Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik öngören Cumhurbaşkanı Kararı 16 Aralık 2023'te Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre ilaç fiyatlandırmasında uygulanan güncel Euro değeri yüzde 25 arttırılarak 17 lira 55 kuruş seviyesine yükseltildi.
Söz konusu karar 25 Aralık 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek ve ilaç fiyatlarına yüzde 25 zam uygulanacak.
Kararnamenin açıklanma ve uygulanma süreleri arasında 9 günlük bir boşluk bırakılması, firmalar ve depoların kârlı satış yapabilmek için ilaç teminini 25 Aralık sonrasına ertelemesine neden oldu.
Türkiye'de kronik bir sorun haline gelen ilaç yokluğunun bu nedenle daha da arttığını belirten eczacı odaları Sağlık Bakanlığı'na açık çağrıda bulundu.
Çağrı metninde "İlaca ticari bir ürün olarak bakamayız, ilaç olmazsa olmaz yaşamsal bir üründür. İlaca ekonomik değil, insani bir bakış açısıyla, sağlığın temel bir unsuru olarak bakılmalıdır" ifadelerine yer verildi.
SAĞLIK BAKANLIĞI'NI ÖNLEM ALMAYA DAVET ETTİLER
Türkiye'de ilaca ayrılan bütçenin oransal olarak OECD ülkelerinin tümünün gerisinde olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"İlaç ile ilgili fiyat değişikliklerine enflasyonu yükseltir, kamu maliyesine yük getirir mantığı ile bakılamaz. Kaldı ki ülkemizde ilaca ayrılan bütçe oransal olarak da OECD ülkelerinin tümünün gerisindedir.
Uzun süredir içinden çıkamadığımız ilaç krizinin temelindeki sorunun kaynağı olan İlaç Fiyat Kararnamesinde 16.12.2023 tarihinde duyurulan ve dokuz gün sonra, 25.12.2023 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanan düzenleme ile ilaç yoklukları dayanılmaz bir hal almıştır.
Eczanelerimize ilaç tedariki durmuştur. Sektörel olarak birlikte çalışma ortamına da büyük zarar veren bu durum acilen çözüm beklemektedir."
Açıklamada hastaların ilaca ulaşamadığı eczacıların ise çaresiz kaldığı belirtilerek "Sağlık Bakanlığı'nı tüm hastalarımızın sağlığını tehdit eden bu durum karşısında acilen önlem almaya davet ediyoruz" denildi.
TARİH ÖNE ÇEKİLSİN DEMİŞLERDİ
Ankara Eczacılar Birliği Başkanı Taner Ercanlı ve İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan konuya ilişkin sozcu.com.tr'ye yaptıkları açıklamalarda uygulama süresinde daha önce hiç bu kadar uzun bir boşluğun bırakılmadığını ve alınan kararın suistimallere sebep olacağının hesaplanması gerektiğini söylemişti.
Ercanlı, ya firmaların ilaç tedarikini sağlaması ya da uygulama tarihinin öne çekilmesi gerektiğini söylerken Özcan ise "Daha önce bu kadar uzun bir süre hiç olmamıştı. Şu andaki süre gerçekten mağduriyet yaratacak boyutta" ifadelerine yer vermişti.