MENÜ
İzmir 35°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP'li Bakan'dan Afgan göçü uyarısı: Türkiye'nin başına bela olacaklar!
Güncel
9 Ekim 2024 Çarşamba 09:59

CHP'li Bakan'dan Afgan göçü uyarısı: Türkiye'nin başına bela olacaklar!

CHP İçişleri Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, bir kez daha Türkiye’nin yeni bir Afgan göçü ile karşı karşıya olduğunu söyledi ve uyarılarını yineledi: “Türkiye’nin başına bela olacaklar. Lütfen tedbirinizi alın. Tedbirini almazsanız, Türkiye ciddi ulusal güvenlik problemleri ile karşı karşıya kalacak.”

Yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşmayı hatırlatan CHP’li Bakan, Erdoğan’ın orada verdiği mesajın İran’dan sınır dışı edilecek Afganlara cesaret ve güven verdiğini belirtti, “‘Biz Şii İran’da olacağımıza ya da Afganistan’a dönüp Taliban’ın selefi zihniyeti yerine; Nakşibendi’nin Halidiye kolundan olduğumuz için Türkiye’ye gidersek rahat ederiz, Cumhurbaşkanı Erdoğan bize sahip çıkar’ diye düşünüyorlar” dedi.

CHP’li Murat Bakan, konuyu Meclis gündemine taşıdığını İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdiğini ve önergelerin hala yanıtlanmadığını da hatırlattı.

CHP’li Bakan, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Korktuğumuz başımıza geldi. İran’dan sınır dışı edileceğini, İran Emniyet Genel Müdürlüğü’nün söylediği 2 milyon Afgan’ın büyük bir kısmının Türkiye’ye gelme olasılığından bahsetmiştik. Bunların akın akın Türkiye’ye, İran’ın batı sınırına doğru harekete geçtiğini, günde 250-300 civarında Afgan’ın, Türkiye sınırını yasadışı yollarla geçtiğinin haberlerini alıyoruz… Gazeteler haber yapıyor, bizim bilgi kaynaklarımızdan da buna ilişkin bilgiler bize geliyor.

 

Bu ülkenin yeni bir göç dalgasına dayanma gücü yok, mecali yok!

Bununla ilgili hükümeti uyardık. Bakanlığı uyardık. Uyarmakla kalmadık, resmi yazılı soru önergesi verdik. Dışişleri Bakanı’na sorduk, ‘Ey Hakan Fidan ne yapıyorsun? İran Dışişleri ile görüşüyor musun?’ Milli Savunma Bakanı’na sorduk, ‘Ey Yaşar Güler sen ne yapıyorsun? Tek taraflı sınır korunmaz. Sınırın diğer tarafından da korunması lazım. İran salmış, gitsinler istiyor Türkiye’ye. Sen ne yaptın?’ İçişleri Bakanı… ‘Göç İdaresi sana bağlı. Sen göçten bihabersin.’ Ama bu ülkenin yeni bir göç dalgasına dayanma gücü yok, mecali yok. Ülkemizdekilerle baş edemiyoruz. Ne soru önergelerimize yanıt geldi, ne bununla ilgili iktidardan bir adım atıldı… Ne bir görüşme yapıldı ne İran ile irtibata geçildi.

 

Erdoğan Afganlara cesaret veriyor

Ne diyor Cumhurbaşkanı? Ana muhalefet partisini şikayet ediyor Birleşmiş Milletler’de. ‘Bunlar çok acımasız’ diyor, ‘mültecileri evlerine geri gönderecekmiş’ diyor. Mülteci değil bir defa, yasadışı göçmenler, geçici koruma altına olanlar... Bunların hepsini evet, göndereceğiz. Ama sizin BM’de yaptığınız konuşma, orada verdiğiniz mesaj, ‘biz bunları geri göndermeyeceğiz’ mesajı; İran’dan sınır dışı edilecek Afganlara cesaret veriyor, güven veriyor. ‘Biz Şii İran’da olacağımıza ya da Afganistan’a dönüp Taliban’ın selefi zihniyeti yerine; Nakşibendi’nin Halidiye kolundan olduğumuz için Türkiye’ye gidersek rahat ederiz, Cumhurbaşkanı Erdoğan bize sahip çıkar’ diye düşünüyorlar.

Biz buradan tekrar sizi uyarıyoruz. Bu yasadışı göçmenlerin hepsi geldikleri yere gidecekler, ama Türkiye’nin başına bela olacaklar. Lütfen tedbirinizi alın. Tedbirini almazsanız, Türkiye ciddi ulusal güvenlik problemleri ile karşı karşıya kalacak.”
 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir