CHP’li Purçu önergesinde, pandemi sonrası işsiz kalan, ekonomik sıkıntılar yaşayan başta müzisyen, esnaf, çiftçi olmak üzere birçok vatandaşın çıkmaza girerek intihar ettiğini, bu durumun acilen önlenmesi için gereken çalışmaların yapılması gerektiğini belirterek, kalıcı çözüm yollarının bulunması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.
Covid 19 sonrası insanların ağır ekonomik yükler altında psikolojilerinin de olumsuz etkilendiğine dikkat çeken CHP’li Purçu şu ifadeleri kullandı;
''2020 yılında ortaya çıkan COVİD19 salgını insan hayatını, sosyal yaşamı ve dolaysıyla ekonomiyi olumsuz etkilemiştir. Bütün bunlara bağlı olarak insanların ağır ekonomik yükler altında psikolojileri de olumsuz etkilenmiştir. Ancak sosyal devlet olmanın gereği olarak bu gibi durumlarda vatandaşın sağlığı, can güvenliği ve ekonomik sorunlarının giderilmesi yönünde olmalıdır. Sosyal devletin gereği yapıldığında vatandaşlar tüm olumsuzluklara rağmen geleceğe güvenle bakabilecek cesareti bulacak psikolojik açıdan kendilerini rahat hissedecektir. Pandemi sonrası iyi yönetilemeyen salgın politikaları beraberinde ekonomik buhran getirmiş ve çok acıdır ki esnaf, müzisyen, çiftçi, işçi, çalışan birçok vatandaşımız ağır borç yüküne dayanamayarak intihar etmiştir.
'VATANDAŞ ÇARESİZ'
Sosyal devlet vurgusu yaparak, pandemi gibi zorlu bir süreçte devletin vatandaşı desteklemesi gerektiğine dikkat çeken Purçu; ‘Büyük ülke olmak bu gibi durumlarda ortaya çıkar. Eğer Anayasamızda yazdığı gibi Türkiye Cumhuriyeti Sosyal bir hukuk devletidir diyorsak; pandemi sürecinde zor duruma düşmüş vatandaşı, esnafı, sanayiciyi, müzisyeni, çiftçiyi desteklemeliyiz. Bu destek verilmediği taktirde sosyal patlamalar olmasının ve bu acı intiharların önüne geçemeyiz. Her intihar sadece tek bir kişinin canı değil, bir ailenin dağılması, bir çocuğun anne babasız kalması, bir annenin evladından koparılmasıdır. Sosyal devlet olarak; devletin vatandaşa yardım etmesi gerekirken, iktidar ‘biz bize yeteriz’ gibi kampanyalarla İban paylaşıp vatandaştan yardım talep etmiştir. İktidar tarafından bugüne kadar gerçekçi ve toplumu rahatlatacak destekler verilmemiş, vatandaşı ekonomik buhranı ile çaresizliğe bırakmıştır.” dedi.
'HER GÜNE BİR İNTİHAR HABERİYLE UYANIR HALE GELDİK'
“Çok acıdır ki her geçen güne bir vatandaşımızın ekonomik sorunları nedeniyle intihar ettiği haberleriyle uyanıyoruz. Bölgem İzmir’de bu durum maalesef çok fazla artış göstermiş durumda. İzmir'in Torbalı İlçesi'nde 46 yaşındaki 3 çocuk babası çiftçi Basri Yıldırım, tarlasını satmasına rağmen borçlarını ödeyemediği için intihar ederek hayatına son verdi. İzmir’in Karabağlar ilçesinde borçları yüzünden kahvehanesini kapatmak zorunda kalan, Peker Mahallesi’nin eski muhtarı, kahveci Nuri Çengeloğlu ekonomik sıkıntılara dayanamayarak intihar etti. İzmir’de 31 Ocak’ta Erdem Topuz isimli müzisyen 11 aydır işsiz olduğu ve geçinemediği için ailesine mektup bırakarak intihar etti. Yine İzmir'de 19 Şubat’ta çeşitli mekanlarda perküsyon çalarak geçimini sağlayan genç müzisyen Mehmet Mert El, pandemi döneminde mekanların kapalı olmasından kaynaklı işsiz kaldığı için geçim sıkıntısı nedeniyle intihara sürüklendi. Uşak’ta anahtarcılık yapan esnaf Reşat Keskin ekonomik sorunlarını anlattığı notu bırakarak iş yerinde intihar etti. İstanbul Zeytinburnu’nda 25’li yaşlarda karı koca Elvan Demir ve Enver Demir ekonomik sıkıntılarından dolayı 1 buçuk yaşındaki küçük çocuklarını komşuya bırakarak intihar etti. Osmaniye’de yaşayan 39 yaşındaki piyanist Yusuf Karayiğit, geçim sıkıntısı nedeniyle yaşamına son verdi. İstanbul Beyoğlu’ndaki mekanlarda sahneye çıkan ancak 9 aydır hiçbir şekilde para kazanamayan müzisyen Duran Ay, geçim sıkıntısından dolayı intihar etti. Salgın nedeniyle ekonomik kriz giderek derinleşirken, 2021 yılında geride bıraktığımız 2 ay içinde işini kaybeden ve geçim sıkıntısı yaşayan 95 yurttaş yaşamına son verdi. Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2020 yılında 99 bin 588 esnafın dükkânı ve 40 bin 735 şirket kapandı, gerçek işsiz sayısı ise 10.7 milyona ulaştı.”
'SOSYAL DEVLET ÇARESİZLERİN ÇARESİ OLMAK ZORUNDADIR!''
İntiharın bir insanın gelebileceği en son nokta olduğuna dikkat çeken Purçu şöyle devam etti;
“Bir insan yapabilecek hiçbir şeyi kalmadığında, çarelerinin tükendiğini hissettiğinde canından vazgeçer. Fakat gerçek bir sosyal devlet çaresizlerin çaresi olmak zorundadır. Ekonomik buhranın geldiği nokta çok açık. Çiftçi tarlasını, ekmek teknesini satmasına rağmen borçlarını kapatamıyor, intihar ediyor; Müzisyen enstrümanını satıp borçlarını kapatmaya çalışıyor, ailesine yiyecek ekmek bulamıyor intihar ediyor; esnaf çektiği krediler altında eziliyor intihar ediyor! Ülkemizde binlerce esnaf dükkânını kapattı, çalışan işçiler işsiz kaldı, çiftçiler tarlalarını sattı, traktörlerine haciz geldi, müzisyenler enstrümanlarını sattı. Onlarca müzisyen, esnaf, çiftçi geçinemediği için intihar etmiştir. Durum bu kadar vahim iken devletten yeterli desteği alamayan vatandaş çaresiz bırakılmış durumdadır. Bir an önce covid-19 kadar tehlikeli hale gelen bu intihar vakalarının önüne geçilecek önlemler alınmalı, vatandaşın ekonomik sıkıntıları çözüme kavuşturulmalı, özellikle çiftçinin, esnafın, müzisyenin sorunlarına çözüm bulacak tedbirler alınmalıdır.”