MENÜ
İzmir 33°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Düden Şelalesi kurumak üzere.. .
Güncel
15 Temmuz 2023 Cumartesi 14:52

Düden Şelalesi kurumak üzere.. .

Antalya'nın simge yerlerinden olan Düden Şelalesi, su seviyesindeki azalma nedeniyle tehlike altında.

Büyük İskender’in ordusunun atlarını suladığı ve Yeşilçam filmlerine sahne olan Düden Şelalesi’nde su seviyesi azaldı. Kışın saniyede 94 metreküp akan suyun debisi 8 metreküpe kadar düştü.

Turizm kenti Antalya’nın simge yerlerinden biri olan Düden Şelalesi’nin suyu, hava sıcaklığının mevsim normallerinin 10 derece üzerinde seyrettiği günlerde gözle görülür derecede azaldı. Kış aylarında saniyede 94 metreküp debiyle akan su, şu anda 8 metreküpe kadar düşmüş durumda. Antalya Büyükşehir Belediyesi, azalan su seviyesine çevre kaynaklardan su aktarımı yaparak şelaleyi beslemeye çalışıyor. Ziyaretçiler ise mağaralarda serinleyip, şelalede fotoğraf çektirerek anılarını ölümsüzleştiriyor.

Düden Şelalesi İşletme Sorumlusu Süleyman Yavuz, su kaynaklarında yaşanan azalmanın dünya genelinde bir sorun olduğunu ve Düden Şelalesi’nin de bundan etkilendiğini belirtti. Yavuz, çözüm geliştirdiklerini ve takviye kaynaklarla şelalenin debisini canlı tutmaya çalıştıklarını ifade etti. Ziyaretçi sayısının hafta sonları özellikle arttığını söyleyen Yavuz, gün içinde 5-6 bin civarında ziyaretçiye ev sahipliği yaptıklarını belirtti.

Ziyaretçiler arasında bulunan Levent Özdemir, 15 yıl önceki ziyaretinde Düden Şelalesi’nin bugünkünden çok farklı olduğunu dile getirdi. Su seviyesinin düşmesine üzüldüğünü ifade eden Özdemir, çevredeki ağaçların büyümesini ise sevindirici bulduğunu söyledi. Bir diğer ziyaretçi Gülsüm Topak ise şelaleyi ilk kez ziyaret ettiğini ve serinlemek için harika bir yer olduğunu belirtti.

Büyük İskender’in M.Ö. 334 yılında Pamfilya’yı fethettikten sonra ordusundaki atların su ihtiyacını bu şelaleden karşıladığı ve bu nedenle tarihi kayıtlarda ‘İskender Şelalesi’ olarak anıldığı biliniyor. Düden Şelalesi, kent merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer alıyor ve 10 kilometre boyunca yer altında ilerleyerek Muratpaşa ilçesi Lara bölgesinde falezlerden denize dökülerek ikinci bir şelale oluşturuyor.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir