TÜİK verilerine göre işgücü ve istihdamın birlikte düştüğünü belirten CHP’li Beko, “İşsizlik Mart döneminde Şubat dönemine göre 0,4 puan azalarak yüzde 13,2 olarak gerçekleşti. Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre işsiz sayısı 573 bin kişi azalarak 3 milyon 971 bin kişi oldu. İşsizlik azalmış gözükse de şubat ve mart dönemi arasında istihdam edilen kişi sayısı 620 bin azaldı! İşsizliğin azalmış gözükmesinin en önemli sebebi işşiz veya istihdamda bulunmayanlardan oluşan 'iş gücüne dahil olmayan nüfus'taki büyük artış oldu. Ümitsizlik sebebiyle iş aramayanların da içinde bulunduğu 'iş gücüne dahil olmayan nüfus' mart döneminde 975 bin kişi artarak 2 milyon 112 bine çıktı. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DISK-AR) ise TÜİK'in Mart ayı işsizlik verilerinin gerçek verileri yansıtmadığını açıkladı” dedi.
İŞÇİLERE KAZIK, PATRONLARA KIYAK
Damat Bakan Berat Albayrak’ın, “İstihdam Kalkanı” paketinden işçilere kazık, patronlara kıyak çıktığını ifade eden Beko, ücretsiz izinde yaklaşık 1 milyon kişinin olduğunu ve TÜİK’in bu kişileri işsiz saymadığı için, işsizlik oranını da düşük gösterdiğini vurguladı. Kısa çalışma ödeneği ve zorunlu izin uygulaması sonucunda 4,5 milyon çalışanın askıda olduğu bilgisini veren Beko, son bir yılda 1 milyon 662 bin kişinin işinden olduğunu hatırlattı. Sadece mart ayında işini kaybedenlerin sayısının 1 milyon 3 bin kişiyi bulduğunu ve bunun da AK Parti iktidarının ülkeye yaşattığı işsizlik konusunda rekor üstüne rekor kırdığını söyledi.
ÜCRETSİZ İZİNLE İŞÇİLER MAĞDUR EDİLİYOR
Ücretsiz izni “salgın süresince işten çıkarmayı yasaklıyoruz” diye pazarlayan iktidarın bu uygulamayı 3 ay daha uzatmayı düşündüğünü ileri süren Beko, “Salgında işten çıkarmanın diğer biçimi bu oldu. Patronlar bunu çok sevdi. Kalıcı olsun istiyorlar. Basına kısa çalışma ödeneğinin modeli değişiyor diye yansıttılar. Anlaşılan buna da uzatma gelecek. Ancak ödenekten yararlanma koşullarının eski haline dönmesi olası. Anlamı şu: Önümüzdeki üç ay daha az işçi kısa çalışmada, daha fazla işçi ücretsiz izinde olacak” öngörüsünü paylaştı.
İŞÇİNİN PARASINI PATRONA DAĞITMAYA DEVAM!
Genç ve 50 yaş üstü işçilere “esnek çalışma imkanı” diye pazarlanan yeni bir çalışmaya dikkat çeken Beko, bilinen, “süreli sözleşme”de kıdem ve ihbar tazminatının olmadığını söyledi. Beko eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Belirli süreli sözleşmeleri yaygınlaştırmak patronların başından buyana isteğiydi. Demek ki onlar için fırsat bu fırsat! Anlayışıyla patrona her türlü teşvike devam.. İşten attın, geri aldın teşvik. Kayıt dışıydı sigortasını yaptın, teşvik. İşten işçi çıkarmadın, teşvik. Sigorta primine teşvik, vergi ödemeye teşvik… Çoğu da işsizlik sigortası fonundan. İşçinin parasını patrona dağıtmaya devam! Bugün ise Resmi Gazetede başka bir patron teşviki daha yayınlandı. İhtisas serbest bölgelerindeki şirketlere 10 işçiye kadar brüt ücretin ve kira harcamalarının yüzde 50’si ödenecek. 5 yıl boyunca. Ve yatırım kredilerinin faiz ve kar payı giderlerinin bir bölümü. Bu da Hazineden!..”