MENÜ
İzmir 35°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Dibi delik baraj 300 milyon lirayı yuttu...
Güncel
11 Şubat 2021 Perşembe 16:07

Dibi delik baraj 300 milyon lirayı yuttu...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İzmir'e suyu biz getirdik" sözleri, DSİ'nin yapımını tamamladığı Gördes Barajı'nı gündeme oturttu. DSİ tarafından yaklaşık 250 milyon lira harcanarak 2009 yılında hizmete sokulan Gördes Barajı'nın 1 yıl sonra delik olduğu ortaya çıkmıştı. Yaklaşık 50 milyon lira da su sızıntısını gidermek için harcanan baraj yine de su tutamamıştı. İzmir'de önceki günlerde yağan ve büyük sel felaketine yol açan sağanağın ardından bile baraj ancak yüzde 4,5 seviyesine çıkabildi.

SONKALEİZMİR- Manisa’da bulunan ve İzmir’e içme suyu sağlamak amacıyla 2009 yılında hizmete sokulan baraj, DSİ tarafından Koçoğlu İnşaat firmasına yaptırıldı. Barajın mimari, statik ve elektrik projelerini de Saten Mühendislik firması üstlendi. Barajın hizmete açılmasından bir yıl sonra su sızdırdığı ortaya çıktı. 2010 yılında konuyu araştıran DSİ ekibi, suyun depolandığı doğal arazide delik olduğunu tespit etti. Süreç içinde milyon liraları bulan kayıplar yaşandı. Delik nedeniyle yüklenici firmalara herhangi bir yaptırım uygulanmadığı belirtildi.
DSİ, baraj göl alanının sağ sahilinin jeolojik yapısındaki karstik kireç taşı ve mermerin ufalandığını, doğal zeminin bozulmasından dolayı su sızıntısı olduğunu açıkladı. DSİ, 2013 yılında alınan bazı tedbirlere karşın her geçen gün artan su sızıntısını ortadan kaldırmak için, “baraj gölündeki suyu tamamen boşaltma ve zemin iyileştirme” projesi hazırlamaya karar verdi. Projeyi uygulamak için 2015 yılında ihale yapan DSİ, tahliye kanallarından barajdaki suyun boşaltılmasının ardından zemine “geomembran” denilen plastik malzeme serdirdi. Daha sonra bu melzemenin üzeri betonla kaplandı. Yaklaşık 21 milyon lira da bu çalışmalara çin harcandı. Sızıntı kesilmeyince, barajın yapımı ve sonrasındaki tamiratlar için harcanan kaynağın toplamı 300 milyon lirayı aştı.
2016 yılında kısmen su toplamaya başlayan, gövde hacmi 5 milyon 500 bin metreküp olan baraj, hiçbir zaman istenen seviyelere ulaşamadı.
İzmir'e içme suyu temini için kurulan ancak isale hatlarının yapılmadığı anlaşılan Gördes Barajı, İzmir'de önceki günlerde yağan ve büyük sel felaketine yol açan sağanağın ardından bile ancak yüzde 4,5 seviyesine çıkabildi.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR: İZMİR'E LÜTUF DEĞİL YÜK OLDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gördes Barajı'nı kast ederek, "İzmir'e suyu biz getirdik" sözlerine İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yanıt geldi. İzmir'in yılda ortalama 292 milyon metreküp su tüketitiğini vurgulayan İzmir Büyükşehir, DSİ’nin bunun ancak 13 milyon metreküplük kısmını verdiğini açıkladı. DSİ ile 2006 yılında yaptıkları protokole dikkat çeken Büyükşehir, "Bu protokol ile İZSU Genel Müdürlüğü İzmir’e verilecek suyun karşılığında, barajın toplam yapım bedeli olan 270 milyon lirayı 30 yılda DSİ’ye ödemeyi, DSİ ise İzmir’e yılda 59 milyon metreküp su vermeyi taahhüt etmiştir. 2011 yılında barajdan İzmir’e ilk kez su verilmeye başlanmış ama verilen miktar sadece 11 milyon 720 bin metreküp olmuştur. Sonraki yıl 14 milyon 763 bin metreküp su verilmiş,  2013, 2014, 2015 yıllarında da 59 milyon taahhüdünün yarısına bile ulaşılamamıştır. 2015’in ikinci yarısı 2016, 2017, 2018 yıllarında ise barajdaki su seviyesi suyun çekilebileceği güvenli seviye sınırının altına düşünce, 3,5 yıl boyunca İzmir’e Gördes’ten bir damla bile su alınamamıştır. 'Susuzluktan kırıldığı' iddia edilen İzmir, 3,5 yıl boyunca herhangi bir sıkıntı yaşamadan kendi kaynaklarıyla kente su vermiştir. 2019 yılına gelindiğinde Gördes Barajından İzmir’e alınan su miktarı sadece 4 milyon 350 bin metreküptür. Geçen hafta tüm barajları dolduran rekor yağışlara rağmen Gördes Barajı’nda doluluk oranı bugün itibariyle hala yüzde 4,5 seviyesindedir. Çünkü ortada çok büyük bir sorun vardır" ifadelerine yer verdi.
İzmir Büyükşehir, şöyle devam etti: "Bu dibi delik baraja rağmen DSİ, geçtiğimiz 10 yıl süresince hatta hiç su vermediği 3,5 yıl da dahil olmak üzere ve sanki kendi taahhütlerini yerine getirmiş gibi İZSU’dan tahsilat yapmaktadır. Yani İzmirliye kullanmadığı suyun bedelini ödetmektedir. İZSU’nun Gördes Barajı için bugüne kadar ödediği miktar 55 milyon 611 bin TL’dir. Ama bunu da yeterli görmeyen DSİ, taahhüt ettiği ama veremediği suyun bedelinin yaklaşık 21 milyon lira tutan faizini de talep etmektedir. Kısacası Gördes Barajı, İzmir için bir lütuf değil, bir yük olmuştur."

ERDOĞAN'DAN SERT SÖZLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise önceki gün partisinin grup toplantısında şunları söylemişti: "İzmir'in hali ortada. 35 yıldır sizde ya. İnsan altyapı adına bir şey yapmaz mı? İzmir tüm altyapısıyla çökmüş vaziyette. Ben İzmir gibi muhteşem şehrimizin altyapı, üstyapı noktasındaki halini görünce insan eyvah diyor. Siz ne yapıyorsunuz? Suyunuz yoktu suyunuz. DSİ'ye verdiğim talimatla İzmir'e suyu biz getirdik. Halk benim halkım. Aslında büyükşehirler suyu kendisi temin etmek zorundadır. İzmir'de böyle bir şey söz konusu değil. İstanbul ve Ankara, kar falan geldi de toparladık işi yoksa buralarda da sıkıntı olabilir. Barajlar sayesinde İstanbul susuzluğu yaşamıyor. Kendi partisi içindeki tecavüz işlerini kapatmaktan milletin dertleriyle ilgilenmeye fırsat bulamayanlar bunun hesabını elbette sandıkta verecektir."

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir