan ile Rota Portföy Başekonomisti Özlem Bayraktar Gökşen, İzmirli iş insanlarıyla bir araya geldi. ESİAD Ekonomi, Finans ve Maliye Yuvarlak Masası Başkanı Muhittin Bilget’in moderatörlüğünde düzenlenen toplantıda, “Türkiye makroekonomik verileri neler söylüyor?”, “Yeni dönem ekonomi politikalarının sonuçları nasıl olacak?”, “Sermaye ve para piyasaları yeni dönemi nasıl karşılıyor?”, “Sermaye piyasasında yeni dönem araçları neler?”, “Yatırım ortamında gelişmeler var mı?” sorularına cevap arandı.

DIŞ KAYNAK İÇİN OLUMLU SİNYALLER GELİYOR

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, son dönemde yatırım ve finansman ihtiyacının, iş dünyasının en önemli gündemi haline geldiğini kaydetti. ESİAD olarak bu ihtiyacı dikkate alarak düzenledikleri “ESİAD Yatırım Zirvesi”nden söz eden Zorlu, şöyle konuştu: “İkincisini geçtiğimiz ay düzenlediğimiz ESİAD Yatırım Zirvesinde de ifade ettiğimiz üzere, iş ve yatırım ortamının ‘olmazsa olmazı’, finansman. Yatırımların önünün açılması ve doğrudan yabancı yatırımcının Türkiye’ye geri dönmesi için temel öncelik ise hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığı bakımından güven ortamının tam olarak tesis edilmesi. Yeni ekonomi yönetiminin sadeleşme adımları, krediye ulaşımın kolaylaştırılması bakımından değerli. Buna karşılık yüksek ve yükselen kredi faizleri söz konusu. Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’in çeşitli ülkelerdeki temasları neticesinde, dış kaynak anlamında olumlu sinyallerin geldiği ifade ediliyor. Ancak daha tam anlamıyla istenen sonuçlar elde edilemedi. Gelmesi beklenen yatırımların esas itibarıyla yüksek katma değerli üretime geçilmesine katkı sağlaması son derece önemli. Önümüzde tekrar bizi bekleyen bir seçim dönemi var. İstikrarlı ve öngörülebilir ekonomi politikalarının devam edeceğine dair güven yaratılması ve bu politikaların yapısal reformlarla güçlendirilmesi gerekiyor.”

ENFLASYON MAYIS’TA PİK YAPACAK

Rota Portföy Başekonomisti Özlem Bayraktar Gökşen, küresel piyasalardaki durum ve 2024 senaryolarını grafiklerle anlattı. Dünyada ‘yumuşak iniş’ senaryosunun olasılığının yüksek ilerlediğini belirten Gökşen, “Bu, gelişmekte olan ülkeler için paranın akışı anlamında son derece önemli. Bundan sonra çok büyük bir risk faktörü oluşmadığı sürece, gelişmekte olan ülkelerin bu sermaye akımlarından biraz daha fazla yararlandığı bir döneme giriyoruz” dedi. Gökşen, Eylül ayında açıklanan Orta Vadeli Ekonomik Programı tutarlı bulduklarını ve programın ekonomi çevrelerine rehberlik ettiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Bu program; IMF, Dünya Bankası, EBRD gibi kurumlardan, uluslararası rating kuruluşlarından olumlu geri dönüşler alıyor. 2024 için rehberlik gücü olan bir program. Öngörülebilirliğin arttığını ve biraz daha olumlu bir çerçeve çizebildiğimizi söyleyebilirim. Bu program, 2024 yılında özel tüketim harcamalarını hızlı bir şekilde kısmayı hedefliyor. Elbette enflasyon ve cari işlemler açığının etkilerini bir süre daha görmeye devam edeceğiz. Bu yıl sonunda enflasyon 67’lerin biraz daha üzerinde olacak. Mayıs’ta 73-75 seviyeleriyle en tepeyi görme ihtimalimiz yüksek. Sonrasında hızlı bir düşüş var. 2024 sonunda yüzde 45 civarı bekliyoruz. Merkez Bankası da Mayıs ayında en tepeyi görmeyi bekliyor, yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 33. Bu, ulaşılması çok zor bir hedef. Son çeyrekte bir revizyon yapılacağını düşünüyoruz. Kur tarafında da beklentilerimiz yıl sonu için 31 TL, 2024 için de 42.5 TL seviyesi bekliyoruz. Önemli bir kur şoku beklememek lazım. Bir finansman açığı tahmini yaptığımızda 12 aylık süreçte yaklaşık 20 milyar dolar gibi bir rakam buluyoruz. Türkiye’nin bunu kapatmaması için hiçbir neden yok. Son dönemde Merkez Bankası ve ekonomi yönetiminden gelen mesajlar bence daha olumlu. Ortodoks politikalara geçerek biraz daha ortamı yumuşattık.”

10 AYDA HALKA ARZDAN 62.4 MİLYAR GELDİ

Rota Portföy Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Tevfik Eraslan, ekonomik beklentiler ışığında önümüzdeki dönemde yatırım ve finansman için kullanılabilecek araçları, fırsat ve tehditleri anlattı. Değişen dönemde iş dünyası için yeni finansman ve yatırım araçlarının gündeme geleceğini dile getiren Eraslan, bunları, “halka arz, borçlanma araçları ihracı, gayrimenkul yatırım fonları ve girişim sermayesi fonları” şeklinde sıraladı. Bu araçların yatırımcı için avantajlarını ve dezavantajlarını da anlatan Eraslan, şöyle devam etti:

“Son birkaç yıldır krediye erişimde bir güçlük olduğunu hep birlikte dillendiriyoruz. Dolayısıyla banka kredisi dışında başka finansman araçları sıkça gündeme geliyor. Bunlardan biri son dönemde çokça duyduğumuz halka arzlar. Banka kredisine erişimin güç olduğu, banka kredisinin pahalı olduğu, şirketin önünde fizibilitesi olan yatırımların bulunduğu durumlarda bu alternatifin değerlendirilmesi son derece önemli. 2022 yılında 40 tane halka arz yapılmış, ilgili şirketler bundan 19.2 milyar TL kaynak temin edebilmişler. 2023 yılında 10 aylık bir sürede 43 halka arz ve 62.4 milyar TL kaynak sağlanmış durumda. 2018 yılından bugüne kabaca 155 şirket halka arz edildi ve burada toplanan para yaklaşık olarak 9 milyar dolar civarında oldu. Tabi ki halka açık şirket sayısındaki artışla beraber yatırımcı sayısında da artış yaşandı. Yatırımcı sayısı 2018 yılında kabaca 1.1 milyon kişiden, bu yılın Eylül ayı itibarıyla 8.2 milyon kişiye yükselmiş. Bir diğer yatırım ve finansman aracı da borçlanma araçları ihracı. Son dönemde çok fazla değerlendiren var. Gayrimenkul yatırım fonları, vergisel teşviklerle donatılan bir ürün. Girişim sermayesi fonlarının da aynı şekilde ciddi teşvikleri var.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir