MENÜ
İzmir 36°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP
Politika
28 Temmuz 2025 Pazartesi 09:22

CHP "Terörsüz Türkiye"ye itiraz etti, komisyona yeni isim önerdi

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, CHP'nin, TBMM'de kurulacak olan yeni çözüm sürecine ilişkin komisyonla ilgili önerilerini 16 sayfalık bir metin hâlinde bir ay önce Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a sunduğunu yazdı. Saymaz'ın aktardığına göre; raporun ilk maddesinde komisyonun ismine itiraz edildi ve "Komisyonun adı bir parti ya da ittifakın yaygın kullandığı bir söylem veya slogan olmamalıdır" denildi

İsmail Saymaz, bugünkü yazısında MİT Başkanı İbrahim Kalın ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasında gerçekleşen görüşmeye ilişkin kulisleri aktardı. CHP'lilerin, görüşmeyle ve İbrahim Kalın'ın yaklaşımıyla ilgili, “Bizim sürecin içinde olmamızı çok arzuladıkları izlenimi verdiler. Sanki diğer partilerin ziyaretin amacı, CHP’yi ziyaretti ve CHP’nin komisyonda yer almasıydı" dediğini yazan Saymaz, komisyon konusunda CHP tarafından bir ay önce TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a sunulan raporun detaylarını da aktardı. Saymaz, şunları kaydetti:

"CHP, bir ay önce Kurtulmuş’a ‘TBMM çatısı altında kurulacak olan komisyonun temel ilkeleri ve çalışma yöntemine dair öneriler’ başlıklı 16 sayfalık bir metin sundu.

Komisyonun adı, ittifakın sloganı olmasın’

Birinci maddede, ‘Toplumsal Barış, Adalet ve Demokratik Mutabakat Komisyonu’ adı konması öneriliyor. ‘Terörsüz Türkiye’ adına mesafe konarak, 'Komisyonun adı bir parti ya da ittifakın yaygın kullandığı bir söylem veya slogan olmamalıdır' deniyor.

Amaç, yalnızca PKK olmamalı

İkinci maddede, komisyonun amacı ve görev alanına değiniliyor. Komisyonun PKK’ya silah bıraktırmakla sınırlı kalmaması, 'her tür ayrımcılığın ortadan kaldırılması, anti demokratik düzenleme ve uygulamaların son bulması, tutukluluğun istisna olması' da amaçları arasına ekleniyor.

İkinci madde şöyle:

'Demokratik standartların yükseltilmesi, toplumsal davaların tartışılması, her tür ayrımcılığın ortadan kaldırılması, anti demokratik yasal düzenlemelerin ve uygulamaların son bulması, tutukluluğun istisna olmasının sağlaması, kısaca hukuk devletinin tüm kural ve kurumları ile işler hale getirilmesine yönelik yasal öneriler geliştirmesi, Kürt sorununun çözülmesi ve toplumsal barışın inşası için çalışması amaçlanmalıdır. Bu temel yaklaşım ekseninde komisyonun görev alanı; toplumsal barış ve adaletin sağlamasına yönelik kanuni düzenlemeler ve kanunların uygulanmasındaki aksaklıklarının giderilmesi ile sınırlıdır.'

‘Nitelikli çoğunluk’ olmazsa olmaz

Üçüncü maddede, komisyonun kanunla kurulması savunuluyor. Bugün itibariyle, ne şekilde kurulacağı, hangi alanda faaliyet yürüteceği ve yetkilerinin ne olacağı belli değil. Dördüncü maddede, mecliste grubu olan partilerin üç, olmayanların bir üyeyle temsili öneriliyor. Ancak CHP’nin önerisi kabul görmedi.

Yedinci maddede, 'Komisyon, kuruluş amacı ve görev alanı ile ilgili kararları üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu ile alır' deniyor. Salt çoğunlukla karar alınırsa komisyon AK Parti’nin kendi gündemini muhalefete oylatma ve dayatma makanı olmaktan öteye gitmez. Zaten Özel, 'Kararlar nitelikli çoğunluk olmazsa evet demeyeceğiz' diyor."

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Son Kale İzmir