MENÜ
İzmir 35°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bornova'da yol sorununa devrim gibi çözüm...
Yerel Yönetimler
15 Temmuz 2022 Cuma 08:56

Bornova'da yol sorununa devrim gibi çözüm...

Bornova Belediyesi, kurumlar tarafından kazılıp uzun süre kapatılamayan yollarla ilgili devrim niteliğinde bir çözüm üretti. Belediye bünyesinde kurulan şirket, İzmirgaz ve GEDİZ gibi en çok kazı yapan kurumlarla protokol imzaladı. Buna göre belediye, kazılan yerleri piyasaya göre daha düşük ücretle hemen kapatacak ve tahsilatı kurumlardan yapacak. Başkan Mustafa İduğ, "Bir vatandaşımız 'Öyle bir yol yapmışsınız ki sanki Schumacher yarışacak. Pist gibi helal olsun' dedi" diye konuştu.

SONKALEİZMİR (ÖZEL RÖPORTAJ)- Asfalt tesislerindeki ilk üretimi geçen Şubat ayında yapan Bornova Belediyesi, ilçedeki bozuk yol sorununu ortadan kaldıracak flaş bir hamle yaptı. Belediye yeni şirket kurup İzmirgaz ve GEDİZ gibi en çok kazı yapan kurumlarla protokol imzaladı. "Kazı yapılan yerleri kapatmak kazan kurumların sorumluluğunda" demek yerine elini taşın altına koyan belediye, protokol gereği kazılan yerleri kısa sürede piyasaya göre daha düşük ücretle kapatacak ve faturasını kesip tahsilatı da kurumlardan yapacak.
Göreve geldiği günden bu yana birçok projeyi hayata geçiren, yatırımları sürdürürken tasarruf tedbirleriyle de dikkat çeken Başkan Mustafa İduğ, yol ve asfalt sorununa getirdikleri çözümün yanı sıra diğer hamlelerle ilgili de SONKALE'ye önemli açıklamalar yaptı. 

(Başkan Mustafa İduğ, SONKALE'den Abdullah Çelebi'nin sorularını yanıtladı. İlk ürettikleri asfaltla da poz verdi.) 

"İZBETON DA İYİ BİR HAMLE YAPTI"

Türkiye'nin genelinde yol sorunu olduğunu vurgulayan Başkan İduğ, Bornova Belediyesi olarak getirdikleri çözümü şöyle anlattı:

"Kurumlar gelip kazar, belediye gider kapatır. Ama hangi kaynakla kapatacak? Vatandaşın vergisini alıp da o kaynakları oraya aktarmak doğru değil. O kapatmayı kurumların yapması lazım. Kazdığı yeri kapatması lazım. Yapamıyorsa buna bir çözüm bulmak gerekirdi, biz bulduk. İzmirgaz, GEDİZ gibi en çok kazı yapan kurumlarla bir protokol imzaladık. Metrekareyle ilgili bir fiyat belirlendi. Belediyemize bir şirket kurduk. Burası gidip kazılan yerleri kapatıyor, faturasını kesip tahsilatını yapıyor. Hız kazandık. Bunu daha da ileriye götüreceğiz. Bütün kurumlarla anlaşma yapabiliriz. Çünkü bizim artık bir fırınımız var. Fırında ekmek pişiyor. Maliyeti de piyasaya göre daha uygun. Maliyetten çok bize hız kazandırıyor. Yani ben gelen talebi hemen üretip planlayabiliyorum. Dün akşam aldığım bir teşekkürü ileteyim size. Bir vatandaşımız  ''Atatürk Mahallesi'ne öyle bir yol yapmışsınız ki sanki Schumacher yarışacak. Pist gibi helal olsun'' dedi. Bir de çizgi makinesi aldık. Halk, esnaf çok memnun. Taksiciler, dolmuşçular hepsi memnun. Hatta Büyükşehir'in otobüs sürücüleri ''Bizim buralar ne zaman yapılacak?'' diye soruyor. İZBETON da bu konuda çok iyi bir hamle yaptı. 3 ay içerisinde büyükşehir belediyemiz bizimle paralel bir şekilde Bornova'nın bütün asfalt ihtiyacını karşılayacak şekilde planlama yaptı. Büyükşehir ile Bornova Belediyesi el ele kadar Bornova'daki yol sorununu ortadan kaldırıyor."



HEDEFLERİN YÜZDE 80'İ TAMAMLANDI

Göreve geldiği günden bu yana hayata geçirdikleri projelerle ilgili bilgi veren Mustafa İduğ şunları kaydetti:

"Hedeflediklerimizin yüzde 80'ini biz 2021 sonunda tamamladık. 2019-2021. Pandemi, deprem döneminde o herkesin durduğu noktada biz durmadık. Altyapısını hazırladık. Asfalt üretim merkezi, kız öğrenci yurdu, havuz bunların hepsinin ihalelerini ve binalarının satın alımını yaptık. Şu anda ağaç meyve verdi. Vatandaşımız yaptıklarımızı kullanmaya başladı. Asfalt üretim Merkezi 2019 5 Nisan'da geldiğimiz gün söz verdiğimiz bir çalışmaydı. Bakın ilk asfaltı ne zaman dökmüşüz? 12 02 2022. Ama bu 6 ay önceden tesisin kurulmasıyla geriye sararsan ikisi arasındaki herhalde 2 yıl. Söylediklerimizin yüzde 80'ini biz  2021 sonunda tamamlamış olduk. Bizi engelleyen ne oldu? Neden yüzde 100 değil? 5 yıllık bir dönem için hedef koymuştuk. Üçüncü yılda yüzde 80'i tamamlandı. Ekonomi bazı şeylerin ertelenmesine sebep oldu. Pandemi ve deprem büyük engeller yarattı bütün belediyelere. Fakat biz hedeflerimizi 6 ay da geç olsa bu sürede yapabildik. Bu bir bütçe çalışmasıydı. Verimlilik esaslı bir çalışmaydı. Bunun da semeresini görmeye başladık. Neden? Zamanında kararlar verdik. Ekonominin patlayacağını bilmiyorduk ama bunlar gerekli diyerek hamle yaptık, gerçekleştirdik. Şimdi aynı şeyi 3 kat fiyatla alabiliyorsunuz, ama bizim bütçemiz 3 kat büyümedi. Şu anda karar vermiş olsak, asfalt üretim merkezi örnek 20 milyona üretmişken 50 milyona üretebilirsiniz. Arasındaki fark kapatılabilecek bir fark değil. Bu yüzde Türkiye'de belediyelerin tamamında, artık maaş ödeyebilen belediyeler, yatırım yapmakta zorlanacak bir döneme doğru gidiyoruz." 



TARİH TURİZMİNİ AYAĞA KALDIRACAK!

Bornova Belediyesi olarak ilçede tarih turizmini ayağa kaldıracak ve Bornova Meydanı'nı genişletecek projeden bahseden Başkan İduğ şunları söyledi:

"İlçemizdeki tarihi Darülkurra'yı satın aldık. Bornova Belediyesi bugüne kadar bir çivi satmadı. Satın aldığı araçlarla beraber inanılmaz bir bina sahibi oldu. Bunların bir kısmı kız öğrenci yurdu, iletişim merkezi, Naldöken Pazaryeri gibi yerler yaparken Darülkurra gibi 1550 yılında yapılmış bir tarihi açığa çıkartıyoruz. Orada sayın İzmir Valimizin çok büyük desteği ile birlikte iyi bir proje hazırlıyoruz. Bornova'da bir Kültür Adası çalışmamız var. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte levanten evleri, müzeler, etnogtrafya müzesi planlıyoruz. Sayın Lucien Arkas'ın Deniz Müzesi... Kendisi yeni bir müze yapıyor havacılık üzerine. Yakın zamanda ayakkabıcılar ile ilgili bir müze planımız var. Yeşilova Höyüğü, Homeros bunların hepsini topladığınızda Bornova aslında turistik bir merkez. Pandemi nedeniyle biz bunları hemen öne çıkartamadık. Ama şimdi Tunç başkanımla beraber iki katlı bir otobüs planladık. Önce yerli insanımızı Eylül ayından itibaren getireceğiz ve bu müzeleri gezdireceğiz. Bornova Kız Öğrenci Yurdu ile beraber tarihi çarşının da çehresi değişiyor. Üstüne kapatma yapıyoruz 20 gün içerisinde bittiğini göreceksiniz. Çarşı, yurt ve Darülkurra ile entegre bir şey yapıyoruz. Hangi işi yaparsak etrafını da mutlaka o işle ilgili geliştiriyoruz. Naldöken Pazaryeri'nin yanında park var, bir de futbol sahamız var, peki ne eksik? Çocuklarla ilgili bir aktivite merkezi, kreş tık oraya kurduk. Yan tarafında boşluk var. Entegre biçimde bir gençlik merkezi yapıyoruz. Futbol sahası, Bornova Şehir Stadı, halı saha ile değiştirdik, tribünleri kapatıyoruz. Soyunma odaları, yanına bir tane yeni futbol sahası yaparak entegre bir futbol sahası haline getiriyoruz. Ben şuna inanıyorum. Tek bir şey değil. Etrafında başka şeylerle beraber olacak projeleri yönetim kadrosu ile hayata geçiriyoruz. Yaptığımız bu."

(Bornova Darülkurra) 

AVRUPA DİPLOMASİ ÖDÜLÜ...

Bornova Belediyesi olarak Avrupa Diplomasi Ödülü aldıklarını anımsatan Başkan İduğ şöyle devam etti: 

"Bunun kriterleri şuydu. Bir defa insan hakları birinci konuydu. Biz sendika ile yaptığımız çalışmada Türkiye'de en yüksek maaşı verebilen bir belediye olduk. Bu iş barışı, bir refah anlamı taşıyor. Avrupa Birliği kriterlerinde bu önemli bir konuydu. Biz bunu yapabildik. İkincisi eğitimle ilgili konu. Dijital Dershane ile çok insana ulaştık. Bu da bir model oldu. Eğitime verdiğimiz katkılarla tercih edildik. Üçüncüsü evde bakım ve sağlık konusunda Bornova Belediyesi çok büyük atılım yaptı. Özellikle pandemi ve depremde yapılan çalışmalar çok öne çıktı. İlerlemiş yaştaki insanların bakımları ile ilgili Bornova Belediyesi Avrupa kriterlerine yakınlaşan bir belediye oldu. Bir de istihdam konusu çok önemliydi. Bizim belediyede çalışanımız 2 bin 50 ama 3 bin 500 insanımızı da işe yerleştirdik. Mesleği olan insanlara iş fırsatı sağlayan bir belediyeyiz. Buda istihdam ve toplum refahı açısından önemli bir kriterdi. Bunlar yukarıdan aşağıya sıralandığında bu ödülü almaya hak kazandık."

 

TÜRK FUTBOLUNUN KURTULUŞU İÇİN REÇETE

İş insanı ve belediye başkanı kimliğinin yanı sıra eski bir futbolcu ve spor adamı olan Başkan Mustafa İduğ, Süper Lig'de mücadele eden Göztepe ve Altay'ın küme düşmesi ile kan kaybeden İzmir futbolunun durumu ile ilgili konuştu. Türk futbolu için reçete de sunan İduğ sözlerini şöyle sürdürdü:

"Göztepe Bornova'da şampiyon oldu. Bornova Aziz Kocaoğlu Stadı uğurlu bir stat. Hem Göztepe'yi hem Altay'ı şampiyon yaptı. Altınordu da şampiyonluğa çok yakın bir takım. O da Bornova'da oynuyor. Ben Bornova'da bu uğura inanıyorum. Göztepe, Altay Süper Lig'den bir alt lige gerilemiş olabilir. Şimdi 3. Lig rezerv takımları kuruluyor. Hamit Altıntop Türkiye Futbol Federasyonu'nda bu işi takip etti ve gerçekleştiriyor. Biz rezerv takım konusunu sürekli konuştuk. Zaten bir tane modeli yapmıştık Bornova'da. Altay Yeşilova. 2019'da bunu kurmuştuk. Rezerv takım alt yapıdan üst yapıya futbolcu yetiştiren bir yapı. Basketbolda da aynı şekilde. Karşıyaka ile de aynısını yaptık. Yarışmacı haklarımızı Karşıyaka'ya verdik. Onlar geçen sene Play-Off'a kaldılar Bornova Karşıyaka adıyla. Biz şuna inanıyoruz. Sporda yarışan değil, yetiştiren ve tesisleşen anlayışa sahibiz. Bunu kulüpler yapmalı. Altay, Göztepe, Karşıyaka, Altınordu, Buca gibi takımların her zaman yanındayız. Altay ve Göztepe kendi statlarına taşındığında İlk Karşıyaka'yı arayan benim. 'Gelin Bornova'da oynayın'' diye. Statları oluncaya kadar buyurun dedim. Ama onlar da 1 yıl oynadılar, bu yıl Alsancak'a geçiyorlar. Bornova Şehir Stadı sadece Altınordu'nun oynadığı bir saha. Kapasitesi 10-15 bin. Bir takım daha oraya geliştirmek lazım. Bornova'da 54 amatör takımın 3 tanesi Bal Ligi'nde. Özçamdibi, Yeşilova ve Bornova FK. Bunların en azından bir tanesinin üst lige çıkması ve Aziz Kocaoğlu Stadı'nda oynamasını çok istiyorum. Yusuf Tırpancı, Bornova Şehir Stadı, Doğanlar, Pınarbaşı, Tat Sanayi bunların hepsinin sahalarını 20 yıldır çocuklar amatör futbol oynuyordu ve düşünce beton etkisi gösteriyordu. O sahaların hepsini değiştirdik. Amatör sporcuların sakatlandığı zaman hızlı iyileşmesini sağlayacak bir sağlık projesi hazırladık. 2023 Ocak ayından itibaren devreye giriyor. Basketbol  salonumuz olan Pınarbaşı'ndaki salonumuzda sağlık kompleksini hazırlıyoruz. Yarı zamanlı fizyoterapist ve doktordan hizmet alarak amatör oyuncuların sağlık konusuna da hizmet vereceğiz. Onların lisanslarını biz çıkartıyoruz. Sağlıkla ilgili çalışmasını yaptık. Sahalarını, soyunma odalarını değiştirdik onların olanaklarını çok iyi bir noktaya getirdik. Sakatlığında ihtiyacı varsa yüzme havuzu yaptık. Bütün olanakları amatör sporcular için sağlıyoruz. 4 tane de fitness salonu bitirdik. Hanımlara saat 18:00'e kadar ücretsiz. Spora çok önemli katkılarda bulunmaya çalışıyoruz.



"REZERV TAKIM" PLANI ÇOK BAŞARILI OLACAK"

Ben Altay'da başkan yardımcılığı yaptım. İlk futbol lisansım da Altay'da çıktı 13 yaşındayken. Dolayısı ile alt yapıdan yetişmenin ne olduğunu bilen bir sporcuyum. Amatör olarak futbol oynadım ben. Onların içinde büyüdüm. Mustafa Denizli'nin oynadığı dönemleri bilirim. Altay ve Göztepe İzmir'in sembolü. Yüz yılı geçmiş kulüpler. Bunların yaşaması, yaşatılması, taraftara, çocuklara  o duyguyu  vermek kadar güzel bir şey yok. O yüzden Altay'ı Göztepe'yi, İzmir'deki tüm takımları çok seviyorum. Bir Altaylıdan ziyade İzmirli bir futbolsever olarak ifade edilmek isterim. Tekrar üst lige çıkması için bütçe, altyapı ve tesis konularının gündeme geleceği bir dönem yaşayacağız. Kolay değil, ekonomi çok bozuldu. Türkiye'de Süper Lig'de oynayan futbolcuların yüzde 80'i yabancı oyuncu. Bunların hepsi dövizle geliyorlar. 5 lira dolar, 17 lira dolar. Kulüplerin, kulüp başkanlarının borçları üçe katladı dolar üzerinden sözleşmeler olduğu için. Bugün Altay'da santrafor gol kralımız ''400 bin euro alacağım var'' diyor. Adamın geçen seneki 400 bin euro alacağı 2,5 milyonken  bugün 10 milyona falan geldi. Kulüp başkanı ne yapsın? Gelir belli. Ben şuna inanıyorum. Altay'ın da Göztepe'nin de Galatasaray'ın da hepsinin alt yapıdan oyuncu yetiştirip yukarıya en azından takımın iskeletini oluşturacak yine ağabey olarak yabancı oyuncu transferi olabilir. Ama 11'i sayarken ben Galatasaray'ın ilk 11'ini sayarım sana. Kaç yılını? 75 yılını. Yasin'den Gökmen Özdenak'a Küçük Mehmet, Büyük Mehmet 'ten Muzaffer ağabeye kadar sayarım. Ama bugün sayamıyorum. Altay'ı da saymak çok kolay değil. Tanımıyoruz ki. Bu ruhun tekrar kazandırılması için altyapıdan yetişmesi gerekiyor. Ben Altay'ın da Türk futbolunun da kurtuluşunu böyle görüyorum. Rezerv takım bunun için kurulmuştur çok başarılı olacak inanıyorum."



"200 MİLYONLUK BÜTÇE SAPMASI VAR"

Bornova Belediyesi'nin mali durumu ile ilgili de bilgi veren Başkan Mustafa İduğ sözlerini şöyle tamamladı:
"Şu anda bizim bütçemiz 600 milyon lira. 600 milyonluk bütçe 2021 yılındaki rakamlara, fiyatlara göre konmuştur. Bugünkü bütçeye göre 800 milyon TL olması gerekiyor. Yaklaşık 200 milyonluk bir bütçede sapma olacak. Bornova Belediyesi borçsuz bir belediye olmasına rağmen bu 200 milyonluk bütçe sapmasını ortadan kaldıracak İller Bankası'ndaki gelir artışını ve buradaki giderleri aşağıya çekecek çalışmalar içerisindeyiz. Çok kolay değil. İyi ki 3 yıl içinde bu yatırımları yapmışız. Bu dönem içerisinde bu yatırımları yapmak imkansız. Bundan sonra da bir belediye öyle ''ben şunu yapacağım'' dediğinde ya borçlanır, ya bir yer satar. Kendi bütçesiyle yatırım yapması pek mümkün değil. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehir belediyelerinin işleri daha zor. Bornova Belediyesi hiçbir şey satmadan şu anki bütçesiyle kendi yağında kavrulan bir belediye."

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir