MENÜ
İzmir 26°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çeşme'de tarihi kalıntılar... O bölgeler yapılaşmaya kapatıldı!
Güncel
3 Ağustos 2023 Perşembe 09:34

Çeşme'de tarihi kalıntılar... O bölgeler yapılaşmaya kapatıldı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çeşme Ilıca ve Alaçatı mahallelerindeki bazı parselleri, tarihi kalıntılara rastlanması nedeniyle 1. derece arkeolojik sit alanı ilan etti. Neolitik, Tunç Çağı, Osmanlı ve Roma dönemine ait yüzey buluntuları tespit edilen bazı bölgeler yapılaşmaya kapatılarak koruma altına alındı. 

SONKALEİZMİR-Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çeşme Ilıca Mahallesi Punta Mevkisi ile Alaçatı Büyükköl bölgesini tarihi kalıntılara rastlanması nedeniyle 1. derece arkeolojik sit alanı ilan etti. 

Ilıca'da Erken Tunç Çağı'ndan Osmanlı dönemine kadar kesintisiz iskana işaret eden yüzey buluntularına rastlandığı belirtildi. Ilıca'da bazı bölgeler 1. derece arkeolojik, bazı bölgeler ise 3. derece arkeolojik sit alanı ilan edilerek tapu kaydına ilgili şerh konuldu.



Alaçatı Mahallesi Büyükgöl mevkisinde ise Neolotik Dönem, Tunç Çağı, Klasik Dönem ve Roma dönemine ait yüzey buluntuları belirlendi. Burada da bazı bölgeler 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanı olarak ilan edildi.



1. derece arkeolojik sit alanında hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmezken, 3. derece arkeolojik sit alanında ise çeşitli kazıların yapılması ve bazı izinlerin alınması gerekiyor.



Öte yandan Torbalı Ahmetli Mahallesi'nde Maliye Hazinesi mülkiyetinde olan eski 733 parseldeki taşınmazın 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edildi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir