Purçu, 2016-2021 yıllarını kapsayan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayınlanan ve yürütülen Roman Strateji Eylem Planı’nın süresinin dolduğunu, Romanların yaşam standartlarını iyileştirmeye yönelik herhangi bir adım atılmadığını, hükümetin eylem planı dahilindeki projeler için Avrupa Birliği’nden aldığı fonların Romanlara harcanmadığını ifade etti.
ROMSID, ROMACTED, SIROMA gibi milyonlarca Euro’luk bütçeleri olan projelerin hayata geçirilmediğini ve Romanlar için kendi bütçesinden bir kuruş bile ayırmayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın proje fonlarını nereye harcadığının bilinmediğini söyleyen Purçu, “Romanlar, kendilerini roman açılımı diye kandırıp, Avrupa Birliği’nden aldıkları milyonlarca Euro’ya rağmen hiçbir iyileştirme yapmayan AKP iktidarına sandıkta dersini verecek” dedi.
Dünya Roman Günü teklifi
CHP İzmir Milletvekili Purçu kanun teklifi gerekçesinde şu ifadelere yer verdi;
''8 Nisan 1971’de, farklı ülkelerden Romanlar Londra’da bir araya gelmiş, ayrımcılıkla mücadelede iş birliğini teşvik etmek, Romanların sorunlarını tartışmak üzere ilk kez Uluslararası Roman Kongresi toplanmıştır. 1978 yılında 2. Dünya Roman Kongresi 26 ülkeyi temsilen katılanlarla 60 delege ve ek gözlemciyle gerçekleşmiştir.
1990 yılında düzenlenen 4. Uluslararası Roman Kongresi’nde 8 Nisan tarihi "Dünya Romanlar Günü” olarak kabul edilmiştir. 1990 yılından itibaren alınan kararla her yıl 8 Nisan Dünya Romanlar günü olarak kutlanmaktadır. 8 Nisan, 2. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından soykırıma uğratılarak katledilen ve sayısı tam olarak bilinmeyen Romanların anısına dünyanın her yerinde yaşayan Romanlara ithaf edilmiştir.
Dünya Romanlar Günü tek başına Roman kültürünü kutlamakla sınırlı olmayıp Roman vatandaşlarımızın hayatın her alanında yaşadığı baskı ve dışlanmışlık konusunda farkındalık yaratıldığı, birlik ve mücadelenin, yan yana bir arada yaşayabilmenin vurgulandığı bir gündür. Bu önemli gün, ayrımcılığa karşı hareket etmek, politikalar geliştirmek, birlik ve dayanışmanın gücünü ortaya koymak açısından manidardır.''
8 Nisan 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından yayınlanan genelgeye rağmen bu teklifi yenilemek istediğini belirten Purçu, “8 Nisan’ın ülkemizde Romanlar Günü olarak kabul edilmesi teklifi; 8 Nisan’da kamu kurum ve kuruluşlarının sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla tören düzenlemesini, “Roman kültürünün tanıtılması ve sorunlarının görünür kılınması” konusunda farkındalık çalışmaları yapmasını içermektedir. Bu kanun teklifini, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilinceye kadar vermeye devam edeceğim. Çünkü bu önemli hususun yasalaşması gerekir. Genelge ile ülke yönetmeyi demokrasi açısından doğru bulmuyoruz” dedi.