Dünyanın en büyük çocuk ve gençlik organizasyonlarından olan, Türkiye’de “Bilim Kahramanları Buluşuyor” ismiyle Bilim Kahramanları Derneği tarafından İZFAŞ desteği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen FIRST® LEGO® League yerel turnuvalarının İzmir etabının ilk ayağı, 15-16 Şubat tarihlerinde Fuar İzmir’de gerçekleşti. Dünya üzerinde 98 ülkeden 320 binin üzerinde katılımcı ve 40 bin takımla bin 450 etkinliğe imza atan FIRST® LEGO® League, 16. sezon teması “CITY SHAPER: Şehri Şekillendir” ile binlerce çocuğu buluşturdu. Geçtiğimiz yıl 68 ilden 554 takım ve 4 bin 882 öğrencinin bir araya geldiği turnuvalara bu yıl 69 ilden 5 bin 759 öğrenci katıldı. Yerel turnuvalara katılan 552 takımdan 77’si ulusal turnuvalara katılmaya hak kazanacak. Yunanistan, Japonya, Brezilya, Amerika ve Avustralya’da düzenlenecek uluslararası turnuvalara kazanma hakkı elde edecek takımlar ise, 14-15 Mart tarihinde bu yıl da Fuar İzmir’de gerçekleşecek ulusal turnuvada belirlenecek.
Fuar İzmir’de buluştular
Her yıl farklı bir tema ile düzenlenen, çocukları önce sorunlar üzerinde düşünmeye iten turnuvaların İzmir etabının ilk ayağı bir hayli heyecanlı geçti. 15-16 Şubat tarihlerinde, Fuar İzmir D Holü’nde hazırlanan özel alanda İzmir’in çeşitli okullarından ve kurumlarından ortaokul öğrencileri bilim kahramanları projelerini sundu. Şehri şekillendirmek için projeler hazırlayan küçük mucitler, keyifli bir gün yaşadı. 47 takımın çalışmalarını sergilediği 15 Şubat’ta birinci TARDİS, ikinci Double Think, üçüncü ise ROTASTARS oldu. Ulusal turnuvaya katılmaya hak kazanan bu üç takımın haricinde Robokod Suphi, Robokod Menderes ve TEAM RAPTORS da 14-15 Mart’ta Fuar İzmir’de yerini alacak. İzmir’deki yerel turnuvaların ikinci gününde ise 48 takım yer aldı. 16 Şubat Pazar günü gerçekleşen turnuvada birinci ROBİSTEK, ikinci EX FAVİLLA, üçüncü ROBOKOD KAHRAMANLARI oldu. ROTA EV-K, ROBOKOD SIRIUS ve INTEGRITY takımları ise ulusal turnuvadaki yerini almaya hak kazandı. Yerel turnuvaların İzmir ayağının ikincisi ise, 22-23 Şubat tarihlerinde yine Fuar İzmir’de yapılacak.
Robotlar parkurda, genç mucitler jüri önünde ter döktü
FIRST® LEGO® League yerel turnuvaları kapsamında toplam 95 takım “Robot Tasarımı”, “Öz Değerler” ve “Yenilikçi Proje” jürileri önünde iki gün boyunca ter döktü. Tüm dünya üzerinde aynı olan ve LEGO parçalarından oluşan parkurda kendi tasarladıkları robotlarla görevleri tamamlamaya çalışan çocuklar büyük heyecan yaşadı. Genç mucitlerin bu parkur için tasarladıkları robotlar, Robot Tasarımı Jürisi tarafından değerlendirildi. Ekiplerin “keşif”, “takım çalışması” ve “duyarlı profesyonellik” konusundaki performansı Öz Değerler Jürisi tarafından puanlanırken; şehirlerin, ülkelerin ve tüm dünyanın geleceğini şekillendiren projeler ise Yenilikçi Proje Jürisi tarafından değerlendirmeye alındı. Toplamda 12 takımın ulusal turnuvaya çıkma hakkı elde ettiği yerel turnuvalarda ayrıca; “araştırma”, “yenilikçi çözüm”, “sunum”, “takım çalışması”, “ilham verici tasarım”, “duyarlı profesyonellik”, “strateji ve yenilikçilik”, “mekanik tasarım”, “programlama”, “robot performansı”, “yükselen yıldız” kategorilerinde ödüller de verildi.
Belediyelere ilham verecek projeler
“Umut bilimde” sloganı ile Türkiye’de 2004 yılından beri gerçekleştirilen turnuvaların bu yılki teması “CITY SHAPER: Şehri Şekillendir” ise il ve ilçe belediyelerine ilham oluşturabilecek projeler içeriyor. Bu yılın temasının oldukça zorlayıcı olduğunu belirten jüri üyeleri, İzmir’deki yerel turnuvalara takılan 95 takımın en çok yenilenebilir enerji, akıllı şehirler, çevre ve erişilebilirlik üzerine projeler üretildiğini belirtti. Enerji üzerine yoğunlaşan genç mucitler Japonya’da yağışlar sonucu biriken yer altı sularının yenilenebilir enerjiye dönüştürülmesini kendi ülkelerine uyarlarken; otoyol tünellerinin alglerle (mikroorganizmalar) aydınlatılması gibi yenilikçi projeler de üretti. Engelli bireyler için şehir içinde daha kolay ulaşım ve erişim sağlayan sistemler tasarlayan çocuklar pek çok konuda akıllı şehirlere entegre edilmiş proje üretti. Çevreyi de önemseyen genç bilim kahramanları, son zamanlarda küresel çapta yaşanan orman yangınlarına çözüm getirmeyi unutmadı. Yeşil alanları korumak üzere yapılmış otomasyon sistemleri, herhangi bir yangına acil ve erken müdahale yapılabilmesi için rüzgar tribünleri üzerine yangın algılayıcı sistemler takan prototipler de turnuvaların en duyarlı projeleri arasında yerini aldı. Yenilikçi Proje kategorisinin jüri üyeleri, geçtiğimiz yıllarda pek çok patent alan proje olduğunu hatırlatarak özellikle bu sene il ve ilçe belediyelerinin yenilikçi projelerle daha yakından ilgileneceğini belirtti. Mahallelerinde, şehirlerinde ya da gezegenin herhangi bir yerinde tespit ettikleri sorunlara yeni çözümler üreten genç bilim kahramanlarının yaratıcı projeleri, belediyelerin kent içinde yaşadıkları sıkıntılara sürdürülebilir çözümler üretiyor.