MENÜ
İzmir 35°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bloomberg: Karışıklık çıkma riski en yüksek G20 ülkesi Türkiye
Güncel
16 Ağustos 2024 Cuma 14:34

Bloomberg: Karışıklık çıkma riski en yüksek G20 ülkesi Türkiye

Bloomberg Economics'in analizine göre, Türkiye, siyasi çalkantı riski en yüksek G20 ülkesi olarak öne çıkıyor. Analize göre, siyasi gerilimler, ekonomik etkiler ve kurumsal gelişmeler, Türkiye, Rusya ve ABD için gelecek yıl belirleyici olacak.

Bloomberg Economics analizine göre şiddetli siyasi çalkantıların yaşanma olasılığı en yüksek olan dünyanın en büyük ekonomileri arasında Türkiye zirvede bulunuyor.

Rusya ve ABD ise listede Türkiye'nin hemen altında yer aldı.

Analize göre G20 ülkeleri arasında gelecek yıl iç karışıklık çıkma ihtimali Türkiye'de yüzde 6, Rusya'da yüzde 4, ABD'de ise yüzde 3 seviyesinde bulunuyor.

Farklı değişkenlere odaklanan model, bir ülkenin demokrasi mi, otokrasi mi yoksa yarı demokrasi mi olduğuna odaklanıyor. Sosyal gruplar arasındaki farklılıkların yanı sıra kurumlar ve siyaset içindeki farklılıklara da bakan bir ölçüt de bulunuyor. 

İstikrarsız ülkelerin maruz kaldığı yüksek borçlanma maliyetleri, düşük yatırımlar ve daha yavaş büyüme gibi ekonomik sorunlar da riskleri etkileyen unsurlar arasında yer alıyor.

ABD merkezli araştırma kuruluşu Center for Systemic Peace'in direktörü Monty G. Marshall, siyasi retorik düzeyi, siyasi liderler arasındaki saygı eksikliği ve hızlı ve etkili iletişim bağlantıları ve silahların kolayca bulunabilmesinin siyasi çalkantı riskini artırdığını belirtti.

YÜKSEK BELİRSİZLİK İÇERİYOR

Bloomberg Economics analisti Nick Hallmark, "İç çatışma gibi nadir olaylara ilişkin tahminler yüksek derecede belirsizlik içerir. Yine de, model ABD'de artan riskler etrafında analitik bir çerçeve oluşturma konusunda yararlı" dedi.

Hallmark'a göre "Eğer kurumsal gerileme devam eder ve siyasi şiddet artarsa, o zaman ABD'nin ekonomik performansı, Hazine için düşük borçlanma maliyetleri ve hatta doların rezerv para statüsü bile garanti altına alınamaz" diye ekledi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir