MENÜ
İzmir 37°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP'li Kılıç: Mesleki eğitim önemlidir ama çocuk emeği sermayeye peşkeş çekilemez!
Politika
18 Temmuz 2025 Cuma 11:02

CHP'li Kılıç: Mesleki eğitim önemlidir ama çocuk emeği sermayeye peşkeş çekilemez!

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, MESEM sayısının İzmir’de hızla artırılmasıyla ilgili açıklama yaptı. Kılıç, mesleki eğitimin önemini vurgularken, bu eğitimin adı altında çocukların ucuz iş gücüne dönüştürülmesine karşı olduklarını belirterek, “Bugün MESEM uygulaması, eğitimin değil; çocuk emeğinin sermayeye ucuz iş gücü olarak sunulmasının aracı haline gelmiştir. Buna itiraz ediyoruz" dedi

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, son günlerde iktidara yakın sendikalar ve Milli Eğitim Bakanlığı eliyle liselerde “2 yıl zorunlu + 2 yıl isteğe bağlı” modeli tartışmaya açılırken, aynı anda, Mesleki Eğitim Merkezleri’nin (MESEM) yaygınlaştırılmasına dikkat çekti: “12 yıllık zorunlu eğitimi tartışmaya açmak, çocuk işçiliğini kurumsallaştırmanın ilk adımıdır. Bu modelle, özellikle yoksul ailelerin çocukları eğitim sisteminin dışına itilecek, kayıtlı ama korumasız işçiye dönüşecektir. Zorunlu eğitimin tartışıldığı bir ortamda MESEM’lerin sayısının artırılması, eğitim değil açıkça istihdam mühendisliğidir.”

“İZMİR’E ÖZEL BİR DÖNÜŞÜM DAYATILIYOR”

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 8 yeni MESEM daha açarak İzmir’deki MESEM sayısını 25’e çıkarmayı planladığını ve Konak’taki Mersinli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin MESEM’e dönüştürüldüğünü hatırlatan Kılıç, şunları söyledi:

“Geçtiğimiz yıl ÇEDES projesi kapsamında pilot il seçilen İzmir, şimdi de MESEM modeliyle adım adım dönüştürülüyor.  Bilimsel, laik ve çağdaş eğitimin kalesi olan bu şehir, sistemli bir şekilde ideolojik ve ekonomik dönüşüme maruz bırakılıyor.”

“ÇOCUKLAR KORUMASIZ, EĞİTİM HAKLARI TEHLİKEDE”

MESEM’lerde çocukların ağır koşullarda çalıştırıldığını ve iş güvencesinden yoksun bırakıldığını hatırlatan Kılıç, Mehmet Dallı, Necip Fazıl Çırak, Arda Silahlı, Utku Okan Saylan, Turhan Karabulut, Abdurrahman Özkul’un da aralarında olduğu 12’den fazla çocuğun iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini vurguladı. Kılıç, “Bu çocuklara ne gerçek anlamda bir meslek kazandırılıyor, ne de güvenli çalışma koşulları sağlanıyor. İş ilişkisi sona eren çocuk, eğitim dışı kalıyor. Bu, ne eğitimdir ne çıraklıktır. Bu, doğrudan çocuk emeğinin sömürülmesidir” dedi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ AÇIKTIR

Kılıç, çözüm önerilerini şöyle sıraladı: 

?? Gerçek mesleki eğitim, devlet güvencesi altında ve çocuk haklarına uygun şekilde düzenlenmelidir.

?? MESEM’ler, çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimini gözeten bağımsız denetim mekanizmalarına tabi olmalıdır.

?? Stajyer çocuklar, asla ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz. Koruyucu ekipman ve iş güvenliği zorunlu olmalıdır.

?? Çocukların eğitime devamı garanti altına alınmalı; işten ayrılan öğrenci eğitim hakkını kaybetmemelidir.

?? Tüm bu uygulamalar, Anayasa’nın laik ve bilimsel eğitim ilkesine uygun olarak planlanmalıdır.

Biz mesleki eğitimi reddetmiyoruz. Ama çocuklarımızın alın terini sermayeye ucuz iş gücü olarak sunan, laik ve bilimsel eğitimi ortadan kaldıran bu anlayışı asla kabul etmiyoruz.

Ne ÇEDES istiyoruz ne bu haliyle MESEM!

Ne tarikatlara teslim oluruz ne de çocuklarımızı sömürü düzenine kurban veririz.

Eğitimin öznesi çocuktur, çıkar değil!

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Son Kale İzmir