MENÜ
İzmir 11°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Dolar 2020'ye nasıl başladı?
Ekonomi
2 Ocak 2020 Perşembe 09:51

Dolar 2020'ye nasıl başladı?

Hacimlerin yeni yıl nedeniyle oldukça azaldığı piyasada TL 2019'u dolar karşısında 5.95 civarında tamamladı. Bu hafta enflasyon verilerinin yakından takip edileceğini belirten bankacılar, hacimlerin yavaş yavaş artacağını ancak yıl ortalamalarına yakın bir hacmin en erken önümüzdeki hafta gerçekleşeceğini söylüyorlar.

Dolar/TL 2018 yılını 5.2930 seviyesinden kapatmıştı. Dolayısıyla TL 2019’da dolar karşısında %11 civarında değer kaybederken, yaklaşık %37 değer yitiren Arjantin pesosunun ardından dolar karşısında en kötü performans gösteren gelişmekte olan para birimi oldu. TL’nin değer kaybı %10’un hemen üzerinde gerçekleşse de, yıl içindeki dalgalanma daha belirgin yaşandı.

DOLAR
5.9501
(%0.07)
EURO
6.6699
(%0.05)
ALTIN
290.804
(%0.25)

Analistler TL’de geçen yıl gözlenen değer kaybında ABD ile gerginleşen ilişkiler, yaptırım konusu ve Suriye’ye yapılan operasyon başta olmak üzere artan jeopolitik riskler, seçimler kaynaklı siyasi riskler ve TCMB’nin 12 puanı bulan faiz indirimleri sonrası reel faizin ve TL’nin cazibesinin azalmasının etkili olduğuna dikkat çekiyor. Yerli bireysel ve kurumsal yatırımcının döviz talebi de kur üzerinde baskı yaratan bir diğer unsur.

Son dönemde jeopolitik risklere Libya konusu da eklenmiş durumda. Libya’nın uluslararası tanınırlığı olan hükümetinin geçtiğimiz hafta, Doğu Libya Güçleri’nin başkent Trablus’u ele geçirmesini önlemek için resmi olarak Türkiye’den askeri destek sağlamasını istemesinin ardından, TSK’nın Libya’da faaliyetine ilişkin tezkere TBMM’ye gönderildi. TBMM’de bugün 1400’da görüşülecek tezkere bir yıl boyunca TSK’nın Libya’da faaliyet göstermesine olanak sağlıyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “TCMB’nin likidite adımlarını takip etmeye devam ediyoruz. Ancak şu andaki fikir bunun her yıl gerçekleşen Hazine hakediş ödemeleri nedeniyle yaşanan geçici bir faktör olduğu yönünde. Bu hafta enflasyon verisi önemli olacak, bunun dışında bugün Libya tezkeresi takip edilecek” dedi ve ekledi:

“Ancak TL’de işlem hacimlerinin yıl ortalamasına bu hafta yaklaşmasına ihtimal vermiyoruz. Hacim artsa da gerçek anlamda işlemlerin başlaması en erken önümüzdeki haftayı bulacaktır.”

ENFLASYON VERİSİ İZLENECEK
Piyasalar yarın ise enflasyon verisini izleyecek. TÜFE’nin Kasım’dan itibaren baz etkisinin terse dönmesi sonrası Aralık’ta aylık %0.49 artış göstermesi, yıllık enflasyonun ise Kasım’daki %10.56’dan %11.56’ya yükselmesi bekleniyor. Bu çerçevede önümüzdeki günlerde TCMB’nin faiz indirimlerine ne şekilde devam edeceği de piyasalar açısından önemli olacak. Öte yandan piyasada TCMB’nin likidite adımları da yakından izleniyor. TCMB fonlamasını son dönemde repo piyasasından swap piyasasına kaydırırken, 2010’lu yılların başından beri ilk kez açık piyasa işlemleri ile sisteme fonlama sağlar konumdan sistemden likidite çekiyor konuma gelmişti. Bunun sonucunda geçen hafta TL’de gecelik faizler politika faizinin 150 baz puan altında ve TCMB’nin faiz koridorunun da alt bandı olan %10.50 seviyesinde oluştu.

Ancak bankacıların verdiği bilgiye göre, Cuma günü itibarıyla net fonlama yeniden artıya geçti; gecelik TL piyasasında repo faizi de hâlâ politika faizinin altında kalmaya devam etse de %11.40 civarında oluştu.

TL faizlerindeki düşüşün uygulanan likidite politikaları ile alâkalı olduğunu belirten bankacılar, yıl sonu Hazine ödemeleri kaynaklı oldukça artan TL likiditesinin bu süreçteki etkisi konusunda da hemfikirler. TL faizlerinin politika faizinin altında oluşmasının kalıcı olabileceği endişesi ise azalıyor.

HAZİNE 10 MİLYAR TL AZ BORÇLANACAK
Tahvil bono piyasasında 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik getirisi 31 Aralık’ta spot kapanışta %12.21 seviyesindeydi. Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik getirisi Mayıs ayında %21 seviyesindeydi.

Tahvil getirilerindeki yükselişi geçici bulan ekonomi yönetimi bu artışı borç stokuna kalıcı olarak yansıtmamak adına 10 yıllık gösterge tahvil ihalelerine 1 yıldan uzun süredir çıkmamıştı. Hazine’nin bu yılın ilk aylarından itibaren ise bu ihalelere yeniden başlaması öngörülüyordu. Ancak Hazine 3 aylık programında 10 yıllık gösterge ihraca yer vermedi.

Öte yandan piyasanın beklediği üzere Hazine Ocak’ta ilk kez 2 yıl vadeli TLREF’e endeksli Tahvili ihracı yapacağını açıkladı. Bankacıların dikkat çektiği bir diğer gelişme ise Hazine’nin Ocak ayı iç borçlanma öngörüsünü 10 milyar TL düşürmesi oldu.

Hazine Ocak’ta toplam 23.6 milyar TL iç borç servisine karşılık 15 milyar TL iç borçlanma öngörüyor. 15 milyar TL’lik ilgili rakam önceki programda Ocak için 24.4 milyar TL olarak açılanmıştı.

İki yıllık gösterge tahvilde ise Cuma günü spot piyasada ortalama bileşik getiri %11.71, valörde son işlem %11.68 oldu. Bugün ise spot piyasada ve valörde son işlem %11.70 oldu.
 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir