MENÜ
İzmir 30°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP'li Bakan'dan tarihi hamam ve imparatorluk salonu tepkisi
Politika
6 Mayıs 2021 Perşembe 09:43

CHP'li Bakan'dan tarihi hamam ve imparatorluk salonu tepkisi

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, 35 yıllığına restorasyon ve onarım karşılığı kiralanacağı açıklanan Konak'taki 3 bin 547 metrekarelik Roma dönemine ait liman hamamı ve imparatorluk salonu kalıntılarının bulunduğu arazinin durumunu TBMM gündemine taşıdı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bakan, "Burası mutlak korunması gereken bir alan. Yıllardır çürümeye terk etmiştiniz, şimdi kiralamanızın sebebi ne?" dedi

İzmir'in Konak ilçesine bağlı Ahmetağa Mahallesi'nde mülkiyeti Kaplan Mustafa Paşa Vakfı'na ait 3 bin 547 metrekarelik alanın, İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 35 yıllığına restorasyon ve onarım karşılığında kiralanacağı duyurulmuştu.

2016 yılında yıkıldıktan sonra zemininde tarihi bulgulara rastlanan alanda, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucu Roma dönemine ait liman hamamı ve imparatorluk salonu kalıntısı bulunduğu ortaya çıkmıştı.

BAKAN ERSOY'A SORULAR

Söz konusu alanın kiralama ihalesinin 24 Mayıs Perşembe günü İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü hizmet binasında açık teklif yöntemiyle 14 milyon 966 bin TL muhammen bedelle yapılacağı duyuru sonrası CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan'dan tepki geldi. Konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi veren Bakan, "5 yıldır çürümeye terk ettikleri alanı şimdi kiralamak istemelerinin sebebi nedir? 'Mutlak korunması gerekli alan’ statüsündeki bu yerin çalışmalar tamamlandıktan sonra ne şekilde değerlendirilmesi planlanıyor? Doğru düzgün şeffaf bir açıklama bekliyoruz” dedi.

"BÜYÜKŞEHİR'İN ÖNERİLERİ GÖRMEZDEN GELİNDİ"

Tarihi alanda biriken su ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önerilerinin görmezden gelindiğini belirten CHP'li Murat Bakan yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

"İZSU görev kapsamında olmamasına rağmen suyu boşaltabileceğini ancak bir çukur olduğu uyarısında bulunmuştu. Bu çukurun etrafında ise bir emniyet tedbirinin olmadığını belirtmişti. İZSU bir benzeri olan Basmane Çukuru’nda su boşaltımı için kazıklı sistem uygulandığını da yetkililere aktardı. Ancak suyun boşaltılması için herhangi bir adım atılmadı. Soruyoruz: Bu suyu boşaltma işleminin devam ettirilmemesinin ve bu tarihi alanın kaderine terk edilmesinin nedeni neydi? Yerel yönetimin öneri ve çabasına rağmen tarihi alandaki suyun boşaltılması için hiçbir adım atılmamış olmasını nasıl açıklıyorsunuz?

"5 YILDIR KILINIZI KIPIRDATMADINIZ"

Önergeleri görmezden gelip, soruları cevapsız bırakarak sorumluluktan kaçamazsınız. İzmir Valiliği’nin ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hemen arka sokağında, tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın içinde yaklaşık 2 bin yıllık tarihi geçmişe sahip bu alan için 5 yıldır kılınızı kıpırdatmadınız. Defalarca gittik, sorduk, uyardık ama en ufak bir adım atılmadı. Şimdi 35 yıllığına kiralama kararını alınıyor. Nasıl yorumlamalıyız bu kararı?"

 

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir