MENÜ
İzmir 10°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bir bu eksikti: PKK’lı tefeciler
Güncel
12 Temmuz 2021 Pazartesi 10:32

Bir bu eksikti: PKK’lı tefeciler

Doğu ve Güneydoğu’da ekonomik kriz ve korona salgını nedeniyle borca batan esnaf ve köylüler PKK’lı tefecilerin kucağına düştü.

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz ve eş zamanlı yaşanan korona salgını doğu ve güneydoğuda esnaf ve çiftçileri zor durumda bıraktı. Yaşanan sıkıntılara bir de kuraklık eklenince çok sayıda kişi borca battı, bankalara borçlarını ödemekte zorlandı. 

Aydınlık'ın haberine göre bankacılık sisteminde kara listeye düşen esnaf, çiftçi ve işyeri sahipleri örgütün parasıyla yüksek faizle tefecilik yapan PKK’lıların kucağına düşmeye başladı. PKK’lı tefecilerin ağlarına düşürdükleri vatandaşlar borçlarını ödeyemeyince tehditle mallarına el koydukları öğrenildi.

Şırnak, Mardin, Silopi, Cizre başta olmak üzere bölgede PKK’lı tefecilerin etkinliğinin giderek arttığına dikkat çeken yerel kaynaklar Aydınlık’a yaptıkları açıklamada, “Yaşanan ekonomik kriz ve korona salgını nedeniyle esnaf bankalara borçlarını ödeyemedi. Büyük çoğunluğu bankaların kara listesine düştü. Bu nedenle yeni kredi talebinde bile bulunamıyorlar. İşte tam bu noktada PKK’lı tefeciler sahneye çıkıyor. Esnaflara bankaların 2-3 katı faizle borç para veriyorlar. Zor durumdaki esnaf da buna mecbur kalıyor” dediler.

Tefeci PKK’lılardan borç alan esnafın yüksek faizli borçlarını ödeyemediğini kaydeden yerel kaynaklar, “Esnaf günü kurtarmak için tefecilerden borç alıyor. Ama toparlaması ve ödemesi mümkün değil. Parayı ödeyemeyince tehdit başlıyor. Zor kullanarak evine, dükkanına çöküyorlar. Esnaf her şeyini kaybediyor” bilgisini verdiler.

'DÜN AÇLARDI, ŞİMDİ TEFECİLER'

Bütün bölgeyi iyi tanıyan Diyarbakırlı bir aşiret reisi PKK’lı tefeciler olayını doğrulayarak şunları söyledi:

“PKK eskiden beri bu işi yapar. Lokantada karnını doyuracak parası olmayan tipler bir bakıyorsun para satar olmuş. Son dönemde, ekonomik krizin artması ve korona salgını ile işyerlerinin kapanması sonrası herkes perişan oldu. Yapılan yardımlar ihtiyacın onda birini bile karşılamadı. Devlet bankaları dahil hiçbir banka esnafa, çiftçiye gerekli yardımı vermiyor. Zaten çoğu icralık. PKK bu durumu fırsata çevirmek istedi. Bu nedenle işi daha da büyüttüler. Zor durumdaki esnafı, işadamını kucağa düşürüyorlar. Düne kadar aç olan adamlar bu paraları nereden buldu? Bu sorunun yanıtı bellidir. O paralar örgütün yani PKK’nın parasıdır. Terörle mücadelede gelir kaynakları kaybolunca bu işe sarıldılar. Borcunu ödeyemeyenlerin üstüne çullanıp her şeyine el koyuyorlar. Çift taraflı kazanıyorlar. Kendilerini gizlemek için de iktidara yakın isimlerle fotoğraflar çektirip, onlarla yakın gözüküp farklı bir yaşam sürüyorlar.”

'MAHKEMELİK OLDU'

Nusaybinli K.D. de PKK’lı tefecilerin yaptıklarını anlatırken, “Bazıları doğrudan PKK adına bu işi yapıyor. Bizim ilçede birkaç yıl önce bu konu mahkemelik oldu. Bazıları tutuklandı. Ama şikayetçi olan şehri terk etmek zorunda kaldı. Bu durum aynen devam ediyor. Sıkıntıya giren ve işin içinden çıkamayanlar malını mülkünü tefecilere verip kaçıp canını kurtarmaya çalışıyor. Dolar bazında yüzde 10 faizle para veriyorlar. Hem döviz artışı hem dövize faiz. Bu parayla kar etmek mümkün mü? Ödeme geciktikçe faizler hızla yükseliyor. Sonuç belli. Onlar zaten durumu bildikleri için para verdikleri kişinin mal varlığının yarısı kadar para veriyorlar. Malını ucuza kapatıyorlar” diye konuştu.

PKK’YA YENİ KAYNAK

PKK’yı yakından tanıyan bölge kaynakları, terörle mücadelede yenilgiye uğrayan, Türkiye sınırlarında ve sınırın Irak tarafına yakın bölgelerde hareket edemeyen PKK’nın taktik değiştirmeye başladığını bildirdiler. Sigara, uyuşturucu ve petrol kaçakçılığından kazançları büyük ölçüde azalan PKK'nın şimdi de tefeciliğe ağırlık verdiğini vurguladılar.

Odatv.com 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir