MENÜ
İzmir 35°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP'li Bakan: Kanunda değişiklikle kadına karşı şiddet önlenemez!
Güncel
12 Mayıs 2022 Perşembe 10:24

CHP'li Bakan: Kanunda değişiklikle kadına karşı şiddet önlenemez!

Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik öngören torba kanun teklifinin görüşmeleri TBMM Genel Kurulu’nda devam ediyor. Teklifin kadına karşı şiddette cezaların artırılmasını öngören maddelerinden biri üzerine konuşan CHP İzmir Milletvekili Avukat Murat Bakan, Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik yaparak kadına karşı şiddetin önlenemeyeceğini söyledi.

Bakan, Hatice Kaçmaz ve Çilem Doğan davaları üzerinden Yargıtay kararlarını da eleştirdi. 

CHP’li Murat Bakan, “Bilmem, kaçıncı kere Türk Ceza Kanunu'nu değiştiriyoruz. Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik yaparak kadına karşı şiddeti önleyebilecek miyiz? Önleyemeyeceğiz. Kadına karşı şiddetin önlenmesi, ancak tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelerin ya da mevcut hükümlerin, yasaların etkin bir şekilde uygulanmasıyla mümkün. Bugün 11 Mayıs, bundan tam on bir yıl önce İstanbul Sözleşmesi imzaya açıldı ve ilk imzacısı biziz. On bir sene sonra, on bir yıl öncesinden daha gerideyiz. Siz bir yandan kadına karşı şiddetle mücadelede en önemli kazanımınızdan vazgeçeceksiniz, diğer taraftan Ceza Yasası'nda yaptığınız değişiklikle kadına karşı şiddeti önleyeceksiniz; bu mümkün değil, inandırıcı da değil” diye konuştu.

Yargıtay kadınlara “Sen ölmeliydin” diyor!
Yargıtay kararlarını eleştiren CHP’li Murat Bakan, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun Hatice Kaçmaz davasında “Kadının evlenme teklifini kabul etmesi halinde sanığın cinayet işlemeyeceği, reddedilince anlık hiddetle cinayet işlediği, yanına tedbiren aldığı bıçağı duygusal çöküntü ve hiddetin etkisiyle kullandığı” yönünde verdiği kararı Meclis kürsüsünden okudu. 

Bakan, Yargıtay’ın kadının meşru müdafaası durumundaki yaklaşımını ise Çilem Doğan davası üzerinden eleştirerek  “Sistematik bir şekilde işkence gören, fuhşa zorlanan Çilem Doğan, ölmemek için eşini öldürüyor. Yargıtay on beş yıllık cezasını onaylıyor. Yani Çilem Doğan’a ‘Sen ölmeliydin’ diyor. Türkiye’de esas olan, yasaların değişmesi değil, mevcut yasaların etkin bir şekilde uygulanması. Hiçbir insan yaptığı suçun, işlediği suçun cezasını çekmedikçe ıslah olmaz; o suçun cezasını çekmeyen suçlu, o suçu yeniden işler. Ceza hukuku hocamızın bize döne döne ‘İyi yasalar kötü uygulayıcılar elinde kötü yasa, kötü yasalar iyi uygulayıcılar elinde iyi yasadır’ derdi. Uygulamada sorunumuz var” dedi.

Bu Parlamento önce, onayladığımız İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmalı!

Bakan sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Mesele yasa yapmakta değil onu uygulamakta. Eğer bu Parlamento, kadın cinayetlerini engellemek için hep birlikte bir şey yapmak istiyorsa önce, onayladığımız İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmamız lazım. Eğer kadın cinayetlerini engellemek için bir şey yapmak istiyorsa iktidar, önce kadın dayanışma merkezlerini, sığınma evlerini, ‘alo şiddet’ hattını, bununla ilgili özel, buradan çıkacak bütçeyi bizden talep etmeli. Kadının en önemli kazanımları Cumhuriyetin kuruluşuyla, laik devletle beraber. İktidarın Cumhuriyetin kazanımlarından feyzalması lazım.”

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir