MENÜ
İzmir 35°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Beyin ölümü gerçekleşen adam organları alınırken uyandı
Dünya
23 Ekim 2024 Çarşamba 11:14

Beyin ölümü gerçekleşen adam organları alınırken uyandı

ABD'de beyin ölümünün gerçekleştiği düşünülen 36 yaşındaki Anthony Thomas 'TJ' Hoover II adlı hasta, organları alınmak üzereyken aniden uyandı.

ABD’nin Kentucky eyaletinde, beyin ölümünün gerçekleştiği bildirilen bir adamın organları alınmak üzereyken aniden uyanması, ülke genelinde organ bağış prosedürleri ve hastanelerdeki ölüm tanı kriterlerine dair tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Olay, organ bağış sistemlerinde kullanılan protokollerin güvenilirliği hakkında soru işaretleri doğurdu. İhbarcı Nyckoletta Martin, olayı ABD Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komitesi'nin Eylül ayında düzenlediği organ bağışı ve nakil sistemine dair oturumunda dile getirdi. Science Alert bilim sitesinin ABD’nin ulusal yayın kuruluşu NPR'den (National Public Radio) aktardığına göre, bu notlarda bağışçının kalp nakli öncesinde gerçekleştirilen klinik test sırasında yaşam belirtisi gösterdiği kaydedildi. Martin, NPR’ye yaptığı açıklamada, "Bağışçı, o sabah kardiyak kateterizasyon için yapılan işlem sırasında uyanmış ve masada hareket ediyordu" ifadelerini kullandı.

36 yaşındaki Anthony Thomas 'TJ' Hoover II, Kentucky'nin Richmond şehrindeki Baptist Health Hastanesi'ne aşırı doz nedeniyle getirildikten sonra kalp krizi geçirmiş ve beyin ölümü gerçekleştiği açıklanmıştı. Hayat destek ünitesinden ayrıldıktan sonra organlarının bağışlanması için hazırlıklar yapıldı.

Ancak TJ’nin kardeşi Donna Rhorer, kardeşinin gözlerinin ameliyathaneye götürülürken açıldığını ve etrafa baktığını gördüğünü belirtti. Rhorer, hastane personelinin bu durumu “sık rastlanan bir refleks” olarak nitelendirdiğini ifade etti.

Olayın devamında, TJ’nin ameliyat masasında daha abartılı hareketler yapması ve "görünür şekilde ağlaması" üzerine, ameliyathanede büyük bir şaşkınlık yaşandı. NPR'nin haberine göre, bu durum karşısında cerrahlar ameliyatı durdurma kararı aldı.

Organ muhafaza görevlisi Natasha Miller, NPR’ye yaptığı açıklamada, "Ameliyatı gerçekleştiren cerrah, ‘Bu işten çekiliyorum, bu durumla ilgilenmek istemiyorum’ dedi" şeklinde konuştu. Miller, ameliyathanede kaosun hakim olduğunu ve herkesin büyük bir üzüntü yaşadığını belirtti.

BEYİN ÖLÜMÜ PROTOKOLLERİ TARTIŞMAYA AÇILDI
Bu vakada olduğu gibi hataların meydana gelme ihtimali, halk arasında kaygılara yol açarken, aynı zamanda bağışlardaki eşitsizlikler, uzun bekleme süreleri ve bağışlanan organların israf edilmesi gibi sorunlar da mevcut ağlara yönelik eleştiriler arasında yer aldı.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir