MENÜ
İzmir 35°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bergama'da isyan dinmiyor! Traktörlerle satışa çıkan arazileri sürdüler...
Güncel
14 Mart 2021 Pazar 12:58

Bergama'da isyan dinmiyor! Traktörlerle satışa çıkan arazileri sürdüler...

Bergama'da 832 dönüm büyüklüğündeki 19 tarlanın belediye tarafından satışa çıkarılmasına köylünün tepkisi dinmiyor. AK Partili Belediye Başkanı Hakan Koştu ve satış kararını destekleyen MHP'ye "Köylünün ata toprağını satmayın" diye seslenen köylüler, satışa çıkarılan tarlaları traktörleriyle sürüp arpa ve buğday ekti. Kadıköy Muhtarı Orhan Tural, "Bir gecede 70 traktörle satılacak yerlerin hepsini ektik. Hakkımızı hukuki yollardan arayacağız" derken, köylüler alkışlı protesto yaptı.

İzmir'in Bergama İlçesi'nde 6360 sayılı Bütünşehir Yasası’yla birlikte mülkiyeti Bergama Belediyesi'ne devredilen vakıf arazileri, AK Parti ve MHP’li meclis üyelerinin oyları ile satışa çıkarıldı. Toplam 831 bin 938,56 metrekare (yaklaşık 832 dönüm) büyüklüğündeki 19 verimli tarım arazisinin satışa çıkarılması Bergama köylüsünün tepkisini çekti. 50 milyon TL değer biçilen arazilerin satışından elde edilecek gelirle yol yapacağını açıklayan Bergama Belediye Başkanı AK Partili Hakan Koştu ve kararı destekleyen MHP'ye bir çağrıda bulunan Bergama köylüsü, "Atalarımızdan kalan bu toprakları satmayın" çıkışını yaptı.

ALKIŞLI, TRAKTÖRLE, TOHUMLU PROTESTO

Daha önce, satış kararının alındığı meclis toplantısının önünde de açıklama yapan Kadıköy, Çitköy, Aşağıkırıklar, Ferizler, Çamköy, Sarıdere köylerinin muhtarları ve köylüleri bu kez dikkat çeken bir protesto gerçekleştirdi.
Bergama köylüleri, kırsal Kadıköy Mahallesi'nde satış kararı alınan arazileri traktörleri ile sembolik olarak sürerek, arpa ve buğday ekti. Satış kararını alkışlarla protesto eden köylülerden bazıları gözyaşlarına hakim olamadı.

1453 YILINDAN BU YANA BU TOPRAKLAR BİZİM

Çitköy Muhtarı Zeki Boz, “Benim köyüm 1453 yılından bu yana Osmanlı vergi defterlerinde kayıtlı olan bir köy. Dolayısıyla atalarımız bizim bildiğimiz 1453 yılından bu yana, bu toprakların sahibi olmuş, camilerin ibadete açık olabilmesi için imam giderlerini, köyün bakım giderlerini bu topraklardan karşılamış. Bizler bu vakfedilen toprakların tekrar aynı amaçla kullanılmasını istiyoruz. Haraç mezat satılmasını istemiyoruz. Kamunun malı, kamuda kalsın. Hakkımızı yasal yollardan arayacağız” dedi.

HALK, ARAZİ SATANLARA SANDIKTA HESABINI SORAR

Çamköy Muhtarı Muammer Sezer de şunları söyledi: “Bizden önceki muhtarlar, köy ihtiyar heyetleri bu toprakları imece usulüyle almışlar. Ancak Bergama Belediyesi ‘bunları satacağız’ diyor. Biz bunların satılmasına karşıyız. Biz muhtarlar köyün hurdalarını bile satmıyoruz. Bu topraklarda ne hakları var. ‘Bütünşehir Yasası ile bu topraklar bize devroldu, biz satarız’ diyorlar. Satamazsınız efendim. Bu döner. Biz bu toprakların satılmaması için yargı yoluna gideceğiz. Hepimiz seçimle gelmiş insanlarız. Şu arkamda gördüğünüz halk, arazilerimizi satanlara gününü sandıkta gün gelir bildirir.”

KÖYLÜDE MAZOT ALACAK PARA YOK, ARAZİYİ NASIL ALACAK

“Fil aç doymaz. Ne yapacak? Kadıköy’de satacak, Aşağıkırıklar’da satacak. Benim köyümde de 78 dekar var. Çok kıymetli bir arazi, zamanı gelince onu da satacaklar" diyen Muhtar Sezer, şöyle devam etti:
"Başkan Koştu'ya sorduk ‘açık ihale usulü ile satacağız’ dedi. Tabii ki öyle satacak. Bu köylünün hangisinin cebinde buraları alacak kadar para var? Köylüde mazot, gübre alacak para yok. Bunları alacak insanlar belli. Özellikle Kadıköy’de satılan topraklardan 30 aile ekmek yiyordu. Dört ile çarpsan 120 yapar. Bu kadar insanı aç kalmaya mahkum ediyorlar. Ne yapacaklar bu toprakları satınca? Bergama’da yol yapacak. Yapma kardeşim, yapma. Malımı satarak yol yapacaksan, ben istemiyorum. Babanın malını mı satıyorsun.”

TEPKİMİZİ GÖSTERMEK İÇİN ARPA EKTİK

Kadıköy Muhtarı Orhan Tural ise “Bu satış kararı meclisten geçince köylü bir karar aldı. Satılacak olan yerlerin hepsine bir gecede 70 traktör ile arpa ekti. Köylümüz bunu tepki amaçlı yaptı. Hakkımızı hukuki yollardan arayacağız” dedi.

KÖYLÜ GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI

Gözyaşlarına hakim olamayan kırsal Kadıköy Mahallesi sakini Hüseyin Uyanık da “Ben 55 yaşındayım ve çiftçi çocuğuyum. Böyle bir şey daha önce yaşamadık. Ağlayarak söylüyorum, bu yerlerin satılmasını istemiyorum. Dedemizden kalan mallarımızı, mahalle toraklarımızı satmasınlar. Ayıptır, günahtır. Biz nasıl geçineceğiz. 46 çiftçi aile buradan ekmek yiyor. Bu insanlara, bu ailelere ne olacak? Nereye gidecek, nasıl yaşayacak? Belediye bu insanların yaşamını karşılayabilecek mi?” diye tepkisini dile getirdi.
CHP ve İYİ Partili üyelerin ret oyu ve itirazlarına rağmen AKP ve MHP'lilerin oylarıyla Bergama Belediye Meclisi'nden geçen karara göre, arazilerin satışa çıkarılacağı kırsal mahalleler ve büyüklükleri şöyle:

"Aşağıkırıklar'da 2 adet toplam 56 bin 738 metrekare,
Ayaskent'te 1 adet 103 bin 133 metrekare,
Ertuğrul Mahallesi'nde 1 adet 23 bin 699 metrekare,
Çitköy'de 1 adet 85 bin 874 metrekare,
Dağıstan'da 3 adet 98 bin 849 metrekare,
Ferizler'de 3 adet 56 bin 586 metrekare,
Kadıköy'de 7 adet 328 bin 794 metrekare
Kurtuluş'ta 1 adet 78 bin 265 metrekare..."

TBMM GÜNDEMİNE TAŞINDI; ARAZİLER KATAR'A MI SATILACAK?

Bergama'da köylülerin ve sivil toplum örgütlerinin büyük tepkisini çeken bu satışlar, CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ve İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray tarafından da birer soru önergesi ile TBMM gündemine getirilmişti.

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı da olan Çıray, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a "Köy malları Katar'a mı verilecek" sorusunu yöneltmişti. 

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir