MENÜ
İzmir 39°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Duayen gazeteci Erbil Tuşalp son yolculuğuna uğurlandı
Güncel
7 Eylül 2020 Pazartesi 16:31

Duayen gazeteci Erbil Tuşalp son yolculuğuna uğurlandı

Bir süredir tedavi gördüğü KOAH hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden duayen gazeteci ve yazar Erbil Tuşalp, İzmir’de son yolculuğuna uğurlandı

İzmir Başkent Hastanesi’nde 5 Eylül’de KOAH hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden Gazeteci- Yazar Erbil Tuşalp için bugün tören düzenlendi. 75 yaşında hayata gözlerini yuman Tuşalp, İzmir Karşıyaka Doğançay Mezarlığı’nda toprağa verildi. Cenaze törenine, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, eski bakan Yaşar Okuyan, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, Çağdaş Gazeteciler Derneği İzmir Temsilcisi Mustafa Akbaş, gazeteciler Namık Koçak, Nazım Alpman ve Adnan Bulut ile Tuşalp'in çok sayıda yakını ve dostları da katıldı. Törene ayrıca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da çelenk gönderdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Türkiye’nin özgür basın konusunda en büyük sınavlarından biri olan 12 Eylül darbesi döneminde Erbil abi gazetecilik dersi verdi. Kendisi araştırmacı gazeteciliğin en iyi isimlerinden biriydi. Asla teslim olmadı. Özgürlüğünden, düşüncelerinden taviz vermedi. Anısını her daim yaşatacağız” dedi.

Erbil Tuşalp ile çalışma arkadaşlığı yapan gazeteci Nazım Alpman ise “1990’lı yılların sonunda iki yıla yakın Milliyet Gazetesi’nde çalıştık. Bir gazeteci büyüğüm olarak 1970’li yıllardan beri takip ediyordum. Erbil Tuşalp demek belge demekti. Her şeyi yazardı. Kurşun kalemi ve sarı defterlerine her şeyi not ederdi. Bize önerdiği haberleri bile haber küpürleri, notlar, görseller ile verirdi. Kendisini kollamadığı kadar çalışanlarını kollardı. Ondan dürüstlük, gerçeklik ve habercilik öğrendim. Onun en karşısındakiler bile onun dürüstlüğünü takdir ederdi. Az sayıdaki gazeteciden biriydi. Anılarını, mücadelesini yaşatmalıyız ve yaşatacağız” diye konuştu.

Tuşalp'in eski çalışma arkadaşlarından Namık Koçak da "Halen ilk günkü gibi gazetecilik heyecanı yaşayan. İşini çok ciddiye alan, özgür ve tavizsiz bir devrimciydi, demokrattı Erbil Tuşalp. Nur içinde yatsın" dedi.

Öte yandan Erbil Tuşalp’in son yıllarını geçirdiği Karaburun'da da bir tören yapıldı. Karaburun Nergis Kafe'de Tuşalp için bir anma gerçekleştirdi.

ERBİL TUŞALP KİMDİR?

Erbil Tuşalp, 9 Eylül 1945’te Konya’nın Akşehir ilçesinde doğdu. Çocukluk yıllarını Akşehir’de geçirdi. Kara Harp Okulu’nu kazandı ve okuldan 1965 yılında mezun oldu.

TRT’de haber kameramanı olarak 1974 yılında başlayan Tuşalp, TRT’nin ardından Günaydın, Vatan, Dünya, Radikal, Posta ve Milliyet gazetelerinde, İSTA, ANKA Haber Ajansı, UBA Haber Ajansı ve ATV ve Show TV’de Olay, 32. Gün, Dünya Değişirken ve 40 Dakika programlarında çalıştı.

1979 yılından itibaren Cumhuriyet Gazetesi Ankara Bürosu'nda siyasi muhabir olarak önemli dosyalara imza attı. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda iki dönem Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. İnsan Hakları Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı. Tuşalp, insan haklarını sorgulayan, yakın dönemin “Susurluk Kazası” vb. karanlıkta kalmış siyasal olaylarına ışık tutan araştırmalarıyla tanındı.

Araştırmacı kimliğiyle tanınan Tuşalp’in Bin İnsan, Bin Tanık, Bin Belge, Eylül İmparatorluğu, Artık Demokrasi İsteyin, Ben Tarihim Bay Başkan, Paşa ile General, Önce Çocuklar Öldü, Evren'inki mi Özal'ınki mi?, Çürüme, Plastik Papatya Kokusu, Şeriatı Beklerken, Demokrasi Sizin Neyinize, Şeriat A.Ş, Sen Sofi’nin Oğlusun, İslam Faşizmi, Bozkurtlar, Çete Parti Mafya, Aldanma, Kuklaturka, İslam İmparatorluğu adlı kitapları yayımlandı.

Türkiye basınının önde gelen isimleri arasında bulunan Erbil Tuşalp, emeklilik yıllarını İzmir Karaburun'da geçirdi. (Birgün)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir