İzmir'in Gaziemir ilçesi Akçay Caddesi üzerinde 1940 yılında kurulan kurşun ve döküm fabrikasındaki atıkların etrafa gömüldüğü 2007'de ortaya çıktı. Rastgele etrafa atılan nükleer çubukların tespit edilmesinin ardından duruma el koyan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, 70 dönümlük arazide radroaktif ve tehlikeli atık miktarının yaklaşık 100 bin ton olduğunu açıklamıştı.
CHP İzmir Milletvekili ve CHP Çevre Komisyonu Sözcüsü Murat Bakan, söz konusu alanda geçtiğimiz günlerde yağan yağmur sonucu topraktan dumanların çıktığı görüntüleri hatırlattı. Sosyal medyaya düşen görüntülerde alanın halk sağlığı açısından büyük tehlike yarattığının yeniden ortaya çıktığını belirten CHP'li Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.
BAKANLIK DENETİM YAPMADI MI?
Yıllardır gündeme getirmelerine rağmen sonuç alamadıklarını belirten Bakan şöyle konuştu:
"Ne desek olmadı, olmuyor. Neden? Bu umursamazlık da cevap bulmalı. Söz konusu kurşun ve döküm fabrikası Çevre Bakanlığı’nın onayından geçen lisanslı bir ayrıştırma tesisi. Buraya o dönem bu lisans onayını kim vermiştir? Bakanlık denetiminde olan lisanslı bir alanda Türkiye’de olmayan bir nükleer santral atığının olmasını nasıl açıklıyorsunuz? Lisanslı fabrikada bu atıkların ne işi vardır? Lisans veren Bakanlık burada hiç denetim yapmamış mıdır? Bu atıkları tespit etmemiş midir?”
EN SON NE ZAMAN ÖLÇÜM YAPILDI?
Bölgenin radyasyon seviyesine dikkat çeken Bakan, “Bölgede en son ne zaman radyasyon ölçümü yapılmıştır? En son yapılan ölçüme göre bölgenin radyasyon seviyesi kaçtır? Normal değerin 219 katı ölçülen radyasyon ölçümleri olduğunu belirten çevre örgütleri ve odaların bu tespitinin ardından söz konusu alanda bir inceleme yapılmış mıdır?” sorularını sordu.
YILLARDIR NEDEN TEMİZLENMİYOR?
CHP'li Murat Bakan şu soruları sordu:
"Tespit edilen tehlikeli atık ve radyoaktif maddelerin çeşitleri ve miktarları nedir? Tek yetkili kurum olan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) bugüne kadar bu bölgede ne gibi temizlik işlemleri yapmıştır? TAEK’in bu atıkları atacak yeterli alanı var mıdır? TAEK’in bu atıkları ayrıştıracak yeterli teknik ekip ve donanımı var mıdır? Varsa bu alan neden yıllardır temizlenmemektedir? İzmir’in Çernobili’ olarak anılan ve halk sağlığı açısından büyük bir tehlike olan bu bölgede yaşayan yurttaşlarımızın sağlığının nasıl etkilendiğinin araştırılmasına yönelik ne zaman bir inceleme/araştırma/çalışma yapılacaktır?”